adaw Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Czołem :),Jakiś czas temu w zakupowym wątku przekonaliście mnie do ASROCKA H81M. Właśnie na niego czekam (będzie pracował z Celeronem G1820, 4GB RAM, Windows 7 64 bit Home Premium). Poniewaz była dopłata, zrezygnowałem z napędu DVD, bo w sumie jest zbędny (Windows 7 64 bit z pendrive instalowany). Komputer będzie dla mojej babci, więc chciałem jej zrobić to, co sam zawsze na laptopie robię - powywalać bloatware i instalować minimum.Nie ma napędu, płyty ze sterownikami od ASROCKa nie włożę (chyba, że zrobię ISO i przez Daemona, ale po co). Trzeba instalować samemu. Tylko pytanie, czy:- kolejność ma znaczenie? (chyba INF pierwszy?)- kiedy dawać restart (po każdym, po którymś, na koniec)- czy szukać nowszych wersji na stronach producentów (na pewno dla grafiki Intela to zrobię, może i dla dźwięku Realteka, ale reszta?)Opis na stronie ASROCKa. Sterowniki:Najnowsze ze strony producenta, które bym pobrał:Sterownik audio Realtek High DefinitionSterownik VGAZe strony ASROCK: Sterownik INFWersja:9.4.0.1017Sterownik Intel Management EngineWersja:9.0.0.1287Atheros Sterownik LanWersja:2.1.0.13SATA Floppy Image (WTF?)Wersja:12.6.0.1033Sterownik Intel Rapid Storage Technology and utilityWersja:12.6.0.1033Sterownik Etron USB 3.0Wersja:1.0.0.115Sterownik Intel USB 3.0Wersja:2.0.0.102Odpuścić?Intel Smart Connect driver - jakiś bajer ze sprawdzaniem poczty itp. nawet w stanach wstrzymania, raczej zbędneWersja:4.1.40.2143AppCharger - ładowarka, niepotrzebne (babcia ma Nokię 6300 :-))Wersja:1.0.6OprogramowanieNic nie instalować? Bardzo poważnie rozważam taką możliwość. Jednak gdyby:ASRock A-Tuning utility ver:2.0.54 - to wydaje się być może ciekawe, dla kontroli wentylatorów i tam jakichś dodatkowych informacji/funkcji. Myślałem, że dehumifider (czy jak to się pisze) to fajny bajer, ale opóźnia uruchamianie komputera, więc sam nie wiem (no i czy nastawienie na 1 minutę coś da w odwilgoceniu). Ma opcję tworzenia RAMdisku o ile się nie mylę. Może wrzuciłbym cache przeglądarki do niego, tylko, że chciałem jej zainstalować Chrome, a przy nim są problemy z przeniesieniem (w Firefox nie ma problemu). Jeżeli bym go tworzył dla cache, to... 512MB wystarczy? System będzie miał 4GB RAM. Myślę, że sobie raczej odpuszczę RAM DISK.Odpuścić?ASRock 3TB+ Unlocker Utility ver:1.1 - dysk 500GB będzie, a po nazwie zgaduję, że to narzędzie umożłiwia instalowanie dysków ponad 3TBIntel Smart Connect Utility ver:1.0.6 - jak nie będzie sterownika, to i aplikacja zbędnaCyberLink MediaEspresso ver:6.5.1611 37043 (trial)Sunlogin ver:5.3.29.23968 - pojęcia nie mam. Google mówi coś o zdalnej kontroli. Myślę, że w razie potrzeby doinstalować w przyszłości. Zresztą w razie koniecznosci pomocy myślałem o TeamViewer.ASRock XFast LAN Utility ver:9.05 - to zwykły Cfospeed jest, myślę, że można pominąćASRock XFast USB Utility ver:3.02.38 - meh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 Instaluj jak leci, to co pod "odpuścić" mozna nie instalowac jesli nie potrzebujesz. Co do asrock a-tuning utility to warto - recznie wszystko poustawiasz. Co do usb utility to warto jesli bedziesz korzystał z szybkich urzadzen usb3 w uasp. Wysil sie i popatrz czy nie ma nowszych wersji sterów na stronie producenta. :) klak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Tu masz zawsze najnowsze sterowniki do swojej plyty: http://www.station-drivers.com/index.php/bios-pour-cartes-meres/17-asrock/606-h81m Instaluj w kolejnosci: INF, USB 3.0, SATA, VGA, AUDIO. Na koncu moze zostac jedno urzadzenie o nazwie PCI simple communication controller - wtedy zainstaluj sterowniki z pakietu Intel Management Engine. Edytowane 20 Lutego 2014 przez Martinii 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator007 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Nie chcę tworzyć nowego tematu więc pozwolę sobie trochę odkopać. Czy w przypadku gdy nie mam zamiaru używać grafiki zintegrowanej tylko mam grafikę zewnętrzną (gtx 760) do tej płyty to czy instalować też VGA ze strony asrocka czy mogę to pominąć i wgrać tylko sterowniki NVIDIA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) z zasady instaluje się tylko to co potrzebne, jeżeli nie masz w biosie włączonej opcji "MultiMonitor" to nawet nie zainstalujesz sterów od grafiki Intela - bo nie znajdzie ci takiego urządzenia w komputerze :) A z tego co pamiętam to sterownik VGA jest chyba w pakiecie ze sterami od chipsetu. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...