tomcyk Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Witam! Szukam juz trzecia godzine i nie moge znależc nigdzie: 1.Jakich firm polecacie spray'e (do plastiku ,metalu,na grunt oraz bzbarwny)..z tego co wyczytałem to lakierami samochodowymi wychodzi najlepiej 2. moglibyści podać ceny orientacyjne???? 3.Czego NIE robic??? Bede wdzieczny za pomoc (i linki) jako ze zabieram sie do malowania a stosunkowo małoo tym wiem.... :roll: Dzieki z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 najlepsza IMHO farba to MONTANA - uzywana przez graficiarzy - podklad , to zwykly colorworksa wystarczy lub Motipa pucha 500ml montany kosztuje 17zl , motip podklad 19.90 za 750 ml czego nie robic : nie spieszyc sie zawsze lepiej polozyc kilka cienkich warstw podkladu (jak i farby) niz jedna gruba oczyscic powierzchnie najlepiej w jakims zamknietym pomieszczeniu malowac ... chyba tyle ;) zreszta zobacz sobie na mojego moda , plastik malowalem np. ta montana (front panel) i zaajebiscie przykryla ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 [...] najlepiej w jakims zamknietym pomieszczeniu malowac ... [...] wow, ale rada, jeszcze sie nam kolega zatruje oparami. KAZDY fachowiec zaleci malowanie w pomieszczeniu z przewiewem. naprawde mozna zejsc - nawet nie zauwazy kiedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 Malowaniem ostatnio i zamiescielm zdjecia na www.malowanie.prv.pl Masz tam tez kilka zdjec farb, mam nadzieje ze Ci sie przydadza :-) Zamiesc jakies zdjecia obudowy ktora chcesz pomalowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 OGR22 własnie nie widziałem tych puszek......jakbys napisał co to jes.....jakies ruskie chyba :):):) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1861 zwykly big tower--ale takiego szukalem B3TON thx czekam na dalszą POMOC:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 To sa Niemieckie farby, bardzo dobre, firma : MOTIP Kup sobie jewszcze paste polerksa i wypoleruj po skonczeniu :-) A i musisz jeszcze kupic farbe przezroczysta jako warstwe ochronna przed porysowaniami. Oczywiscie po jakims czasie i tak ja porysujesz, ale przed zdrobnymi porysowaniami ja ochronisz :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 najlepsza IMHO farba to MONTANA - uzywana przez graficiarzy - podklad , to zwykly colorworksa wystarczy lub Motipa pucha 500ml montany kosztuje 17zl , motip podklad 19.90 za 750 ml czego nie robic : nie spieszyc sie zawsze lepiej polozyc kilka cienkich warstw podkladu (jak i farby) niz jedna gruba oczyscic powierzchnie najlepiej w jakims zamknietym pomieszczeniu malowac ... chyba tyle ;) zreszta zobacz sobie na mojego moda , plastik malowalem np. ta montana (front panel) i zaajebiscie przykryla ;) Exactly :) Nic dodac nic ujac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 OK, moje rady : 1]. Oczysc papirem sciernym (np. 400 luib 300) powierzchnie 2]. Przejedz papierem jeszczeraz ( takim cos pod 600 - 700 ) 3]. Oczysc powierzchnie z kurzu i tłuszczu poprzez np. Benzyne Ekstracyjna. 4]. Poczekaj chwilke jak wyschnie. 5]. Naloz podklad, naklepeij cos kolo 2 razy ( odczekaj pomiedzy nakladaniem jakies 20 minut ) 6]. Po nalozeniu podkladu odczekaj jkies 20 nimut az wyschnie i naluz 3 - 4 warstwy farby ( tez odczekaj 20 minut pomiedzy nakladaniem ) 7]. Po tej operacji odczekaj dzien, moze nawet dwa zeby farba naprawde dobrze zlapala i naloz lakier ( bezbarwna warstwe ) tez gdzies okolo 2 -3 razy 8]. Jezeli chcesz zeby wszsytko fajnie lsnilo to po wyschniciu wypoleruj paste polerska cala powloke 9]. Zloz wszysztko do kupy i ciesz sie tym co wykonales :-) Jak juz zrobisz to zapodaj jakies zdjecia. Na jakie barwy chcesz to malowac ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 29 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2003 myśle nad grubym kontrastem chromu(jakis metalik) i czarni....(MOZE czerony/zielony środek budy) i wszelakie kolory raczej dość ztonowane:):):):):)ale widoczne...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 A kiedy bedziesz to malowac ?? Jak chcesz to moge Ci pomoc. Tylko to zalezy kiedy bys to robil bo nidlugo wyjezdzam z Krakowa na okres wakacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 no bede to robił w lipcu ale dopiero w drugiej polowie myśle...bo wszysko sie zanosi na to ze dopiero wtedy bede miał kasei wystarczajaco wolnego czasu.......wiec nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 hmm, no to mnie juz chyba nie bedzie w Kraku. Jakbys mial jakies pytania to zlapiesz mnie na GG : 106414 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 OGR22 :D :D :D :D dzieki wielkie.... w miare juz chyba sie orientuje....ale wciaż jak cos ktos wymysli albo zna jakas marke lakierow czekam na propozycje :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 A ja Ci powiem tak: 1. Malowalem najtanszym spray'em za 8pln. 2. Nakladalem 2 warstwy (starczy), miedzy nakladaniem byla noc przerwy. 