Skocz do zawartości
rivenmag

Tani sprzęt z 3 monitorami do obsługi forex

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Postanowiłem skorzystać z Waszego forum. Potrzebuję tani sprzęt do obsługi wyłącznie forexu.
Zajmuję się tym nazwijmy to "po pracy". Jednak z czasem praca na jednym monitorze zaczęła męczyć. Na tą chwilę pracuję na moim laptopie + monitorze 17". Stwierdzam jednak, że chyba nadchodzi czas przesiąść się na coś z 3 monitorami ( w konfiguracji laptop + LCD 17" męczą różne rozdzielczości ).

Z jednej strony więc chciałbym mieć wygodę, z drugiej - nie chce pchać kilku tys zł w sprzęt, którego używam tylko po godzinach.
Idąc na kompromis - pomyślalem, że może doradzicie czy warto kupić coś używanego dla moich potrzeb. Ewentualnie używanego i wymienić kartę grafiki.

Docelowo sądzę, że wystarczą mi 3 ekrany 17" obok siebie.
Czytałem dużo o kartach grafiki pod taką konfigurację, ale przyznaję, że mam mętlik w głowie.

Bardzo proszę więc o podanie jakiś pomysłów na owy komputer, podstawowe parametry z szczególnym ukierunkowaniem na kartę grafiki, która pozwoli na taką pracę. Z kwestię monitorów, systemu itd poradzę sobie sam.

Wytyczne są:
- najniższa możliwa cena
- stabilna praca na rynku forex przy obsłudze 3 monitorów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obsługę 3 monitorów masz z integry na platformie 1150. (vga/dvi/hdmi lub DP)

Tylko muszą być to co najmniej 2 monitory z DVI/HDMI/DP.

a 17" to troszkę tycie .. chyba że chcesz kupić używki po 50zł

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to robimy z lapka 3 monitory czy stawiamy PCta? :D

Pośmialiśmy się a teraz do rzeczy...

Niejaki Dawid ostatnio składał PCta dla osoby pracującej na 3 monitorach bez wielkich wymagań.

Już widzę te tłumy negatywnych wpisów co do tego filmiku ale mi się jednak wydaje, że to nie jest jakaś głupia propozycja.

Nie liczyłem kosztów ale wystarczy wejść sobie na morele i samemu podliczyć

http://www.youtube.com/watch?v=jQxAtumZ6yI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pisałem - każdy zestaw na s1150 temu podoła.

i3 trochę chyba na wyrost, ale jak mieści ci się w budżecie ..

płyta główna - zleży ile chcesz pakować do tego ramu (w tanich są tylko 2 sloty)

np.

http://www.morele.net/procesor-intel-pentium-g3220-3m-cache-3-00-ghz-box-bx80646g3220-603036/

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h81m-hds-h81-ddr3-sata3-usb3-s-1150-matx-h81m-hds-603800/

+ cała reszta - dysk+obudowa+ jakiś tani zasilacz (całość weźmie w porywach 50W)

więcej prądu wezmą te LCDki - bo pewnie jeszcze na lampach nie ledach :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robimy PC - ta za min koszty - rzeczywiście może nie wyraziłem się zbyt jasno ;)

Rzuciłem te 17", bo taki monitor akurat posiadam ( 1280×1024 ). Nie ma nic przeciwko monitorom większym, jednak jakoś wygodniej pracuje mi się na moim 17" niż na 23" panoramicznym. Stąd ten pomysł, żeby były to 3 x 17".

Tutaj sądzę, że mega sprzętu nie potrzeba ( tym bardziej, że moje i3, zintegrowana grafika i 2 Gb ramu w lapku sobie daje rade od dawna ), dlatego najbardziej interesowała by mnie informacja jak to zrobić technicznie. Zapewne gdybym kiedyś chciał się przesiąść na większość ilość monitorów to zdecyduje się już na większą inwestycję w sprzęt.

Póki co jednak chciałbym najlepiej kupić jakiegoś PCta, dostosować do moich wymagań i tyle - lub inne rozwiązanie z ukierunkowaniem się na możliwie najniższą cenę.

