azspider Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 Witam, od pewnego czasu chodzi mi taki problem po głowie i chciałbym się was doradzić jak to rozwiązać. Tak wygląda rozkład pomieszczeń oraz ich zawartość: Sypialnia: router Linksysa (główny dostęp do neta) Salon: Acess Point TP-LINK, telewizor Panasonic Viera TX-P42S30E (podłączony do neta po kablu od AP) - ma dwa wyjścia USB 2.0: jedno USB zwykłe, drugie USB HDD W obecnej chwili posiadam laptopa, z którym biegam po całym mieszkaniu (najczęściej jednak w sypialni bo tam mam biurko), ale w tym roku planuje zakup stacjonarnego (wyląduje w sypialni). I teraz do sedna: oglądam dość dużo filmów (praktycznie wszystkie 720p, 1080p). Często nagrywam je na pendrive (GOODRAM EDGE 16GB USB 2.0) i podłączam pod USB w TV. Większość chodzi bez problemu, jednakże czasem zdarza się (ostatnio coraz częściej), iż nie chcą działać (np. w ogóle nie startuje, czasem leci ale nie ma głosu, a czasem jest głos a obraz się zacina) - w 1 przypadku może brak jakiś kodeków w TV? Ale czasem mam po prostu wrażenie, iż pendrive nie wyrabia (za mała prędkość odczytu) przy takim np. 8GB filmie (nie mówiąc o np. 1080p koło 15GB). Wtedy podłączam lapka przez HDMI, ale jest to powiem szczerze co najmniej upierdliwe (szczególnie gdy ja chce oglądać film, a żona siedzieć na necie). Doradźcie proszę jak rozwiązać wg was taki problem. Czy: 1. Kupić dysk zewnętrzny USB 3.0 taki z 1TB 2,5/3,5 cala i biegać od laptopa (w przyszłości stacjonarnego) do telewizora z nim. 2. Kupić router z USB (zamiast obecnego AP) i do niego podłączyć dysk zewnętrzny. 3. Inne rozwiązanie? Głównie chodzi mi o to, żeby było jak najmniej biegania po mieszkaniu (jak największa wygoda, chyba jak każdy ), pozdrawiam P.S Na całość inwestycji chciałbym przeznaczyć ok 400zł max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 Zastanawiałeś się nad rozwiązaniem typu serwer NAS . Ew. odpowiedni program do kompa i robisz z niego coś podobnego . bp. Zyxel NSA310 + dysk do tego . Sam NSA310 to koszt ~300 zł w salurion.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azspider Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 Czyli wtedy wyszło by około 550zł (serwer + dysk). I jak by to wszystko potem działało? Dysk podpinam z przodu, neta bo kablu do telewizora. A potem serwer po kablu do USB TV? Dobrze myślę ?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 Serwer podpinasz kablem sieciowym do routera . Seriale / filmy zgrywasz na niego albo po Wifi albo wyjmujesz z NAS-a dysk i podpinasz u siebie i potem zgrywasz pliki . TV łączysz z routerem kablem RJ-45 albo po Wifi , do oglądania materiałów z serwera NAS wykorzystujesz wtedy DNLA . Ew. zainwestować w bardziej rozbudowany serwer NAS z klientem torrent . Wtedy można bezpośrednio ściągać ( i wysyłać ) z poziomu NAS-a . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Hello, Jeśli wejdziesz w serwer NAS to na nim można uruchomić usługę serwera DLNA i jesli masz TV z obsługą tego standardu i jest on podłączony do sieci lokalnej to możesz uruchamiać i oglądać filmy z poziomu menu telewizora. Wadą takiego rozwiązania może być problem z napisami i czasem z dźwiękiem - przynajmniej tak jest u mnie. Są też aplikacje, które działają podobnie, ale możesz je zainstalować na komputerze - np. Servioo, PS3 Media server albo Mezzmo. Ale w/g mnie największy ból tych aplikacji to napisy. Jak już będziesz miał stacjonarny komputer to możesz ewentualnie kombinować z rozszerzonym pulpitem i np. na TV oglądasz film, a ktoś tam na monitorze coś rzeźbi w necie, ale nie wiem jak to by działało realnie i czy w ogóle. Albo inne rozwiązanie to złożyć mały komputerek HTPC i podłączyć do TV. Pozdrawiam EDIT @Reyden albo wyjmujesz z NAS-a dysk i podpinasz u siebie i potem zgrywasz pliki . Z niektórymi NAS'ami to nie będzie robiło, bo mają one swój system plików i komputer czy TV tego nie rozpozna. Edytowane 26 Lutego 2014 przez Sebaa 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...