Skocz do zawartości
ssound

Pomóżcie podłączyć USB z przedniego panelu

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dojde z tym, w instrukcji nie ma w jakis manualach od ecsa tez nie :?

Zeby sie nie rozpisywać i motać narysowałem oznaczenia kabelków (nie licząc tych od USB 2 wiadomo czemu) i to co mam na plycie (pogróbione cyfry to te, ktore są tak na plycie zaznaczone, reszty nie ma i dodałem sobie sam.

Dołączona grafika

Podobno mozna splaic układ usb jak sie cos nie tak wtyknie.

Napiszcie jak to podlaczyc - najlepiej w stylu: czerwony w 5, biały w 2 itd

Krótkie wyjasnienie oznaczeń kabelków tez mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowy rozkład wyprowadzeń USB na płycie to:

1 (2) VCC +5V (zasilanie +5V)

3 (4) D- (linia danych -)

5 (6) D+ (linia danych +)

7 (8) GND (masa)

W nawiasie podałem nr wyprowadzeń dla drugiego portu. Czasami można jednak spotkać rozkład wyprowadzeń odbiegający od powyższego. Jeśli masz miernik to sprawdź na którym pinie jest napięcie +5V (względem masy, obudowy kompa), pozostałe piny powinny być w jednym szeregu jak wyżej. Porty USB w kompie są zabezpieczone przed zwarciem zasilania +5V do masy, ale jeśli np. podłączymy odwrotnie zasilanie do myszki to może ona ulec uszkodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pytanie, czy jest mozliwosc spalenia takiego portu poprzez zle wlozenie kabelkow, nie w tej kolejnosci?

albo poprzez wlozenie w zlej kolejnosci i jeszcze dodatkowo w piecie w taki port urzadzenia (np. myszkim, drukarki czy skanera)cp sie wtedy stanie, czy rzeczywiscie mozna spalic taki port na plycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dojde z tym, w instrukcji nie ma w jakis manualach od ecsa tez nie :?  

Zeby sie nie rozpisywać i motać narysowałem oznaczenia kabelków (nie licząc tych od USB 2 wiadomo czemu) i to co mam na plycie (pogróbione cyfry to te, ktore są tak na plycie zaznaczone, reszty nie ma i dodałem sobie sam.

Dołączona grafika

Podobno mozna splaic układ usb jak sie cos nie tak wtyknie.

Napiszcie jak to podlaczyc - najlepiej w stylu: czerwony w 5, biały w 2 itd  

Krótkie wyjasnienie oznaczeń kabelków tez mile widziane  :)

Nie wiem jaką masz instrukcje ale w mojej instrukcji do K7S5A jest opisany każdy pin do USB .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...