Skocz do zawartości
dukee

Chłodzenie micro ATX BitFenix Phenom

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, proszę o pomoc w rozplanowaniu chłodzenia w obudowie micro ATX BitFenix Phenom.

Sprzęt jest do mnie w drodze, więc będę się posiłokował się obrazkami z neta.

W obudowie będzie pracować procesor i5 4670k z póki co standardowym chłodzeniem ( box ) oraz grafika Club 3d 7850 ( chłodzenie standard ). Zasilacz umiejscowiony jest pionowo i jego wentylator wydmuchuje powietrze do dołu poza obudowę. Wiatraki grafiki umiejscowione są pod górną ścianą obudowy ( jest tam siatka )

W obdudowie są zamieszczone dwa wentylatory 120mm. Zastanawiam się, czy taki układ jaki proponuje producent jest sensowny, tzn że każdy z nich wydmuchuje powietrze na zewnątrz.

W miejscu punktów 3a oraz 3b jest miejsce na wentylatory 120mm, a na dole jest miejsce na wentylator 230mm.

Teraz pytanie - jak powinno poprawnie krążyć powietrze w takiej obudowie? Czy nie byłoby lepiej, żeby na dole ( 1 ) znajdował się duży wyatrak 230mm wdmuchujący powietrze, a na górze znalazły się wiatrak(i) wyciągające powietrze przez "sufit" obudowy?

Z góry dzięki za pomoc

post-183772-0-11108200-1392989286_thumb.jpg

Edytowane przez dukee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 wdmuchujący
2 wydmuchujący
3a, 3b - ja jestem za tym, żeby były to wentylatory wdmuchujące powietrze do środka obudowy. Jeśli chodzi o GPU, to kierunek powietrza jest odwrotny niż ten, który przedstawiłeś na grafice.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 wdmuchujący

2 wydmuchujący

3a, 3b - ja jestem za tym, żeby były to wentylatory wdmuchujące powietrze do środka obudowy. Jeśli chodzi o GPU, to kierunek powietrza jest odwrotny niż ten, który przedstawiłeś na grafice.

Dzięki za info, tak właśnie myślałem że powinno być.

PS masz rację, pomyliłem się przy GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanie: obudowa przychodzi z dwoma wiatrakami 12cm. Czy lepiej założyć je tak jak radzł eloprezio, tzn na dole wdmuchujący, a na boku wydmuchujący czy może lepiej z boku wydmuchujący oraz jeden na górze wydmuchujący?

Dodam, że procesor będzie chłodzić spory Thermalright Macho 120 HR-02 rev A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobienie na górze wylotu mija się z celem, ponieważ karta graficzna będzie pobierać powietrze z góry obudowy. Gdyby jej nie było, to można by zamontować chłodzenie procesora w kierunku góra-dół i wtedy wyloty na górze miały by sens.

Zamierzasz kupić dodatkowe wentylatory?
Jeśli tak, to niech te bazowe pójdą na górę. Na dole i na boku możesz zamontować większe niż 120mm, dlatego warto z tego skorzystać.

Obieg zaproponowany przez newegg też ma sens. Ważna jest tutaj orientacja coolera CPU.

Edytowane przez eloprezio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzasz kupić dodatkowe wentylatory?

Póki co nie zamierzam, bo budżet i tak został przekroczony i to znacznie. Być może za jakis czas dokupię na spód wiatrak 230mm taki jak na filmiku.

Na chwilę obecną będzie wyglądąc to tak ( mam nadzieję, że uda się tak zamotnować HR-02 & dzięki za ewentualne uwagi )

post-183772-0-32108300-1393514279_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi