Skocz do zawartości
PooL

Zmodernizowany zestaw do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam w najbliższym czasie zmodernizować mój komputer.

Oto pełna specyfikacja obecnego sprzętu (wszelkie informacje pochodzą z programu CPU-Z):

Płyta główna: Gigabyte Technology G31M-S2C

Zasilacz:Rasurbo GAP656V2 - 650W

CPU: Intel® Core2 Duo CPU E8400  @ 3.00GHz

Ram: Kingstone 2x2 GB

Grafika:GeForce GTX 650 Ti

Dysk twardy: WD 500GB Blue

Chłodzenie: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2

BUDŻET: do 1600 zł (nie wliczając dysku)

Zamierzam zmienić posiadane podzespoły na takie:

Płyta główna: Asrock B75 Pro3

CPU: Intel I5 3350p

Ram: Kingstone HyperX DDR 3 2x4GB 1600Mhz

Dysk: WD 1TB Black (jeśli wystarczy mi 500GB zostanę przy starym dysku)

Obudowa: Bitfenix Shinobi White

Proszę o ocenę tych zmian/Ew. o doradzenie lepszej konfiguracji. Najbardziej chodzi mi o zgodność płyta-procesor. Nie jestem pewien czy będzie to najlepszy wybór w tej cenie. Od razu mówię, że brak zintegrowanej grafiki nie jestem dla mnie wielkim problemem.

Chciałem też dodać, że nie jestem wielki fanem OC, chociaż jeżeli będzie można coś podkręcić to czemu nie spróbować :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MB : Gigabyte B85M-DS3H - 237 zł

CPU : I5 4440 - 655 zł

RAM : Team Group Vulcan Gold 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL9 - 279 zł

HDD : WD Blue 1TB - 211 zł

Razem : 1 382 zł  , ceny z morele.net .

Budy od BF nie ma , płyta i procek nowszy , WD Blue spokojnie wystarczy a jest tańszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie najbardziej do gustu przypadł mi zestaw tesela. Czekam na inne propozycje. Pragnę też dodać, że komputer ten musi wytrzymać nasepne 5 lat, dlatego też pragnę inwestować w sprzęt najbardziej zaufanych i dobrych jakościowo firm.

Edit: a co powiecie na zakupie dysku SSD kosztem pozostanie przy obecnym dysku HDD. Jakie korzyści się z tym wiążą. A co ważniejsze Jaki dysk SSD opłaca się kupić.

Edytowane przez PooL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ten twój WD jest w dobrym stanie to możesz go zostawić .

Co do samych SSD - to bardzo szybkie dyski oparte o pamięć NAND/Flash ( jak byś nie wiedział ) .

Jedyne które są w stanie w pełni wykorzystać przepustowość portu SATA III i mają bardzo niskie czasy dostępu grubo poniżej 1 ms , typowe HDD 7200 rpm mają czas dostępu powyżej 10 ms i prędkość średnio 150-200 mb/s .

W praktyce przekłada się to na szybszy start systemu , szybszą instalację i startowanie programów i gier , zwiększony ogólny komfort pracy w systemie , także ciszę - dysk SSD nie wytwarza żadnego hałasu .

SSD to obecnie modny i praktyczny nośnik danych .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze takie pytanko. W instrukcji dot. mojego chłodenia napisane jest, że obdługuje ona LGA 1366, 1155, 1156 oraz 775. Nie wiem co teraz robić, bo jak widzę wy polecacie mi już procesory z LGA 1150. Czy zostaje mi wymiana chłodzenia, czy da radę je zainstalować ?

Edytowane przez PooL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Bogu. Już myślałem, że będę zmuszony wymienić jeszcze chłodzenie, które ma niespełna rok czasu ....

Jeśli macie inne sprawdzone konfiguracje to dalej możecie je podawać. Jestem otwarty na każde propozycje (oprócz AMD... nigdy więcej tego dziadostwa).

A i co powiecie o obudowie Zalman Z9 U3 ?

Myślę, że już zadecydowałem. Oto mój wybór:

MOBO:Gigabyte GA-B85M-D3H Intel B85

Procesor: Intel I5 4440

Ram: Kingstone HyperX 2x4 GB (Jednak firma to firma | Wieczna gwarancje też robi swoje)

SSD: Plextor 128 GB + kabel SSD

Obudowa: Zalman Z11 Plus - ?

Co powiecie o takim zestawie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kingston to już nie jest ta sama firma co kiedyś .

Dziś jest wiele lepszych firm choćby nasz Goodram , Crucial , Corsair , G.Skill  czy ostatnio zdobywający u nas coraz większą popularność Team Group .

A wieczysta gwarancja to średnio się przyda jak ci będą kości często padać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, mam do nich po prostu jakieś dziwne zaufanie. Tak samo jak do Intela oraz Nvidii. Chociaż jeśli mówicie, że nie są to najlepsze kości to przemyślę wasze propozycje z poprzednich postów.

Edit: Może i jestem trochę wybredny, ale powiem wprost że po prostu kości Team Group Vulcan Gold nie podobają mi się. Wiem, że to głupota i zostanę zhejtowany. Ale nie ma co się oszukiwać. Ten pomarańcz trochę kłuje w oczy. Może w obudowie będzie to ładnie wyglądać.

Mimo tego chyba jednak się na nie zdecyduję. Opinia Morele.net jest (chyba) dość dobra i godna zaufania, co więcej grono użytkowników również sobie je chwali.

A i co myślicie o obudowie Zalman Z11 Plus ? Kieruje się głównie w przedział 200 - 250 zł

Pozdrawiam

Edytowane przez PooL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem właśnie i nie wiem które w końcu wybrać. Niby każde są takie same.

A i takie pytanie ogólne. Czy będzie możliwość podkręcenia procka na tej płycie, czy ma on po prostu zablokowany mnożnik ?

Edytowane przez PooL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podanych konfiguracji w ogóle nie podkręcisz .

Za sprzęt do OC musiał byś trochę więcej wydać .

I5 4670K + MSI Z87-G43 to koszt ~1250 zł , generalnie sam procek do OC to koszt prawie 900 zł , płyty na Z87 to różnie - od ~320 zł za MSI Z87-G41 PC Mate czy Asrocka Z87 Pro3 .

Dość często polecana MSI Z87-G43 to koszt ~400 zł .

Do tego zalecane jest od razu kupno lepszego chłodzenia - 100+ zł .

A gdzie reszta sprzętu który chcesz kupić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi