Skocz do zawartości
Tomix96

Kompuder do Gier/Muzyki/Grafiki =>3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ;)

Jako nowy użytkownik tego forum chciałem przeprosić jeśli w złym miejscu napisłem ten temat.

Do rzeczy:
Planuję kopno komputera który służyłby mi głównie do grania w gry pokroju: (Fifa, BF, AC z czasem w nowsze produkcje ). Chciałbym aby komputer miał dobrą kartę dżwiękową ponieważ mam dobrej jakości głosniki a w aktualnym kompuetrze (Biurowcu) dźwięk jest dobry ale mółgby być lepszy a nie ukrywam że bardzo często słucham muzyki na komputerze. Następnyn aspektem jest tworzenie prac graficznych, nie zajmuję się tym zbyt często ale fajnie by było gdyby komputer i do tego celu się nadawał.

Idąc tropem regulaminu opiszę komputer w podpunktach.

*Interesuje mnie sama jednostka którą mółgbym podpiąc pod monitor.

*Komputer będzie wykorzystywany głownie do Grania i Słuchania muzyki.

*Kwotę którą chcę przeznaczyć na komputer oscyluje w 3000zł z lekkim nadciągnięciem max.200zł.

*Dobrze by było gdyby części do komputera były nowe.

*Na podkręcieniu jak na razie się nie znam więc raczej nie będę się w to bawił.

*Jeśli chodzi o rozdzielszość cięzko jest mi powiedzieć, obecnie korzystam z monitora SyncMaster 920NW.

*Obecnie mieszkam w Anglii ale w mojej okolicy nie ma sklepu gdzie mógłbym dobrać części które mnie odpowiadają.

*Stary (Obecny) komputer poszedłby na sprzedasz więc niczego nie będę posiadał do nowego monstrum.

*Sklep z którego miałbym kupić komputer nie ma żadnego znaczenia.

Coś od siebie:
Bardzo dużo czasu poświęciłem na przeszukanie internetu w celu dopasowania odpowiedniego procesora i karty graficznej.

Jeśli chodzi o procesor jestem zdecydowany na podzespołu Intela ale nie mam znajomości co do wszystkich oznaczeń.

Co do karty graficznej miałbym wielki mętlik co wybrać aby było odpowiednie do mojego komputera, głównie zastanawiałem się nad: Radeon R9 270X,GTX 760 ale nie znam się na tyle aby móc wybrać odpowiednią dla mnie kartę.

Następnym aspektem jest dysk SSD który chciałbym mieć w komputerze bo to co potrafi robi na mnie spore wrażenie.

Liczę na waszą pomoc i z góry za nią dziękuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że ten kompuder będzię w sam raz dla Ciebie: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_luty_2014?page=0,11

Zmień tylko SSD na lepszy i pojemniejszy Plextor M5S 128GB. Do tego jakaś fajna obudowa, np jakiś tańszy Corsair albo Fractal Design.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do moich uszu nie jestem pewien czy są perfekcyjne ale głośniki są dobre chodź nie są przystosowane pod komputer:

2x Sony G1

Subwoofer: Pioneer SL9

I to wszystko jest podpięte do odtwarzacza CD frmy Pionner. Przez kabel zostało podpięte wszystko pod komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zrezygnować narazie z kupna karty, posłuchasz na integrze i stwierdzisz, czy ci odpowiada, jak dla mnie jakość jest zadowalająca.

Zawsze możesz kupić dźwiękówkę, np http://www.morele.net/karta-dzwiekowa-asus-xonar-dx-xd-pci-express-x-1-system-7-1-wyjscie-spdif-do-vga-z-hdm-24-bity-xonar-dx-xd-187044/?ceneo_spo=true

...a jak stwierdzisz, że nie słyszysz różnicy albo nie jest ona warta tej ceny to zwrócisz bez podania przyczyny, masz do tego prawo w czasie do 10 dni od zakupu.

Wg mnie lepszą inwestycją byłoby dołożenie trochę kasy i kupno nowego monitora, Full HD 24" na matrycy IPS http://www.morele.net/monitor-led-dell-p2414h-606671/

W tym wypadku róźnicę dostrzeżesz na pewno.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że lepiej jest dołożyć do trzeciej jednostki ram co daje 12GB.

Skoro różnicy w efekcie tak wielkiej nie ma to bezsensowne jest inwestowanie w produkt który kosztuje ponad 200 zł.

Czy zna ktoś może miejsce/stronę internetową gdzie mogli by mi skręcić komputer w Anglii bo wysyłka z Morale za granicę może być droga.

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Skóry że post pod postem ale nie bardzo umiem właściwie edytować na tapatalku.

