Bruce Lee Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Witam. :) Średnio znam się na komputerach i dlatego mam nietypowe pytanie. Otóż posiadam trochę już wysłużony laptop Dell Studio 1537 zakupiony jakieś 5 lat temu. Procesor: Pentium T3400, 1mb cache, 667mhz FSB, 2.16 ghz Ram: 2 GB Samsung, 666 mhz Grafika: Radek HD3450, 256mb Szczegółowa specyfikacja: http://apacelli.com/laptops-dell/dell-studio-1537-pentium-dual-core-t3400-2160-mhz-15-4-1440x900-2048mb-250-0gb-dvd-rw-wi-fi-bluetooth-win-vista-hb-/ Czasami brakuje mu mocy w kompresji plików, oglądaniu streamów w HD itp., więc postanowiłem jakoś go upgrade’ować jak najtańszym kosztem (trochę krucho z kasą heh). Znalazłem topic na zagranicznym forum na temat wymiany procesora w tym lapopie. Link: http://forum.notebookreview.com/dell-inspiron-dell-studio/411792-dell-studio-1537-cpu-uprade.html Podobno procesor Pentium T3400 to słabizna i można bezproblemowo wymienić na inny model na tzw. Sockecie P. Polecają tam Pentium P8600, jako dużo lepszy od T3400. Ceny na allegro za używany P8600 to ok. 50 zł, więc niedużo i nie ukrywam, że pokusiłbym się na niego. Specyfikacja T3400: http://ark.intel.com/pl/products/35583/Intel-Pentium-Processor-T3400-1M-Cache-2_16-GHz-667-MHz-FSB-Socket-P Specyfikacja P8600: http://ark.intel.com/pl/products/35568/Intel-Core2-Duo-Processor-P8600-3M-Cache-2_40-GHz-1066-MHz-FSB?q=p8600 Czy różnica w wydajności procesorów będzie zauważalna i opłaca się? Wiem, że to i tak już stara generacja procesorów, ale pytam mimo to. Może jest jeszcze jakiś inny dobry/lepszy procesor, pasujący do mojej płyty głównej? Znalazłem np. w podobnej cenie T7500, ale nie jestem pewny czy jest lepszy.. Martwi mnie moja pamięć ram, jej dokładne oznaczenie to: Samsung 2gb DDR2 PC2-6400S-666, co oznacza, że musiałbym też wymienić pamięć tak by zgadzały się FSB ramu i procesora? (P8600 ma FSB 1066mhz…) Pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 1. Sprawdź, czy ten model wychodził z tym CPU albo go wspiera - dokładnie, czy chipset go wspiera. Bo Twój CPU ma FSB 667, a T8600 ma 1066. I już tutaj może być problem. 2. Nawet jeżeli chipset będzie obsługiwał, nie znaczy to, że dell życzył sobie, aby ten procesor był montowany przez kogoś w tym notebooku i bios może nie mieć kodu procesora - nie ruszy. Wówczas zostaje szukanie modowanego biosu. Różnica będzie widoczna w tych aplikacjach, które utylizują cache L2 i wykorzystują SSE 4.1. Obstawiam, że w codziennym życiu rzadko jej doświadczysz - ale np. kompresja plików będzie szybsza. Jak Ci się za 50zł uda wyrwać, to warto. Pamięć może zostać, będzie działać asynchronicznie kosztem być może pewnej utraty wydajności CPU, ale z tego, co kojarzę, przy RAM:FSB 1:2 nie jest źle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruce Lee Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) 1. Sprawdź, czy ten model wychodził z tym CPU albo go wspiera - dokładnie, czy chipset go wspiera. Bo Twój CPU ma FSB 667, a T8600 ma 1066. I już tutaj może być problem. 