Skocz do zawartości
Rosio

WDC800JB vs hdtach vs gry

Rekomendowane odpowiedzi

ludzie zrobilem czeski błąd zapomnialem dać przecinka w poprzednim poście mialo być 7,10 anie 710 giga wolnego qrcze ale się pomylilem:)

w hdtach dysk 1 mam average 59 podpięty do normalnego ide dysk 2 average 62 podpięty do raida prawie pusty tzn 40 giga luzu a na pierwszym 7,1 giga oba 80 gigowe wd z 8 cachu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testy testy ;)

ostatnio pokusilem sie o test wszystkich oficjalnych sterow do nForce2 i niestety mialem wielki problem z analiza wynikow i ich prawidlowoscia :-/

niestety test hdtach wypada za kazdym razem inaczej - zwlaszcza charakterystyka :P

wg mnie nie jest to obiektywne narzedzie pomiarowe - to juz bardziej powtarzalne i wiarygodne wg mnie byly testy Sisoft Sandra; test PCMark 2002 tez pozostawia wiele do zyczenia.

Jesli mialbym komus cos poradzic to test Winbench99 - kazdy test wymaga od kilku do kilkunastu minut ale wg mnie jest najbardziej wiarygodny , gdyz podaje np wydajnosc dysku przy normalnych aplikacjach takich jak np Photoshop, oczywiscie test wydajnosci dysku wraz z charakterystyka tez jest i bynajmniej nie mialem na nim zadnych drastycznych skokow do 10mb/s jak w hdtachu a cpu utilization nie jest 26% jak w hdtachu tylko oscyluje w granicy 1,5% :P

Tak naprawde wydaje mi sie ze HDTach tak mocno zyluje dysk podczas testu ze dysk nie wyrabia - co widac, gdy zarzuci sie zaraz po tescie nastepny - nieraz dysk wydaje dziwne odglosy jakby sie zatykal i pokazuje wtedy o wiele gorsza wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dlaczego win xp uruchamia się po prxejściu 30-40 razach tego niebieskiego paska? :evil:  :evil:  :evil:  :evil: 

Jeszcze tak 2 tygodnie temu to max było 12 a nie przypominam sobie żebym coś zmieniał w biosie ale wszystko jest możliwe.

Dysk zaczyna pracować tak po przejściu dopiero kilkunastu razy tego paska

Już wszystko jasne:

miałem nagrywarke ustawioną na SLAVE a podpietą jako MASTER (secondary oczywiście) :oops: . Teraz jest ustawiona na MASTER a widna uruchamia się po 4 przejściach paska postępu :twisted: . Sam nie wiem jak mogłem tak zrobić :oops:

Taka niby pierdułka a potrafi doprowadzić do nerwicy :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde a u mnie tez hdtach to sie zawiesza jak wlaczam test (neipamietam ale chyba niebieski ekran albo blada programy) mam wdc120jb dysk jest sprawny ;p

hehe w skrócie - jest szybki jak pusty, slychac delikatne chrupanie gdy kupiuje grube pliki lub pare naraz, chociaz wiem ze mam dysk w srodku - a przy normalnej pracy go nie slychac ;)) wdc rulez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktualnie mam dwa dyski kaviar80jb i barakudeIV80gb,

po instalce xp i podstawowych sterów do n-force była zgroza

cpu utilization 56.8% (2.61)

dysk trzeszczał jakby dma było wyłączone

po instalce remixów 3.14j

mam: utilization 10%

average:48349

minimum: rużnie od 9000kb do 12000 około

ale tak czy siak jak zaistalowałem NFS undergrounda to szlak mnie trafiał jak słyszałem pierdzenie dysku w czasie gry i przeskoki na ekranie w tym samym czasie,

nawet nie chce instalować gier które naprawde korzystają zdysku:

gta3, vice city, sof2 itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

katastrofa!!!!!

hdtach 2.70 pokazuje mi ze:

czas dostepu to ok. 14.3

max. odczyt to 60 mb

min to 25

average 50

cpu to az 22%!!!!!!!

a w wersji 2.61  

max. 72

min 28

aaverage 54

cpu 12%

Mam prawie identyczny wynik, tylko u mnie wyniki w 2.61 nie różnią się od 2.70...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi