Skocz do zawartości
Rosio

WDC800JB vs hdtach vs gry

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam to co w podpisie, gram przewzenie 1024x768x32bit i np w niektorych grach np VC i IGI2 czasami mi dysk doczytuje, kiedys tak mialem w Battlefield i dlatego wymienilem kosc na 512 mb a tu w zasadzie to samo jest, czyzby karta nie wyarbiala juz, moze te 128 MB na karcie bylo by przydatne wbrew temu co sie potocznie mowi. Ponizej zamieszczam zrzut z hd tach 2.61 bo myslalem ze dysk jest jakis lewy ale z tego testu wynika ze niby jest ok, choc ten minimum jest niski 11 000, wiekszosc testow pokazuje minimum 22 - 27 000. Dysk ma 3 partycje: 7, 13 i 60GB. Jest prwie caly zapelniony. UDMA powlaczane :) .

Dołączona grafika

Jakies refleksje na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znana jest przypadłość (wszystkim oprócz posiadaczy, ileś oób testowało i wyszło tak jak napiszę) że po sporym zapełnieniu dyski WDC baaardzo zwalniają. dostają jakiegoś czopa i ich wydajność znacząco się obniża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam ten dysk

z tym ze podzielony na dwie partycje 1: 5gb a druga 75 gb

z 20gb wolne na drugiej partycji - 1 gb wolne na pierwszej

moje osiagi to

Read speed - maximum 49586.0kps; minimum 23647kps, average 40552.2kps

CPU utilization: 22.7%

w sumie chyba tylko dla porownania to napisalem, bo nie wiem jak by Ci to mogle pomoc :))

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sadze ze alo te dyski sa do [gluteus maximus] lbo macie takie badziewne ustaienia :/

Jesli Zulik pisze ze proć jest zajety podczas tesu w 22% to chyba cos dziwnego co nie? U mnie na dysku ibm jest ledwie pare procent.. neiw e pamietak ile dokładnie ale daleko mu do 10% na pewno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sadze ze alo te dyski sa do <font color="#FF0000">[ciach!]</font> lbo macie takie badziewne ustaienia :/

Jesli Zulik pisze ze proć jest zajety podczas tesu w 22% to chyba cos dziwnego co nie? U mnie na dysku ibm jest ledwie pare procent.. neiw e pamietak ile dokładnie ale daleko mu do 10% na pewno

wydaje mi sie ze jakby byly jakies badziewnw ustawienia to bym nie mial 50 000 kps czyli tyle ile jest w innych testach na roznych stronach, srednia jest tez dobra 40 000 kps no ale ten minimum to mnie zadziwia 8O zaraz zrobie restarta i prztetestuje jeszcze raz :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Max 49261kps, Min. 42602, average 48446 kps, CPU utilization 9.4%. Dysk zajęty mniej więcej w połowie.

Też słyszałem, że wydajność dysków raptownie spada po przekroczeniu pewnej zajetości ale pierwsze słyszę, że to dotyczy tylko Caviarów. Widział ktoś gdzieś takie testy w internecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bisio, przyznam bez bicia, masz o niebo lepsze wyniki niz ja, u mnie na tym samym dysku, zajetym w doslownie w 99,9% i podzielonym na trzy partycje wynik jest...straszny, co ciekawe mam wyzsze maksmimum bo az 57574 a minium to zaledwie 4678, CPU utilization 5,4% (ale ta wartosc skacze raz 9 raz 20)

sredni transfer to tylko: 39759 i czym wy sie martwicie

PS. Ale windows xp laduje sie w mgnieniu oka, przelatuje jeden caly pasek i po krzyku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jakie moja basia mam miec wyniki , ale mam takie

Read speed-maximum 43206.0kps,minimum24802.0kps,average 36827.7kps

CPU utilization 11.0%

Random Access 13ms

kiedys miala lepszy czas dostepu o 1,2ms ale po dwoch latach nie moze chodzic jak nowa :)

dysk podzielony na 3 partycje

c: 7,95 GB wolnych 1,25 GB

d: 14,6 GB wolnych 2,26 GB

e: 14,6 GB wolnych 1.02 GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..moze to wcale nie dysk. ja bym bardziej byl za jakims badziewnym ustawieniem. mam ten dysk zajety w 2/3 i brak takich skokow. moze masz jakies badziewne rezydentne oprogramowanie. jakis antyvirus czy cus. u mnie bylo podobnie i o niezaleznie czy na ibmie czy na wd i pozniej doszedlem ze to wina firewalla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakiego softu korzystacie do robienia testu ?