Co do monitora wiem że przydało by się go wymienić bo aktualny do wielkich gier Full HD się nie nadaje ale pieniądze które chce wydać są mocno ograniczone a w zasadzie czym mniej tym lepiej. Myślę że kupno monitora zostawiłbym na okres kilku miesięcy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12GB jest zbędne w twoich zastosowaniach 6GB by wystarczyło.

Co do stronki to znalazłem takie coś: http://3xs.scan.co.uk/configurator/g30i

Ale nie wiem, na ile to się kalkuluje cenowo. Złożenie kompa to banalna sprawa, mnóstwo jest poradników na youtube.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc wolę 8 niż 6 GB bo komputer ma trochę posłużyć.

Z tego co widać to nie kalkuluje się robić składaka w Anglii bynajmniej na tej stronie.

Co do złożenia kompa samemu bardzo bym się obawiał że coś źle podłącze, wole aby zrobił to ktoś, kto się na tym zna i coś działającego juz złożył.

Edit:

Poprosiłem dobrego kumpla aby złożył na morale komputer dla siebie dopasowując pod gry.

Szczerze mówiąc nie sądziłem że podoła zadaniu bo do komputerów się nigdy nie kwapił lecz gdy zobaczyłem lstę komponentów wcale nie wygląda tak najgorze:

http://www.morele.net/inventory/info/enZAOm/

Czy sądzicie że taki sprzęt mógłby zagościć w moim domu jako maszyna do grania?

P.S: Jedynie co zmieniłbym w tym sprzęcie to dodałbym drugą kość 4GB Ramu.

Edytowane przez Tomix96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że zestaw zaproponowany przez kumpla jest za słaby w przeliczeniu do Twoich oczekiwań jeśli chodzi o grę w najnowsze tytuły takie jak BF4 i AC IV nie mówiąc o nowszych tytułach które w przyszłości mają się pojawić i o których wspominałeś, w które z tym zestawem po prostu możesz nie zagrać(a przynajmniej nie w jakichś zadowalających wysokich detalach.) Zestaw zaproponowany przez humonaidal ma lepszy CPU i GPU więc myślę że to już Twoja decyzja jak dobrego zestawu potrzebujesz.

Pozdrawiam

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za udzielenie swojej opinii, szczerze powiem że gdy widzę kartę graficzną która ma 2Gb to według mnie jest dobra ale nie patrzę na inne szczegóły co do karty bo po prostu się na nich nie znam.

Aktualnie do gier posiadam X360 ale od małego dziecka moim marzeniem było aby komputer służył do gier i dlatego chcę kupić sprzęt który posłużył by mi na dłużej a gry w które miałbym grać działały na wysokich ustawieniach bez zadyszki mimo że w gry które zamierzam grać nie są z najwyższej półki co do specyfikacji. Dlatego zgłosiłem się do was o pomoc w celu znalezienia odpowiedniego komputera. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od priorytetów oczywiście, jeżeli zestaw ma służyć głównie do gier,a budżet musi zostać zachowany to pokusiłbym się nawet o wywalenie z zestawu dysku ssd i myślenie o karcie graficznej pokroju gtx 770 którego można dostać już w cenie ok. 1250 zł, jeśli chodzi o same gry to w moim przekonaniu byłaby to lepsza decyzja, niż pakowanie pieniędzy w dysk ssd.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc dysk SSD zrobił na mnie wielkie wrażenie ale jestem otwarty na wszelkiego rodzaju propozycje aby komputer śmigał jak najdłużej Z jak najlepszą efektywnością. Zestaw który zakupię będzie w 90% wykorzystywany do gier a resztę poświęcił bym słuchaniu muzyki, przeglądaniu internetu, grafice czasami kontakcie z znajomymi na Skype, TS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem łatwiej w przyszłości dokupić dysk ssd niż za kilka miesięcy sprzedawać kartę graficzną i dokładać do innej ,kiedy to przy nowszych tytułach ilość klatek może być niezadowalająca.(Od razu pragnę zauważyć że dysk ssd nie wpływa na wydajność w grach). Ale z racji że nie jestem żadnym specjalistą możesz jeszcze chwilę zaczekać aż wypowie się ktoś o większym prestiżu na tym forum.

