Skocz do zawartości
16gracjan16

Brak obrazu, uszkodzona płyta, pamięć?

Rekomendowane odpowiedzi

Procek jest na pewno sprawny, Zasilanie także podłaczyłem procesor to intel pentium 2.93 GHZ  ale własnie nie mam pewności ci płyta główna jest dobra.

A jeżeli płyta obsługuje max pamiec ram do 667 MHZ to czy po podłonczeniu pamięci ram 800 MHZ to powinna automatycznie przejść na prace taktowania 667 ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć 800MHz będzie bez problemu pracować na płycie obsługującej 667MHz

procesor to intel pentium 2.93 GHZ

Wiele nie napisałeś.

Podaj dokładny model cpu, np. Core2Duo E7400 czy Celeron D341

Podaj też dokładny model pamięci, może się okazać, że to pamięci EEC i raczej nie powinny działać na tej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest Karta graficzna z intergrowana  ale przełozyłem swoją karte graficzna do tamtej płyty i też się nie uruchamia monitor myśle że albo te ram cos nie tak albo płyta główna

A jak mozna sprawdzić czy płyta główna jest walnieta???

a na płycie głównej jest zworka i i psze TDB TO CO TO JEST???

Edytowane przez 16gracjan16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zrobić Clear Cmos wyciągnij bateryjkę z płyty i odłącz od niej zasilanie na powiedzmy kilka minut, tak z zapasem.

Zadam głupie pytanie ale go jeszcze nei było... próbowałeś wsadzić ram w drugiego DIMMa?

​Ułatwiło by nam też zadanie gdybyś miał podpięty głośnik pod płytę wtedy można rozszyfrować problem po sygnale jaki poda płyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok jak wyciagne bateryke o na ile minut i czy komputer musi być ciągle odłączony od kabla???

Prubowałem wsadzić ram w drugiego dimma i także nie daje skótków.

a głosnik jest podpięty pod płyte główną ale nie stety nić nie słychać

jak na moje oko płyta głłowna wygląda dobrze nie wydyaje mi się żeby była zniszczona

macie może jeszcze jakieś opcje :(

Ok jak wyciagne bateryke o na ile minut i czy komputer musi być ciągle odłączony od kabla???

Prubowałem wsadzić ram w drugiego dimma i także nie daje skótków.

a głosnik jest podpięty pod płyte główną ale nie stety nić nie słychać

jak na moje oko płyta głłowna wygląda dobrze nie wydyaje mi się żeby była zniszczona

macie może jeszcze jakieś opcje :(

A jak słysze to dysk twardy chodzi normalnie to w czym tu problem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie możesz  zrobić reset zworką ale widzę, że dojście do tego zajęło by nam to kolejnych 15 postów więc lepiej bateryjką.

Tak jak napisałem wcześniej zasilanie musi być odłączone od zasilacza lub też jeżeli masz wyłącznik na nim, przełączony na 0

Wystarczy minuta ale dla pewności poczekaj z 5 aby całe napięcie zeszło z płyty.

Od biedy, znajdź i przełóż zworkę tak aby teraz górny pin był wolny to na 100% wyzeruje Cmos

Dołączona grafika

Odepnij też wszystko od płyty zostaw tylko procka, sprawdź czy będzie jakiś komunikat dźwiękowy

ma być TYLKO PROCEK I PŁYTA NIC WIĘCEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi