Kilokush Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Witam, Mam problem ze stabilnością. Komputer się resetuję głównie na pulpicie i podczas oglądania filmów na Youtube. W grach nie. Mogę grać 4h non stop w GTA IV i ani razu się nie zawiesi. Zjechałem mocno z taktowaniem na 4.2 GHz przy 1.29V a mimo tego problem i tak występuję. Proszę więc was drodzy użytkownicy o sprawdzenie moich ustawień, może pominąłem jakąś opcję i stąd ten brak stabilności. Sprzęt taki jak w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Na stocku jest ok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Tak, na stocku jest ok. Dodam jeszcze, że na tych samych napięciach mogę dać 4.5 GHz dla rdzenia i 4.2 GHz dla cache'u i w grach dalej się nie wysypuję. Edytowane 23 Lutego 2014 przez Kilokush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapsoon Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 nie jestem ekspertem, ale miałem kiedyś podobny problem, na konfiguracji phenom X2 555 z odblokowanymi rdzeniami i oczywiście podkręceniem. okazało się że nie jest to wina procesora tylko sterowników karty graficznej, sporo osób miało wtedy z tym problem karta jakiej używałem (używam nadal) to Gigabyte GTX 460 1GB. tak jak u ciebie nie było żadnych problemów podczas grania (pod obciążeniem) za to przeglądanie netu albo po prostu bezczynność powodowały z niektórymi wersjami sterownika częste jego resetowanie (sterownik ekranu wykonał nieprawidłową operację), a z niektórymi wersjami zwykły restart komputera. pomogło znalezienie opdowiednich sterowników, które okazały się inne od tych proponowanych tu na forum. ostatni raz próbowałem nowych sterowników jakieś 3 miesiące temu i też wróciłem do starych sprawdzonych, właśnie ze względu na powodowane restarty. oczywiście w twoim przypadku wcale nie musi być to przyczyną, chciałem tylko zwrócić uwagę że taki problem z kartami od nvidii może występować, a zważywszy na to że 700 to w miarę świeża produkcja, to może akurat? nie robiłeś może podmianki na nowsze sterowniki ostatnio? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyranxp Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) A spróbowałeść ustawić na "Dynamic Mode" ? Dzisiaj udało mi się podkręcić do 4.5 Ghz przy 1.2v (offset 0.045v) z Dynamic Mode i VCCIn na 1.85V (z powodu restartu podczas testowania), reszta ustawione na auto. Chyba dobrze zrobiłem? Czy Ring Voltage też powinien ustawić? Aha czy daje to coś jak ustawię RAM na 1866 (pamięć obsługuje max 1866)? Obecnie dałem na 1600 z funkcją XMP. Edytowane 24 Lutego 2014 przez tyranxp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Po restarcie włącza się czarny ekran z napisem " The previous overclocking has failed". Wgram najnowsze sterowniki do GPU i zobaczę czy dalej się restartuje. Nie próbowałem Dynamic mode. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2014 Wgrałem nowe stery ale dalej jest to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Miazga Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2014 Może to nie problem procesora, ale pamięci - nie wiem jakie masz kości ale ustaw im 1.65V i ręczne timingi według zaleceń producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Pamięci mam dokładnie te: http://www.morele.net/pamiec-team-group-vulcan-gold-ddr3-1600-cl9-8-gb-2x4gb-tlyd38g1600hc9dc01-576831/ Ustawię ręcznie i dam znać. Wyłączyłem XMP. Ale nie wiem gdzie się ustawia napięcie dla pamięci ;d Edytowane 25 Lutego 2014 przez Kilokush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyranxp Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Jeśli kupiłeść te pamięci co podałeść to masz ustawione na 1.5v wg zdjęć co podałeść. Druga fotka na dole "DRAM Voltage". Pełny opis OC http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_podkrecanie_procesorow?page=0,9 Aha jak masz Windows 8 to sobie odpuść. Lepiej już zostać przy W7 (warto sprawdzić, bo szkoda tego sprzętu jeśli nie są winą). A przy okazji sprawdź co to za kod BSOD. Edytowane 25 Lutego 2014 przez tyranxp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 Dałem pamięci na 1366 mhz, proc 4.0GHz i Ring na 3.5 GHz a pomimo tego i tak podczas przeglądania internetu się resetuję :/ Które opcję są odpowiedzialne za oszczędzanie energii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyranxp Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 To już raczej wina systemu a nie sprzętu. Sprawdź BSOD, bo bez tego to ciężko powiedzieć. Mam pytanie, testowałeść je programem OCCT (test CPU: Linpack z AVX) ? Jeśli po pół godzinach testu nic się nie dzieje to raczej wygląda na wine systemu a nie sprzętu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Wczoraj zmieniłem ustawienia Intel C-state na Disabled oraz Duration power limit na Auto. I od wczoraj ani razu komputer się nie zawiesił. Przeszedł 20 minutowy test w OCCT. Więc chyba winne były ustawienia Intel C-state odpowiedzialne za oszczędzanie