pozdrawiam

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając opinie na temat tej karty wnioskuję że wszystkie gry śmigają na full opcjach i nic się nie ścina. Dziękuję za podsunięcie pomysłu odnośnie zamiany dysku SSD na lepszą kartę graficzną, liczę że ktoś jeszcze się wypowie co do komputera, lub poleci całkiem inny zestaw nawet z podzespołami od firmy AMD. Jestem otwarty na wszelkie pomysły ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem pomysł z rezygnacją z SSD jest kiepski, bo komp bez takiego dysku muli, a jak obniżysz wygładzanie krawędzi (czego nie dostrzeżesz praktycznie podczas gry) będziesz miał tyle samo klatek. Z resztą o czym my mówimy, GTX 770 do monitora 1440x900 to overkill. No chyba, że włączasz komputer tylko i wyłącznie żeby grać, to wtedy SSD odpuść. GTX 770 również, bo ta karta ma dobre wyniki w rozdzielczości 3x większej, poza tym za pół roku jak wyjdzie Maxwell będzie warta połowę tego co teraz, a dobry SSD zawsze w cenie :) Nie kombinuj, w pierwszym poście poleciłem ci dobry i zrównoważony zestaw, widać, że nie masz pojęcia w temacie ("2GB=dobra karta") i jeszcze przez przypadek kupisz jakąś lipę :P

np to: http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gt-630-4096mb-ddr3-128b-d-h-pci-e-gt630-4gd3-522315/

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozglądać się za innym komputerem / zostać przy twojej pierwszej propozycji czy kupić komputer razem z nowym monitorem?

Maxwell?

Co to takiego?

Co do mojej znajomości na komputerach to nigdy nie wiedziałem jak dobrać dobre komponenty do komputera, bardziej kierowałbym się cyferkami i możliwe że gdybym zobaczył tą kartę to zastanowił bym się nad nią :/

Edytowane przez Tomix96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście wolałbym kupić od razu porządny monitor, bo uważam, ze to podstawa i ma w ogromnym stopniu wpływ na to jak się pracuje przy komputerze i jak wyglądają na nim gry. Tylko wtedy twój budżet znacznie się kurczy i wystarczy Ci na taki zestaw: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_luty_2014?page=0,9

Do tego za jakiś czas koniecznie SSD i jesteś ustawiony. Na GTX 660 pograsz we wszystko płynnie w full hd, tylko będziesz musiał w niektórych grach wyłączyć parę opcji graficznych, gdzie nawet nie zauważysz różnicy. Jest program Nvidia Experience, który zrobi to za Ciebie.

Generalnie twój wybór - 120fps na ultra na lipnym monitorze, ktory nawet tyle nie wyświetla albo 60fps na high na zajebistym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sądzisz że taki monitor mógłby być dobrym wyborem do mojego przyszłego komputera: http://www.currys.co.uk/gbuk/computing/monitors-and-projectors/pc-monitors/philips-227e4lhab-full-hd-21-5-led-monitor-21853516-pdt.html?

Jeśli tak to powiedzmy że monitor juz mam i na jakim zestawie powinienem się skupić?

Biorąc pod uwagę że cały czas 3000zł do wydania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wypowiedzi humaoidal o tym że dysk ssd zawsze w cenie to wg wielu ludzi teraźniejsze ceny dysków ssd są przesadzone i wielu ludzi nie kupuje ich właśnie ze względu na cene/jakość. Jeśli uważasz że ceny dysków ssd nie spadną w niedługim okresie czasu to już kwestia w to co wierzysz :D A co do kart graficznych to oczywiste ze ich ceny z roku na rok drastycznie spadają i nie wiem czemu uczepił się pan akurat karty 770 tak jakby inny wybór nie przynosił  sporych strat. Co do monitora, nie zauważyłem,więc kolega ma racje że warto byłoby zainwestować w coś na czym można ujrzeć detale;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę że świeżaków na tym forum chcących powiedzieć swoje zdanie nawet moderacja atakuje pytaniami nie związanymi z tematem zbytnio i próbującymi stworzyć wrażenie że nie wiem o czym mówie;D Miałem do czynienia z dyskiem ssd i wiem z czym to dla zwykłego użytkownika takiego jak np ja się wiąże, system(i nie tylko) zainstalowany na nim działa znacznie szybciej;). Moja propozycja z odrzuceniem ssd wynikła wyłącznie dlatego że Tomix96 wyraźnie powiedział że sprzęt w 90% ma być przeznaczony do gier(odpalanych w jak najlepszych detalach-stąd pomysł wrzucenia mocnej karty).

Pozdrawiam;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo osób pisze "komputer do gier". Ja też składałem komputer do gier, a i tak 90% czasu to jest internet, muzyka, filmy. Scenariusz, ze ktoś włącza komputer tylko żeby grać wydaje mi się absurdalny, bo nawet jak się ma genialnego laptopa i 2 tablety to i tak przy stacjonarnym komputerze siedzi się wygodniej.

Im droższa karta tym nieproporcjonalnie więcej płacisz za dodatkową wydajność i szybciej karta traci na wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc pisząc 90% trochę przesadziłem ale nie znacznie bo muzykę słuchałbym po prostu grając. Internet przeglądam często a filmy oglądam częściej na telefonie chodź moje zdanie się nie zmienia że włączając komputer moim głównym celem jest po prostu na nim pograć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi