darciob Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Witam Panowie, Chcialbym dopytac o porade.. szukam dla siebie karty graficznej, w ostatnim czasie wyprzedalem kompleteni wszystkie swoje starsze czesci, bo myslalem ze nie bede juz gral.. ale jednak zatesknilem, a integra z intela szału nie robi (poza tym, ze jest cicha) :P Opisze o co chodzi. Interesuja mnie tylko karty uzywane, a to dlatego ze mam do nich bardzo dobry dostep, i w dosc atrakcyjnych cenach. Przyszlo mi do glowy rozwiazanie SLI. Zalezy mi glownie na ciszy, i tak pomyslalem, ze dwie slabsze karty beda generowac mniej halasu niz jeden mocniejszy odkurzacz? Mialem jednak kiedys dwa gtx580 i raczej przypominalo to odrzutowca..pozniej zmienilem na 6950 windforce, i to chlodzenie bylo nawet akceptowalne..ale i tak robilo szum. Obecny moj komp jest bezglosny (przynajmniej w idle, w maksymalnym stressie tylko odrobinke glosniejszy) i chcialbym zeby w miare taki pozostal. Moze jakies slabsze, ale cichcesz karty? Jakies dwie 650? Albo cos nowszego, ze sredniej polki? Tak jak mowilem, w gre wchodza tylko uzywki.. w co celowac? Czego szukac? A moze jednak jedna karta bedzie lepszym rozwiazaniem? Sprzet jaki posiadam obecnie to i7 3770k 4,2Ghz Asus P8Z77-PRO 16GB RAM OCZ Agility 3 Cooler Master Silent Pro 700W Jeden ekran full HD Chyba tyle.. planuje grac w gierki typu Batman, moze jakies RPG, na pewno Wiedzmin.. nie grywam w zadne fpsy pokroju BF czy Crysisa. Jeszcze jeden pomysl - moze lepiej kupic pojedyncza, mocniejsza karta i np zmienic chlodzenie na niestandardowe? Pozdro i czekam na jakies fachowe sugestie Edytowane 17 Lutego 2014 przez darciob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 r9 270 od msi jest prawie bezglosna w idle (sa to jedyne krecace sie wentylatory u mnie w budzie@idle) i mogę smialo polecic. Też mam obsesje na punkcie ciszy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darciob Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 Ciezko mi bedzie upolowac uzywke w dobrej cenie :P Hm, ale pomysle. Dzieki. Choc moze lepiej 7870 jesli juz ati? Szczerze to sklanialem sie bardziej w strone nvidii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 R9 270 = HD7870 , tylko rdzeń 100 mhz niżej taktowany . Nie licząc modelu 290 to pozostałe karty to remarkowane HD7xxx . R9 270 ma wydajność HD7870 , R9 270X ma poziom wydajności HD7870XT . R9 270 nie dostaniesz używki , karty są praktycznie nowe . Jeżeli chcesz używki to radzę szukać kart NV , karty ATI mogą być po przejściach np. katowane kopaniem BitCoin czy innych kryptowalut , o ich cenach jak na używko nie wspomnę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) http://allegro.pl/msi-geforce-gtx-670-power-edition-oc-sprawna-i3984481828.html http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx670-2gb-oc-gwarancja-i3965723580.html Nie są to jakieś oszałamiające ceny, ale na początek coś z tego można poszukać. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darciob Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem :) tak jak wspomnialem, sklaniam sie w strone nvidii..taka 670 starczylaby jako pojedyncza spokojnie, tylko musialbym chlodzenie zmienic. Mam tez wlasnie dosc okazyjnie 7870 i sie zastanawiam.. A co np dzieje sie z wydajnoscia np. 2x 650ti? Karty sa slabiutkie, byc moze moglyby nawet dzialac pasywnie ? Albo 2x 560ti? Edytowane 17 Lutego 2014 przez darciob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 GTX650 / GTX650Ti non Boost nie wspiera SLI . Dopiero GTX650 Ti Boost obsługuje SLI , 2 takie karty miały by teoretyczną wydajność większą niż GTX680 / GTX770 . Zależy od gry , ustawień i tego jak SLI się skaluje w danej grze - w praktyce może być różnie . GTX560Ti jest słabsza niż GTX650Ti Boost , do tego ma większy pobór mocy . GTX650Ti Boost jest ciężko dostać , na alegro są tylko 2 sztuki - jedna aukcja stojąca na 420 zł , drugi z opcją kup teraz za 599 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darciob Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 Nie uzywam allegro do kupowania, taka karte moge miec za ok 300zl, pytanie, czy takie rozwiazanie spelni moje oczekiwania..musze wiecej poczytac o tych kartach. A np 2x6870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darciob Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 Dobra. wpadla mi w rece 660ti 3GB, wezme ja.. zmoduje chlodzenie, a w przyszlosci planuje dokupic druga taka. Czy 700W wystarczy? I czy to w ogole dobra opcja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 GTX660Ti 3GB ??? To jakaś specjalna wersja czy się pomyliłeś w opisie ? PSU 700 W powinno starczyć dla GTX660Ti SLI , jedna karta bierze ok. 125 W ( przy 150W TDP ) więc 2 sztuki wezmą max. 300W . Do tego ~80W dla procka i ~50 W dla reszty . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 Nie powinno to wziąć więcej niż 500W po OC. Aczkolwiek czy jest sens pchania się w SLI z dwóch słabszych kart? Za 1150 zł można już znaleźć GTX 770, który po OC nie będzie wcale tak mocno odstawał od takiego 780. Fakt obie karty się kręcą, ale różnice w wydajności nie są miarodajne. Nie od dziś wiadomo że kupowanie High-endów nie zawsze jest opłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darciob Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Wlasnie o to chodzi, ze zakup dwoch uzywanych kart z nizszej polki wyjdzie mnie sporo taniej..a przy okazji ciszej ;) tzn na to licze. Nie pomylilem sie, karta to Evga 660ti 3gb, teoretycznie wiecej pamieci nie daje wzrostu wydajnosci ale przy sli gdybym dostal druga taka moze byc ciekawie :) Edytowane 18 Lutego 2014 przez darciob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...