Zgodnie z tym co widać na screenach używamy HD Tach 2.61 http://www.tcdlabs.com/

Tak jak dymy też podejrzewam, że to nie wina samego dysku.

hmm na czas testow wylaczam antywira a zadnych trojanow to raczej nie mam bo nie mam zadnych jaj z kompem (wszystko w normie) hmm poza tym np film 700Mb z partycji na partycje kopiuje mi w jakies 42s wiec niby jest ok ale to cholerne minimum, do sie tez to walsnei zauwazyc w grach ze na kazdej pierwszej planszy dysk doczytuje :x ciekawe czy to podpada pod gware jakas albo cos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z tym co widać na screenach używamy HD Tach 2.61 http://www.tcdlabs.com/

hmm na czas testow wylaczam antywira a zadnych trojanow to raczej nie mam bo nie mam zadnych jaj z kompem (wszystko w normie) hmm poza tym np film 700Mb z partycji na partycje kopiuje mi w jakies 42s wiec niby jest ok ale to cholerne minimum, do sie tez to walsnei zauwazyc w grach ze na kazdej pierwszej planszy dysk doczytuje :x ciekawe czy to podpada pod gware jakas albo cos?

Oprócz z modowanego Gta III (real coś tam) nie zauważyłem żeby przy 512 pamięci coś doczytywał (a gram na razie wszystko na High details)

Prędzej coś w systemie może za mała pamięć wirtulna , włączony jakiś antywirus podczas gierek itp :)

Te spadki są naprawdę duże u mnie mniej więcej charakterystyka liniowa a mam 3 partycje i każda zawalona .Takie spadki miałem jak odblokowałem tego maxtora na szybszy odczyt 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz z modowanego Gta III (real coś tam) nie zauważyłem żeby przy 512 pamięci coś doczytywał (a gram na razie wszystko na High details)

Prędzej coś w systemie może za mała pamięć wirtulna , włączony jakiś antywirus podczas gierek itp :)

Te spadki są naprawdę duże u mnie mniej więcej charakterystyka liniowa a mam 3 partycje i każda zawalona .Takie spadki miałem jak odblokowałem tego maxtora na szybszy odczyt 8O

pamiec virtulna mam na 768mb a zalecane minimu do mnie to 766 mb (tak pokazuje w opcji pamieci witralnej) wiec chyba jest ok :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dobrze pamietam, na WDC mialem okolo 900-950 pktow w

pcmarku, a pozniej wraz z czasem i zapelnieniem,uzyskalem

nizszy wynik, czyli mniej wiecej 800 - 850.. Mialem 4 partycje :

15GB,40GB,10GB,10GB. Wynikow z HDTach niestety nie pamietam :?

Czyli w gre nie za bardzo wchodzi dysk, ja stawiam na system

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, wczoraj szukalem na google i znalazlem tez ta strone, ale nie moge na nia wejsc !! Macie to samo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym Wy się przejmujecie ja w hdtach mam na prawie pustym dysku average ok 23000, niezależnie od tego czy fat32, czy ntfs. 800 jb mam od 2 dni, wcześniej miałem 400jb i było to samo, z tym że w moim przypadku wina leży prawie na pewno po stronie nie najnowszej płyty na kt133A (soltek 75kav z 256mb sdr), bo cała reszta jest chyba jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze poprostu wyłączone DMA ?

Tez miałem podobne problemy z obciazeniem proca - wyszło że przez złe stery do VIA i własnie wylaczone DMA

U mnie obciazenie proca 3,6 % na WDC 400BB - zajety w jakis 3/4

Wynik nie za specjalny - jakies 26 tys - average.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ze nie robie updatu ale doiero mi teraz ftp dziala o temat trochce spadl

Dołączona grafika

i co powiecie na taki wynik 8O  :roll:

Nie jest zły. Ja sam posiadam WD 800BB i poprostu "kochany" WinXP ma to do siebie że mocno mieli cache i niestety stąd te spadki w teście u Ciebie. Wykonaj test kilkukrotnie a zobaczysz że "uda" Ci się osiągnać wyższy wynik (min. odczyt).

Pozatym obciązenie procesora pod WinXp HDD jest sporo wyższe niż w przypadku Win98 !

Pozatym polecam defragmentację dysku :)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja mam smarta wlaczonego - wyniki : max=49903 min=18317 avg=40309 cpu=7.2%

aco do smarta to zalacz sobie speed fana i w zakladce smart zobacz co pokazuje ci dla twojego dysku - powinienes miec wszystkie znaczni zielone i paski na max - do tego musisz miec wlaczone w biosie smart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi