Skocz do zawartości
furia

[Modernizacja] Nowa grafa dla grafika

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, przymierzałem się od rok do kupna nowej karty, ale póki co mój sprzęt jeszcze dawał rade.

Teraz już mam kasę i mogę zmodernizować swój zestawik.

Pracuję w środowisku Adobe CC(Photoshop CC, Illustrator i Indesign)

Chcę jak najwięcej mocy wykorzystać z karty, żeby odciążyć procka.

Pracuję na monitorach Samsung 24" i Benq 21"

Zastanawiam się czy warto kupić R9 270X, czy dołożyć do GTX 770. Może w ogóle coś innego ? 

Maksymalne koszty 1000-1300

Zastanawiam się też nad chłodzeniem procka, żeby troszkę pokręcić go.

Co sądzicie?

PS. Lubie czasem pograć w nowe giery

Aktualnie:

AMD Phenom II X4 945 Quad Core(AM3,95W)
MSI 770-G45 
2x2Gb Goodram 1333 Mhz

4Gb Patriot 1333MHz
Asus Radeon HD5770 512MB 
Samsung 500GB HD502HJ
Fortron FSP500-60APN 85+ 500W
ATX Tower Cooler Master Elite 331 

Wentyl z tyłu 3200 z przodu 1200obr/min

Edytowane przez furia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 8GB Ramu, (2x2gb Goodram, 4gb patriot)

mam jeszcze jedną kostkę 8gb dokupić ?

AMD ma OpenCL, co jest porównywalne do CUDA, ba nawet lepiej wspiera programy Adobe, dlatego to nie jest wyznacznikiem.

Fera 2 - 100zł jest już na mojej liście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bym w pierwszej kolejności zmienił płytę z procesorem a nie kupował grafikę, żeby ten Phenom ją zadusił.

Wystarczy spojrzeć : http://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_intel_core_i7_od_lga_1366_do_lga_1150?page=0,6

i5 + płyta. Koniecznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żyjesz w Polsce? Na krajowej pensji?

za duże koszty

i5 800 / mobo 200-300 / grafa 800-1200 / ram 250-300

nie ma szans, pracuje na tym kompie kilka lat i nie ma tragedii, phenom moim zdaniem dale rade, na pewno nie opłaca mi się go teraz wymieniać na i5

• Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to się zastanawiam, jakim to trzeba być kiepskim grafikiem żeby na takim słabym sprzęcie pracować to raz (sam u mnie w agencji, w której pracuję dali mi kiepski komputer bo jest to Core2duo e8400 na zintegrowanej grafice, nawet dysku SSD nie ma, w domu posiadam konkretny sprzęt i jest ogromna różnica), a dwa nie mieć pieniędzy na wymianę na nowy? Jesteś jednym z tych co biorą za logo 200 zł? Jeśli tak to serdecznie pozdrawiam. Nie inwestuj w nowy sprzęt bo się tobie nie zwróci. I owszem opłaca się wymienić tego AMD na i5 albo i7. Ten AMD to szrot, poczujesz dużą różnicę, ale pewnie i tak nie wymienisz :)

Edytowane przez maciekmokap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie za duże koszty?? i5 4440 kosztuje 650zł do tego płyta na h81 za 160zł i masz 800zł, zostanie jeszcze 200zł na SSD 60GB. Ewentualnie 4670. Karta graficzna nie jest Ci potrzebna, w samym photoshopie z karty korzysta raptem kilka filtrów i ustawień. Ten i5 zje phenoma w takich zastosowaniach, wiem bo mam obie te platformy.

ps. Ja żyje w Polsce na krajowej pensji.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.02.2014 o 00:01, furia napisał(a):

Żyjesz w Polsce? Na krajowej pensji?

za duże koszty

i5 800 / mobo 200-300 / grafa 800-1200 / ram 250-300

nie ma szans, pracuje na tym kompie kilka lat i nie ma tragedii, phenom moim zdaniem dale rade, na pewno nie opłaca mi się go teraz wymieniać na i5

W Burkina Faso za średnią krajową Atlantydy. Głupie pytanie - równie głupia odpowiedź. Zakładasz temat, bo się nie znasz - okej. Zadajesz pytanie, bo się nie znasz - okej. Podważasz czyjąś opinię i piszesz bzdury, mimo, że się nie znasz - nie okej. 

Po diabła w tym wyliczeniu podajesz grafikę i ram ? Przecież obie te rzeczy masz. 

I nie, Phenom nie daje rady, to już stara skarpeta a nie procesor do takich zastosowań. Opłacalność zmiany jest kolosalna. Jednak skoro wiesz wszystko lepiej, to po co zakładałeś temat ? Kaijitsu już Ci napisał : 

W dniu 17.02.2014 o 05:50, kaijitsu napisał(a):

Jakie za duże koszty?? i5 4440 kosztuje 650zł do tego płyta na h81 za 160zł i masz 800zł, zostanie jeszcze 200zł na SSD 60GB. 

Chyba dalsza dyskusja jest zbędna. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie wymiana na i5 da sporo. Do tego potem dokupisz sobie grafikę od AMD lub Nvidii w zależności od dysponowanej kwoty. Kiedyś coś ktoś mądrego powiedział. Żeby czasem coś zyskać to trzeba zainwestować. Praca na leciwym sprzęcie jako grafik cóż Twoja sprawa .IMO docelowo I5 4440 + GTX 750/R9 270 + 16 GB DDR3 + jakiś SSD 60 GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi