Xenon2014 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 Witam serdecznie jest to mój pierwszy post ,a więc mam pytanko związane z wentylatorem na procesorze.Wczoraj złożyłem sobie nowy zestaw komputerowy na płycie MSI H87-G43 i procesorze Pentium g4320 socket 1150.Na początku jak wszystko złożyłem i włączyłem wentylator na procesorze działał cicho a po aktualizacji biosu do ver 1.50 przy włączeniu wiatrak chodzi na pełnych obrotach przez 2 sec a potem już chodzi normalnie.W czym rzecz zastanawia mnie to bo na początku przy starszym biosie startował normalnie bez maksymalnego obrotu.Proszę o radę ,dodam również że chłodzenie to boxowe intela dołaczone z procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 Normalne, automatyczne testy i kalibracja PWM przy starcie płyty. Też tak mam na AsRocku w HTPC - denerwuje mi kota :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenon2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Normalne, automatyczne testy i kalibracja PWM przy starcie płyty. Też tak mam na AsRocku w HTPC - denerwuje mi kota :P dzięki za odpowiedź lecz czemu przed aktualizacją biosu startował na normalnych obrotach ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Zapytaj Support MSI. Może dlatego że poprzednia wersja zawierała jakiś błąd związany z prawidłową kontrolą przez PWM? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Jeśli pamiętasz, jak wyglądały wcześniejsze ustawienia odnośnie prędkości wentylatora w BIOS, to sprawdź jak wyglądają teraz. Prawdopodobnie doszły opcje chłodzenia polegające w skrócie na tym, że ustawiasz docelową temperaturę CPU i jeden z kilku poziomów pracy coolera, gdzie najniższy oznacza jego najmniejszą aktywność, nawyższy odwrotnie. Tak długo, jak CPU nie będzie zbliżało się do ustawionej temperatury, cooler będzie kręcił się z najniższą zdefiniowaną prędkością. W miarę, jak temperatura będzie rosła, bios będzie zwiększał obroty wentylatora. Tyle, że żeby to efektywnie mogło działać, BIOS musi wiedzieć, z jaką maksymalną prędkością może obracać się dany wentylator - niektóre kręcą się max 900RPM, inne 12000RPM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenon2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Jeśli pamiętasz, jak wyglądały wcześniejsze ustawienia odnośnie prędkości wentylatora w BIOS, to sprawdź jak wyglądają teraz. Prawdopodobnie doszły opcje chłodzenia polegające w skrócie na tym, że ustawiasz docelową temperaturę CPU i jeden z kilku poziomów pracy coolera, gdzie najniższy oznacza jego najmniejszą aktywność, nawyższy odwrotnie. Tak długo, jak CPU nie będzie zbliżało się do ustawionej temperatury, cooler będzie kręcił się z najniższą zdefiniowaną prędkością. W miarę, jak temperatura będzie rosła, bios będzie zwiększał obroty wentylatora. Tyle, że żeby to efektywnie mogło działać, BIOS musi wiedzieć, z jaką maksymalną prędkością może obracać się dany wentylator - niektóre kręcą się max 900RPM, inne 12000RPM. Tak mogę ustawić granicę temperatury CPU oraz moment obrotowy max i min a w biosie jest ustawione 70 C max obrotu 100% min 25% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...