energii :) Dodatkowo ustawiłem pamięci znów na X.M.P 1600 mhz, 1.5V. Procesor na 4.5 GHz i 4.2GHz dla cacheu. Edytowane 28 Lutego 2014 przez Kilokush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Kolego a może zacznij od ... początku ? Bo widzę że kręcisz czym się da i jak sie da. OC to nie taka prosta sprawa, jak sie ma szczescie to wystarczy podnieść mnożnik napięcie i wszystko gra, jak nie to trzeba bawić sie i cały tydzień aby zrobić to stabilnie :P Ustaw sobie biosa na fabryczne ustawienia, i zacznij kręcić od nowa i powoli testując dokładne każde ustawienie, a nie zmieniasz 10 ustawień na raz i masz problem dojść co jest nie tak. NIe wiem po co ruszasz w ogóle pamieci je kręcisz czy procka ? :D Edytowane 28 Lutego 2014 przez shakal84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2014 Dalej jednak się resetuję podczas używania przeglądarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyranxp Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) To spróbuj dać defaultowe ustawienia w biosie. Jak nie pomoże to sprawdź na innym systemie, np. Windows Seven. I w ogóle nie podajesz co to za BSOD, więc jak mamy Ci pomóc. Edytowane 1 Marca 2014 przez tyranxp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2014 Na deafultowych ustawieniach komputer działał 2 tygodnie i ani razu się nie wysypał. Co do blue screena to nie ma blue screena. Po prostu resetuje się komputer i pojawia się ten ekran https://copy.com/AB3aO9lEh44h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyranxp Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Sprawdź w folderze Minidump (na partycji systemowej pod folderem Windows), jeśli są tam pliki, to tzn. że był bluescreen. To normalne że tego nie można zobaczyć, gdyż w obecnych kombajnach ciężko go wyłapać (jeśli się nie mylę, z wyjątkiem BSOD stałych). Przecież to komunikat, że zostało wprowadzone standardowe ustawienia. Taki urok MSI ;) Mógłbyś sprawdzić na płycie czy te zworki odpowiedzialne za reset biosu są na miejscu? Spróbuj popracować na tych standardowych ustawieniach. Edytowane 2 Marca 2014 przez tyranxp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2014 Na standardowych ustawieniach nie zawiesza się. Logi w Windowsie mówią, że reset następuję z przyczyn sprzętowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Cały czas mam problem z restartami komputera w przeglądarce na pulpicie w idle. W grach jest ok. Przeszedłem BF 3, BF 4 i GTA IV i ani razu się nie zawiesił komputer. Najczęściej zawiesza się podczas korzystania z przeglądarki zwłaszcza 10 minut po pierwszym włączeniu. Obecne ustawienia. https://copy.com/1Hj3w0CsEPNfhttps://copy.com/MbFChVdw6Kqchttps://copy.com/PYUXAdM34FOrhttps://copy.com/DmqChQAuHvrc Edytowane 17 Maja 2014 przez Kilokush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2014 Package state limit ustaw na c3 , problem powinien zniknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2014 Ustawiłem ale problem dalej występuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2014 U moich rodziców na Q6600 tez byl taki problem. System chodzil po OC 24H Prime95 ale potrafil sie wypierdzielic jak moja kochana mamusia farmila na facebooku ... czy na pulpicie albo YT. Powodem u mnie byly pamieci, ktore walily takimi ilosciami bledów, ze juz po 5 min sprawdzania je wyciągnąłem i oddalem na gware. O dziwota (nie wiem, moze to przypadek) dostalem nowe pamieci, po nie calym miesiacu to samo. Jak dostalem trzeci zestaw pamieci, odkrecilem Q6600 i nie ma problemow z pamieciami i systemem. Na Twoim miejscu sprawdzil bym pamieci, moze nawet bym zobaczyl jak beda dzialac w innych slotach. W moim starym PC mialem rowniez podobne objawy ale we wszystkim (Gry, YT, Chrome itd.) i mialem jeden restart na 1-2 dni. Przyczyna byl zasilacz, ktory po dolozeniu 6950@6970 naprawde sie ostro napinal. Dziekuje Bogu, ze tak dlugo w ogole wytrzymal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2014 Ustawiłem VCCIN na AUTO i póki co bez resetu. Parę dni niech pochodzi to będę w stanie powiedzieć czy jest stabilnie czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2014 Z VCCIN na auto komputer się już nie zawiesza! Mogę w końcu zejść z Voltami bo to nie ich wina. Ustawienie VCCIN na auto jest bezpieczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2014 Sprawdź jaką wartość ustawia dla trybu "Auto" a następnie zmień na ręczne i zmniejszaj. Często automat daje więcej niż potrzeba. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2014 1.760 na auto jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Przy tych temperaturach znów pojawił się problem ze stabilnością. Ustawiłem VCCIN ręcznie na taki jaki płyta sama dawała standardowo czyli 1.760 v i problem zniknął. Ustawienie na 1.9 v też powodowały niestabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Popracuj i daj znać czy ostatecznie jest już ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...