Rosio Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 witam mam to co w podpisie, gram przewzenie 1024x768x32bit i np w niektorych grach np VC i IGI2 czasami mi dysk doczytuje, kiedys tak mialem w Battlefield i dlatego wymienilem kosc na 512 mb a tu w zasadzie to samo jest, czyzby karta nie wyarbiala juz, moze te 128 MB na karcie bylo by przydatne wbrew temu co sie potocznie mowi. Ponizej zamieszczam zrzut z hd tach 2.61 bo myslalem ze dysk jest jakis lewy ale z tego testu wynika ze niby jest ok, choc ten minimum jest niski 11 000, wiekszosc testow pokazuje minimum 22 - 27 000. Dysk ma 3 partycje: 7, 13 i 60GB. Jest prwie caly zapelniony. UDMA powlaczane :) . Jakies refleksje na ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 znana jest przypadłość (wszystkim oprócz posiadaczy, ileś oób testowało i wyszło tak jak napiszę) że po sporym zapełnieniu dyski WDC baaardzo zwalniają. dostają jakiegoś czopa i ich wydajność znacząco się obniża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 tez mam ten dysk z tym ze podzielony na dwie partycje 1: 5gb a druga 75 gb z 20gb wolne na drugiej partycji - 1 gb wolne na pierwszej moje osiagi to Read speed - maximum 49586.0kps; minimum 23647kps, average 40552.2kps CPU utilization: 22.7% w sumie chyba tylko dla porownania to napisalem, bo nie wiem jak by Ci to mogle pomoc :)) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 eh teraz zrobilem kolejny test i wszystkie wyniki sa prwie identyczne poza minimum ktore osiagnelo 1186 8O :!: , ja pierdziele co jest. BTW nie wiem czremu juz nie dzial obrazek, moze uda mi sie to naprawic :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Sadze ze alo te dyski sa do [gluteus maximus] lbo macie takie badziewne ustaienia :/ Jesli Zulik pisze ze proć jest zajety podczas tesu w 22% to chyba cos dziwnego co nie? U mnie na dysku ibm jest ledwie pare procent.. neiw e pamietak ile dokładnie ale daleko mu do 10% na pewno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Sadze ze alo te dyski sa do <font color="#FF0000">[ciach!]</font> lbo macie takie badziewne ustaienia :/ Jesli Zulik pisze ze proć jest zajety podczas tesu w 22% to chyba cos dziwnego co nie? U mnie na dysku ibm jest ledwie pare procent.. neiw e pamietak ile dokładnie ale daleko mu do 10% na pewno wydaje mi sie ze jakby byly jakies badziewnw ustawienia to bym nie mial 50 000 kps czyli tyle ile jest w innych testach na roznych stronach, srednia jest tez dobra 40 000 kps no ale ten minimum to mnie zadziwia 8O zaraz zrobie restarta i prztetestuje jeszcze raz :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Może masz defragmętacje ostrą.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Rosio ---> jak to sie stalo ze taki wielbiciel ciszy jak ty kupil wd-ka zamias jakiesj baski? :) nie dokucza ci natezenie halasu ? He he dla testow zapcham sobie dysk i zobacze czy stanie sie to samo co u ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 U mnie Max 49261kps, Min. 42602, average 48446 kps, CPU utilization 9.4%. Dysk zajęty mniej więcej w połowie. Też słyszałem, że wydajność dysków raptownie spada po przekroczeniu pewnej zajetości ale pierwsze słyszę, że to dotyczy tylko Caviarów. Widział ktoś gdzieś takie testy w internecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Bisio, przyznam bez bicia, masz o niebo lepsze wyniki niz ja, u mnie na tym samym dysku, zajetym w doslownie w 99,9% i podzielonym na trzy partycje wynik jest...straszny, co ciekawe mam wyzsze maksmimum bo az 57574 a minium to zaledwie 4678, CPU utilization 5,4% (ale ta wartosc skacze raz 9 raz 20) sredni transfer to tylko: 39759 i czym wy sie martwicie PS. Ale windows xp laduje sie w mgnieniu oka, przelatuje jeden caly pasek i po krzyku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 sorki ze nie robie updatu ale doiero mi teraz ftp dziala o temat trochce spadl i co powiecie na taki wynik 8O :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Bardzo kiepski wynik. Robiłem ten test kilkadziesiąt razy, minimum mam zawsze troszkę powyżej 42000, nawet jak zapełniłem dysk w 95%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 nie wiem jakie moja basia mam miec wyniki , ale mam takie Read speed-maximum 43206.0kps,minimum24802.0kps,average 36827.7kps CPU utilization 11.0% Random Access 13ms kiedys miala lepszy czas dostepu o 1,2ms ale po dwoch latach nie moze chodzic jak nowa :) dysk podzielony na 3 partycje c: 7,95 GB wolnych 1,25 GB d: 14,6 GB wolnych 2,26 GB e: 14,6 GB wolnych 1.02 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 ..moze to wcale nie dysk. ja bym bardziej byl za jakims badziewnym ustawieniem. mam ten dysk zajety w 2/3 i brak takich skokow. moze masz jakies badziewne rezydentne oprogramowanie. jakis antyvirus czy cus. u mnie bylo podobnie i o niezaleznie czy na ibmie czy na wd i pozniej doszedlem ze to wina firewalla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thelama Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Z jakiego softu korzystacie do robienia testu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Z jakiego softu korzystacie do robienia testu ? Zgodnie z tym co widać na screenach używamy HD Tach 2.61 http://www.tcdlabs.com/ Tak jak dymy też podejrzewam, że to nie wina samego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Z jakiego softu korzystacie do robienia testu ? Zgodnie z tym co widać na