Gość Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 Witam Przymierzam się do złożenie wydajnego kompa na studia opartego o mATX, Chciałbym go tak skonfigurować by móc go zdalnie włączyć i obsługiwać. I związku z tym zainteresowały mnie płyty ASRocka które są dostarczone z takim rozwiązaniem -ASRock Home Cloud a dokładnie Z87M-Extreme4. Ktoś używał tego i może powiedzieć jak to działa w praktyce? Lub polecić inne dobrze działające rozwiązanie. Używałem już TeamViewer i aplikacji na androida M$ Remote deskop i o ile pierwsza opcja działa nieźle to w drugiej oba urządzenia muszą być w tej samej sieci i do tego nie działa stabilnie, Ogólnie rzecz biorąc chciałbym aby mieć dostęp do komputera z tabletu na androidzie jak i laptopa. I drugi problem tkwi jeszcze z zdalnym włączeniu komputera bo tamte aplikacje chyba na to mi nie pozwolą. I na to teoretycznie powinno zaradzić Wake on Lan tylko czytałem że nie jest to takie łatwe do skonfigurowania, Tym bardziej że komp będzie w akademiku i nie wiem czy będę miał dostęp do ich głównego routera by móc sobie wszystko ustawić PS. Nie byłem pewny czy w dobrym dziale zamieściłem temat ale myślę że bardziej tu pasuje niż do software. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitja Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 Mam nadzieje ze w ten czwartek przyjedzie do mnie komp to sprawdze jak to dziala i cos tam skrobne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Korzystam i zarządzam 4 komputerami zdalnie. Uzywam do tego Logmein - niestety teraz juz nie bedzie darmowe. Logmein ma aplikacje na androida - mam ja i laczac sie z wybranym komputerem mam jego pulpit na ekranie telefonu z pelnymi mozliwosciami dzialania. Wake On Lan mam skonfigurowane w pracy gdzie moj komp jest w sieci lokalnej. WOL dziala tylko po kablu. Nie udalo mi sie znalezc karty WiFi z obsluga WOWLAN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Najnowszy TeamViewer wprowadził obsługę WoL zdalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Fajny ten TeamViewer. W zwiazku z tym, ze LogMeIn staje sie platne szukam altwernatywy i wlasnie zainstalowalem na kompie i na telefonie - dziala super! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 Zasadnicze pytanie: jak komp jest umiejscowiony sieciowo, a konkretnie czy da się do niego przekierować port. Wówczas darmowym do zastosowań domowych bitvise robimy tunelik SSH i pakujemy do niego porty, na których mamy RDP/VNC. Podobnie WoL - wymaga tylko przekierowania portu na routerze i znajomości MAC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Dokladnie. Wczoraj zainstalowalem TeamViewer na kompie w pracy, telefonie i w domu. Najpierw polaczylem sie telefon-komp w pracy, a potem z domu do pracy - dziala super. Z powodzeniem wybudzilem TeamViewerem kompa w pracy siedzac w domu. Polecam TV :) Edytowane 20 Lutego 2014 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...