3. Przed nakladaniem farby odtlusc powierzchnie jakims plynem do mycia naczyn, a potem zmyj go woda. 4. Powodzenia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 30 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2003 cala noc to za duzo dla sprayu, zreszta na nim bezposrednio maz napisane ze ma byc okolo 30 minut przerwy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 1 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2003 Ja swoją przemalowywałem z białej na białą ;) to znacyz byłem zmuszone bo wycinalem z góry otwór i mi wyrzynarka ojechała zdeczke. Spraj jakiś tani a jako pasty polerskiej urzyłem lekko ścirnej z woskiem ;) (akurat miałem Tempo) teraz buda się tak świeci że się w niej CD odbiają ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 1 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2003 ja moge ci tylko pokazac jak powinna wygladac dobrze pomalowana buda ; http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=36118 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelas Opublikowano 1 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2003 widze skromność ;) ale fakt buda nieźle pomalowana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 a co myslicie o farbach do zacisków na chamulcach samochodowych..podobno nie da sie jej zedrzec za nic... kumpel mi mówil ze sa mega wytzrymale.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 le kosztują z tego co wiem sporo i do tego śmierdzą jak farba okrętowa chyba że coś wymyślili na tą przypadlość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 moje rady 1.maluj w pomieszczeniu bez przeciagow ale zby jakis przewiew byl 2.blachy maluj lakierami do felg (chyba dupli-color) dobrze sie trzymaja 3.najpierw odtlusc jakims mydlem albo innym ludwikiem ;) 4przed nalozeniem kolejnej warstwy zrob kilka ruchow papierem scierynym jakims dorbnym (ruzne wlosy sie przykljaja) 5. jak masz zwierzaka (kot pies albo inny sierscuch tego rodzaju)nie wpuszczaj go do pomiszczenia w ktorym malujesz (siersc sieprzykleja !!!) 6 przeczytaj to http://www.tomshardware.pl/howto/20020724/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Ja kupilem dzisiaj niebieska, pseudoodblaskowa farbe na bude. Najlepsze jest to, ze wyglada w nocy, w ultrafiolecie tak samo jak w dzien, poza tym- troche podobnie do kameleona na zalamaniach. Jak pomaluje, to wrzuce foty. Metoda jaka zastosuje to: A ja Ci powiem tak: 1. Malowalem najtanszym spray'em za 8pln. 2. Nakladalem 2 warstwy (starczy), miedzy nakladaniem byla noc przerwy. 3. Przed nakladaniem farby odtlusc powierzchnie jakims plynem do mycia naczyn, a potem zmyj go woda. Chociaz troche ja zmodyfikuje- odtluszcze lakierem nitro, poleca 3 warstwy farby (albo jak starczy- 4 :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranger Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 ja bym jeszcze dodał żeby się uzbroić w cierpliwość między każdym kładzeniem nowej warstwy farby i dać jej troche odeschnąć! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzel Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 najlepsza IMHO farba to MONTANA - uzywana przez graficiarzy - podklad , to zwykly colorworksa wystarczy lub Motipa pucha 500ml montany kosztuje 17zl , motip podklad 19.90 za 750 ml czego nie robic : nie spieszyc sie zawsze lepiej polozyc kilka cienkich warstw podkladu (jak i farby) niz jedna gruba oczyscic powierzchnie najlepiej w jakims zamknietym pomieszczeniu malowac ... chyba tyle ;) zreszta zobacz sobie na mojego moda , plastik malowalem np. ta montana (front panel) i zaajebiscie przykryla ;) Kilka godzin temu zmienilem zdanie na temat MONTAN. Jakis czas temu pomalowalem bude wlasnie montanami (2 warstwy farby - MOntana i 2 warstwy lakieru - HIT COLOR) wyszlo gucie, tylko ze4 chyba po 2 dniach porobily sie takie popekania, pajeczyny, lecz calkiem fajnie z tym wygladalo. Wczoraj zaczolem sie szykowac do wycinania okna, okleilem scianke boczna Tasma papierowa, naszkicowalem okno i wziolem sie do ciencia. Po wycieciu, i przeszlifowaniu bokow, zaczolem odklejac tasme i ZONK. Farba zaczela odchodzic razem z tasma :-( Teraz znowu bede musial malowac bude, lecz nie MONTANAMI bo one nadaja sie glownie na mury (niezle kryja :)) a nie na metal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ultor Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 nie wiem czy dobrym pomyslem jest wogole wycinanie okna na dopiero co pomalowanej obudowie. raczej lepiej wpierw wyciac dziure a potem bawic sie z farbami. pozatym nic nie piszesz o podkladzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snix Opublikowano 20 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2003 zawsze mozna wydziwiac i wydawac kase - moj koles pomalowal klawe zwykla farba olejna chyba ;) kolor czerwony i normalnei wyszlo mu super nie narzeka etc ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...