screenach używamy HD Tach 2.61 http://www.tcdlabs.com/ Tak jak dymy też podejrzewam, że to nie wina samego dysku. hmm na czas testow wylaczam antywira a zadnych trojanow to raczej nie mam bo nie mam zadnych jaj z kompem (wszystko w normie) hmm poza tym np film 700Mb z partycji na partycje kopiuje mi w jakies 42s wiec niby jest ok ale to cholerne minimum, do sie tez to walsnei zauwazyc w grach ze na kazdej pierwszej planszy dysk doczytuje :x ciekawe czy to podpada pod gware jakas albo cos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Z jakiego softu korzystacie do robienia testu ? Zgodnie z tym co widać na screenach używamy HD Tach 2.61 http://www.tcdlabs.com/ Tak jak dymy też podejrzewam, że to nie wina samego dysku. hmm na czas testow wylaczam antywira a zadnych trojanow to raczej nie mam bo nie mam zadnych jaj z kompem (wszystko w normie) hmm poza tym np film 700Mb z partycji na partycje kopiuje mi w jakies 42s wiec niby jest ok ale to cholerne minimum, do sie tez to walsnei zauwazyc w grach ze na kazdej pierwszej planszy dysk doczytuje :x ciekawe czy to podpada pod gware jakas albo cos? Oprócz z modowanego Gta III (real coś tam) nie zauważyłem żeby przy 512 pamięci coś doczytywał (a gram na razie wszystko na High details) Prędzej coś w systemie może za mała pamięć wirtulna , włączony jakiś antywirus podczas gierek itp :) Te spadki są naprawdę duże u mnie mniej więcej charakterystyka liniowa a mam 3 partycje i każda zawalona .Takie spadki miałem jak odblokowałem tego maxtora na szybszy odczyt 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Oprócz z modowanego Gta III (real coś tam) nie zauważyłem żeby przy 512 pamięci coś doczytywał (a gram na razie wszystko na High details) Prędzej coś w systemie może za mała pamięć wirtulna , włączony jakiś antywirus podczas gierek itp :) Te spadki są naprawdę duże u mnie mniej więcej charakterystyka liniowa a mam 3 partycje i każda zawalona .Takie spadki miałem jak odblokowałem tego maxtora na szybszy odczyt 8O pamiec virtulna mam na 768mb a zalecane minimu do mnie to 766 mb (tak pokazuje w opcji pamieci witralnej) wiec chyba jest ok :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Jesli dobrze pamietam, na WDC mialem okolo 900-950 pktow w pcmarku, a pozniej wraz z czasem i zapelnieniem,uzyskalem nizszy wynik, czyli mniej wiecej 800 - 850.. Mialem 4 partycje : 15GB,40GB,10GB,10GB. Wynikow z HDTach niestety nie pamietam :? Czyli w gre nie za bardzo wchodzi dysk, ja stawiam na system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thelama Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Z jakiego softu korzystacie do robienia testu ? Zgodnie z tym co widać na screenach używamy HD Tach 2.61 http://www.tcdlabs.com/ Tak jak dymy też podejrzewam, że to nie wina samego dysku. Hmmm, wczoraj szukalem na google i znalazlem tez ta strone, ale nie moge na nia wejsc !! Macie to samo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thelama Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 OK , juz mam, ale na XP on chodzi ? Jest na tej stronie wersja full ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolski Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Czym Wy się przejmujecie ja w hdtach mam na prawie pustym dysku average ok 23000, niezależnie od tego czy fat32, czy ntfs. 800 jb mam od 2 dni, wcześniej miałem 400jb i było to samo, z tym że w moim przypadku wina leży prawie na pewno po stronie nie najnowszej płyty na kt133A (soltek 75kav z 256mb sdr), bo cała reszta jest chyba jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagger Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 A moze poprostu wyłączone DMA ? Tez miałem podobne problemy z obciazeniem proca - wyszło że przez złe stery do VIA i własnie wylaczone DMA U mnie obciazenie proca 3,6 % na WDC 400BB - zajety w jakis 3/4 Wynik nie za specjalny - jakies 26 tys - average. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Bez DMA nie zblizyl by się nawet do takich wartości. Więc to na pewno nie to... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 sorki ze nie robie updatu ale doiero mi teraz ftp dziala o temat trochce spadl i co powiecie na taki wynik 8O :roll: Nie jest zły. Ja sam posiadam WD 800BB i poprostu "kochany" WinXP ma to do siebie że mocno mieli cache i niestety stąd te spadki w teście u Ciebie. Wykonaj test kilkukrotnie a zobaczysz że "uda" Ci się osiągnać wyższy wynik (min. odczyt). Pozatym obciązenie procesora pod WinXp HDD jest sporo wyższe niż w przypadku Win98 ! Pozatym polecam defragmentację dysku :) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 ..a moze postaw w2k i bedzie po krzyku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 ..a moze postaw w2k i bedzie po krzyku :) hmm czy naprawde uwazasz ze to wina systemu 8O :lol: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 W biosie trza włączyć tryb 32-bit dla HDD, wyłączyć Smart'a i jak nie jest włączony, wymusić tryb UDMA 5. U mnie na wd40 ;) transfer min. przekracza 20 MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 hmm ja mam smarta wlaczonego - wyniki : max=49903 min=18317 avg=40309 cpu=7.2% aco do smarta to zalacz sobie speed fana i w zakladce smart zobacz co pokazuje ci dla twojego dysku - powinienes miec wszystkie znaczni zielone i paski na max - do tego musisz miec wlaczone w biosie smart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...