W kwestii monitorów to akurat mam możliwośc nabyż za grosze Led ki poleasingowe, więc tutaj rzeczywiście mogę pomyśleć o zmianie na coś mniej archaicznego ;)

I jeszcze jedno: słuchajcie, wierząc, że Wy sie znacie, a ja nie - to Was pytam o parametry. Nie wiem ile potrzebuje ramu, ani jaki procesor.. nawet pojęcia nie mam :)
Ale zapewne ktoś z Was miał styczność z praca na forex i będzie mógł doradzić.

Edytowane przez rivenmag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z postu powyżej wnioskuję, że przez "pracę na forex" rozumiesz po prostu ślęczenie przed notowaniami w javie i czasami wyklikanie jakiejś transakcji no i co pewien czas dopłacenie do depozytu. Do tego wystarczy byle co z procesorem co najmniej 2-rdzeniowym.

Pomysł z trzema monitorami 1280x1024 jest bardzo niedobry. Dwa monitory 1920x1080 dadzą większy obszar roboczy. A 1920x1200 jeszcze większy. Tak że nie potrzebujesz żadnej konkretnej karty graficznej. Byle jaka się nada. A w przypadku ivy bridge czy haswella wystarczy integra (sandy bridge to już nie pamiętam czy było w stanie dwa monitory obsłużyć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, z tą różnicą, że jednak gdybym miał dopłacać do depozytu, to nie szedł bym w tym kierunku zapewniam ;)

Ale rzeczywiście , może to racja, że zamiast 3 małych LCD, warto 2 panoramy. Obszar roboczy w sumie podobny. Koszt monitorów wyższy, za to koszt stacji roboczej niższy. A w przyszłości, gdybym chciał to rozwinąc mam już 2 w miarę konkretne monitory, pozostaje ewentualnie "tuning" komputera w zakresie np dołożenia karty grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sandy i ivy (socket 1155) obsługują do 2 monitorów.

hasswell (s1150) - do 3 monitorów.

ps:

można złożyć mniejszy:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h81m-itx-610367/

http://www.morele.net/obudowa-tacens-ixion-itx-sfx-300w-czarna-325374/

(czy co tam za obudowa teraz jest na topie - ta już chyba nie produkowana - normalnie kosztowała ~150zł)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie tylko, że tutaj nie chodzi o napchanie/naćkanie kilku tabel na jednym monitorze w dużej rozdzielczości, ok zmieści się, tylko o wygodę pracy.

Stanowczo wolałbym mieć 3 monitory z mniejszą rozdzielczością ale każdy z konkretnym przeznaczeniem niż jeden na którym miałbym mieć wszystko i się w to wślepiać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemu, zatem bierz te siedemnastki.

Nadal wystarczy byle jaka karta graficzna, do której podłączysz dwa z nich, a trzeci do integry z procesora. Możesz wziąć nawet cztery siedemnastki, o ile dopasujesz wyjścia na karcie i płycie głównej do ich wejść sygnałowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście wchodzi w grę sprzęt używany - jak pisałem.

Akurat z monitorami nie mam problemu bo mam dostęp do poleasingowych. Więc czy to 17 czy inny - bez problemu.

Skoro integra obsługuje do 3 monitorów to właściwie taka informacja jest już dla mnie cenna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby zaoszczędzić na sprzęcie do obsługi trzech monitorów dla forexu, warto rozważyć zakup używanego komputera z procesorem Intel i5 lub AMD Ryzen 5, który wystarczy do pracy z wykresami. Do obsługi trzech monitorów najlepiej sprawdzi się karta graficzna z trzema wyjściami, np. NVIDIA GT 710, GTX 1050 lub GTX 1650. Pamięć RAM powinna wynosić przynajmniej 8 GB, a zasilacz powinien mieć moc 450-500W. Na rynku wtórnym można znaleźć komputery w rozsądnej cenie, a wymiana karty graficznej pozwoli na wygodną pracę z wieloma monitorami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi