Skocz do zawartości
Goofy

Długo startujący XP

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak: po zainstalowaniu xp wszystko było spoko. Nagle system zaczął długo się ładować. Program BootVis pokazał coś dziwnego : system uruchamia się 64 sek. Z czego ponad 40 to proces Idle po wejściu w niego ( w programie BotVis) okazało się że tyle czasu zabiera plik hall.dll. Jak przyspieszyć start systemu bo bootvis sobie nie radzi, albo jak "przyspieszyć" ten plik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez sie długo ładuje (okołe 40 sek stoi na tym ekranie z paskiem ładującym sie), puki nie zmieniłem procka wszystko było dobrze.

Nie jest to ogolnie wymagane, ale czy przeinstalowales system zmieniajac procka?

Goofy, jezeli na poczatku bylo OK, to znaczy ze spowodowal to ktorys z programow ktore zainstalowales. U mnie trwa to chwile, minuta to bardzo dlugo. Proces Idle jest chyba procesem Bezczynnym... (tak mi sie chyba wydaje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm u mnie tez pasek kilka razu sie przemieszcza zanim sie załaduje sie winda :/ CO gorsza na poczatku nic tylko przeskakuje, nawet diodka od HDD nie swieci sie!! ten xp jest wyraznie gorszy od 2003. Mowie tak bo oba juz wybadałem.. :) W win2003 zauwazyłem tylko jedn bład o którym moaiwia rozniez na infojamie.. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idle to bezczynnośc a hal.dll to jednen z ważniejszych dll'i w nim jest między innymi zapisane czy PC obsługuje ACPI czy chodzi bez ACPI. A tak na poczętak to bym przeleciał HDD jakieś programem diagnostycznym ala Seatool. Bo ja tak miałem jak mi mój WDC padał :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i lepszy i na pewne będe go urzywał aż nadejdzie NT6 a właściwie to do momentu aż wyjdą do niego porządne stery. A co do długości startu to na pewno XP jest szybszy i to znacznie jak zobaczyłem jak to startuje na 1.7+ i 256ramu to mnie zatkało. U mnie 2k startuje coś koło 1.5 minuty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi