miras19 Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2014 Witam, zrobilem klon windowsa 8 z hdd na ssd przy użyciu paragonu. Wszystko pięknie, ale kolejeny raz po aktualizacji do wind 8.1 juz pod ssd, nagle wyskakuje blad podczas bootu eindowsa mianowicie taki Plik:BCD kod bledu0xc0000098 na niebieskim tle mam dostęp do katalogów, aby dograć jakiś brakujące pliki? kurde pod Windows 8 sklonowanym dzialalo wszystko pięknie. jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2014 Potrzebna będzie płytka z systemem, następnie wykonujesz to co tu jest podane: 1. Włóż płytę instalacyjną Windows 8 do napędu DVD i uruchom komputer. Wciśnij dowolny klawisz, aby rozpocząć wczytywanie systemu z płyty DVD.2. Po kilku sekundach pojawi się asystent Windows. W kolejnych oknach pojawią się pytania o język, format czasu i ustawienia klawiatury. Wybierz język polski i kliknij Dalej.3. Pojawi się ekran z przyciskiem Zainstaluj teraz, ale nie klikaj go, bo to rozpocznie nową instalację systemu. Należy kliknąć przycisk Napraw komputer umieszczony u dołu ekranu.4.Jeżeli na dysku jest kilka partycji, instalator pokaże ich listę. Wybierz ten na której jest zainstalowana ósemka. Kliknij Dalej.5. W oknie Opcje odzyskiwania systemu kliknij Wiersz polecenia.6. Aby naprawić sektor rozruchowy (jest to pierwszy sektor na dysku twardym), wpisz polecenie bootrec /fixmbr.7. Aby naprawić sektor startowy (sektor zapisany na partycji systemowej), użyj polecenia bootrec /fixboot. Możesz także wykonać sprawdzanie dysku pod względem błędów w strukturach plików i katalogów wpisując w wierszu poleceń chkdsk /r.Jeżeli nic to nie da spróbuj wykonać automatyczną naprawę. Na samym końcu jeżeli nie będzie żadnej poprawy wykonaj przywracanie systemu do stanu z przed upgradu do 8.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Dzięki za poradę :) ale nie mam płytki windowsa, miałem go już pre instalowanego na dysku. Poza tym, od razu przy bootowaniu wywalało blue screen z odzyskiwaniem systemu i ten kod błędu. I nic nie mogłem zrobić w biosie wszystkie opcje, z UEFI, EFI czy inne "programy" pomagające wypróbowałem. Poradziłem sobie inaczej (tzn. odpukać, na razie chodzi) Wymieniłem dysk spowrotem na HDD, tam gdzie mam win 8 i zakutaliwowałem do 8.1 i wgrałem wszystkie możliwe akutalizację od MS. Wtedy dopiero jeszcze raz sklonowałem programem Paragon, z HDD na SSD i wybrałem opcje create EFI. W każdym razie, już teraz się cieszę z Win 8.1 na dysku SSD, jeszcze optymalizacja systemu pod katem ssd i można śmigać. dzięki i temat do zamknięcie.. oby (odpukać) Edytowane 17 Lutego 2014 przez miras19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 jeszcze optymalizacja systemu pod katem ssd i można śmigać. Ciekawe co masz zamiar zepsuć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2014 jest dużo filmików na youtube, jak optymalizować system pod SSD ssd optimization windows 8.1, pierwsze jest chyba najlepsze od SIMONTEHG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...