Skocz do zawartości
Yarman

Modernizować, czy składać od podstaw?

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaję mi się że autor tematu i tak już troche naciągnął budżet , chociaż fakt w tej cenie http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/crucial-ssd-m500-120gb-sata3-ct120m500ssd1,38653.html , dobry zakup , ale pewnie trzeba było okupić to troche słabszym gpu http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-ati-radeon-r9-270x-directcu-ii-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,40642.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy SSD może aż tak bardzo przyspieszyć komputer?
Nie ukrywam, że miałem wydać na komputer mniej niż na podanym wcześniej screenie, no a co do grafiki, większość osób pisze, żeby nie iść w AMD, bo tracą klatki itp.
Ja też jakoś mam większe zaufanie do nVidii ale nie znam się zbytnio, więc pytam o waszą opinię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Radeona i nie widziałem aby mi jakieś klatki tracil. Co do dysku SSD to jest ogromna różnica w codziennym użytkowaniu, praca z systemem oraz aplikacjami. HDD to archaizm

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD sam w sobie aż tak komputera nie przyśpieszy ( chyba że masz coś starszego z padający HDD ,wtedy włożenie SSD da niezłego kopa ) .

Zwiększy się ogólny komfort pracy na kompie , gry się będą szybciej ładować , znacznie szybszy start systemu itp.

A co do tych niby problemów z ATI - to od dawna ich nie ma , "nowe" Radeony to dobre i konkurencyjne karty .

Na radku z podpisu miałem problemy tylko w 3 grach , w tym 2 nie mogłem uruchomić - Mechwarrior 3 oraz 18WoS Haulin ( chodził tylko w trybie software ) .

Do tego problematyczne działanie HDR w pierwszym Test Drive Unlimited - miejscami było za jasno po włączeniu HDR w tej grze .

Co innego procesory AMD - tutaj AMD ma od dawna mniejsze lub większe problemy z wydajnością , w praktyce od czasów wyjścia C2D Intel góruje .

A FX-y to w zasadzie był krok wstecz jeżeli chodzi o wydajność , pierwsze Buldożery nie dość że się grzały ( nadal się grzeją ) to były też wolniejsze od Phenomów II .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większość osób pisze, żeby nie iść w AMD

Tutaj trzeba uważać , bo pseudo znawców nie brakuje , a i złośliwości i hejterstwa też sporo , tudzież przekonania o swojej "wszechwiedzy" popartej teoriami innych pseudo znawców , na zagranicznych forach , osoby które zjadły zęby na testowaniu sprzętu ,  mają niezły ubaw z tego  typu teorii  .

Mam porównanie obenych kart na rynku , znajomi mają gf-y i radki , sam mam gtx-a , ostatnio zrobiłem zamiane na radka z kumplem przez miesiąc i obiektywnie sprawe ujmując , różnicy nie zauważyłem , tzn. na siłe , czy to w przypadku radka czy gtx-a , da się doczepić to kilku drobiazgów , ale to na siłe , tak to karty sprawują się bardzo dobrze .

Edytowane przez gando

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli najlepszą opcją będzie to ze screena, ale żeby zaoszczędzić, mogę zmienić GTX 760 na R9 270X.
W sumie musiałbym zebrać jeszcze koło 1800zł, ale jeśli warto, to będę jakoś próbować taką sumkę nagromadzić :-|
Może w międzyczasie spadną ceny....
Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi