Frasier Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 Składam dwa komputery biurowe, na razie Celeron G1820, może kiedyś wymienione na i3/i5. Ponieważ udało mi się zdobyć dobre zasilacze z wymiany, zastanawiam się nad przeznaczeniem oszczędności dla alternatywy dla BOXowego chłodzenia. Czy za <50 zł da się spełnić dwa warunki: - zauważalnie ciszej niż box (jego parametrów nie udało mi się znaleźć) - chłodzenie nie gorsze niż box Myślałem o Spartanie, ale to chyba przesada. Patrząc na tańsze, widzę np.: Akasa AK-CCE-7104EP CoolerMaster X Dream i117 i parę innych. Sugestie mile widziane. Jest sens takiego działania w takim budżecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 Najlepiej byłoby sprawdzić jak będzie spisywał się box. Jeśli poniżej 1000obr/min łożysko nie będzie się odzywać (terkotać) to będzie cisza. Jeśli nie będzie ssd a dysk talerzowy, nie ma co wydawać daremnie kasy na to chłodzenie. Z drugiej strony, gdy za hdd trzeba dać ok 200zł a za 250 Można kupić CRUCIAL SSD M500 120GB, może lepiej dołożyć kasę z chłodzenia na SSD, jeśli 120GB wystarczy. Żeby nie robić całkowitego OT, moim oczom napatoczył się ostatnio Zalman CNPS3X, wydaje mi się nie mniej interesujący od ww. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 Porównując tego LC do Zalmana, na korzyść Zalmana brak koszyka, brak pushpinów = brak problemów. Niby nic wielkiego, jednak zdarzało się użytkownikom uszkodzić pushpin czy złamać koszyk. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2014 Mam celka G550 (chyba jakieś 8W większe TDP) w HTPC na boxowym coolerze i poniżej 1000 RPM go nie słyszę. Nie wiem, czy jest sens a priori zakładać konieczność zmiany chłodzenia - może najpierw sprawdź? Jak nie, od siebie dorzucę kandydata: http://aab.com.pl/pl/p/AAB-Cooling-Super-Silent-P1-PWM-Rev.2/2600 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...