2. Nawet jeżeli chipset będzie obsługiwał, nie znaczy to, że dell życzył sobie, aby ten procesor był montowany przez kogoś w tym notebooku i bios może nie mieć kodu procesora - nie ruszy. Wówczas zostaje szukanie modowanego biosu. Różnica będzie widoczna w tych aplikacjach, które utylizują cache L2 i wykorzystują SSE 4.1. Obstawiam, że w codziennym życiu rzadko jej doświadczysz - ale np. kompresja plików będzie szybsza. Jak Ci się za 50zł uda wyrwać, to warto. Pamięć może zostać, będzie działać asynchronicznie kosztem być może pewnej utraty wydajności CPU, ale z tego, co kojarzę, przy RAM:FSB 1:2 nie jest źle. Witam, dziękuję za szybką odpowiedź. Z tego co udało mi się ustalić to mój chipset PM45 bez problemu współpracuje z całą rodziną procesorów opartych na Socket P. Co do kwestii Biosu i jego możliwości odczytu tego procesora, to udało mi się wgrać najnowszą wersję jaką znalazłem: Nie jest do może wersja z "dzisiaj", ale na pewno lepsza niż wcześniejsza, fabryczna wersja z 2008 r. Znalazłem także na podanym wcześniej forum, posty kilku osób które mają (miały) Della 1537 z procesorem P8600 i działało bez problemów. Link http://forum.notebookreview.com/dell-inspiron-dell-studio/382653-studio-1537-p8600-idling-50s.html (co prawda temat dotyczy temperatur procesora, bo ktoś tam miał wysokie w tym lapku - ale oznacza to że chipset odczytuje procesor bez problemów). Jeszcze kwestia pamięci RAM. Szczerze nie miałem pojęcia, że jest możliwość aby procesor z FSB 1066 współpracował z RAM 667 mhz. Jak widać człowiek uczy się całe życie. Czy w takim razie owe "obcięcie wydajności procesora", jak wspomniałeś, jest duże ? Podałem wcześniej specyfikację pamięci RAM odczytaną z naklejki (DDR2 PC2-6400S-666), jednakże CPU-Z mówi coś innego, oto screeny: Aktualnie pamięć pracuje na taktowaniu 333 mhz (przy FSB procesora T3400 - 666 mhz) - co by się zgadzało. W takim razie co oznacza taktowanie 400 mhz w zakładce SPD ? Czy kości potrafią pracować w takim razie na 800 mhz (400x2) ? Czy moja sytuacja z ewentualną wymianą procesora polepszyła się i rzekomy spadek wydajności P8600 będzie mniejszy? Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem. :) Edytowane 23 Lutego 2014 przez jas19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Jeżeli userzy potwierdzają, że jest OK z tym procesorem, to będzie OK. Być może Dell jest mniej chamski pod tym względem, niż np. HP - HP ma (albo miało) politykę, że jeżeli jakieś CPU nie było sprzedawane w danym modelu, to było prawdopodobne, że jego microcode nie było umieszczane w biosie. Pamięci masz 800MHz, ale chipset nie pozwala z pracą z tą częstotliwością przy FSB 667MHz. Jeżeli wsadzić CPU na 1066, to prawdopodobnie też będą pracować na 667MHz - ale tu nie jestem pewien, być może jest dzielnik 3:4 i przełączą się na 800. Gdybyś włożył proca z FSB 800MHz, pamięci zmieniłyby się raczej na pewno na 800MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruce Lee Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2014 Witam ponownie. Być może komuś przyda się ta informacja, ale zamówiłem i zamontowałem już C2D P8600 do mojego Della 1537. Wszystko hula cacy, procek nic nie zwolnił. Wyniki w SuperPI mam identyczne jak w necie, CPU-Z pokazuje że szyna działa na 1066, a pamięć zmieniła dzielnik z 1:2 na 2:3 i leci na 400 mhz (na starym T3400 było to 333 mhz). Różnica w wydajności jest widoczna gołym okiem. Pakowanie plików około 50% szybsze, próbny materiał w 1080p z YT leci w 18 fpsach (mierzone w frapsem), na starym T3400 było to 5 fps (przyrost mocy = 250%). Windows 7 uruchamia się w równe 12 sekund (mam SSD). Koszt wymiany procka - 50 zł. Było warto ;) Dziękuje za pomoc i pozdrawiam. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...