xZdzislawx Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 Siemka, zacznę od tego, że treść wątku jest kopią z innego forum :sad: 1. "/../ Chodzi o to, że do mieszkania wchodzą dwa "kable z internetem", problemem jest to, że potrzebnych jest 5 gniazdek (do 4 pokoi + wifi). Wiem, że teraz wszystkie "routery wifi" mają port WAN + 4 na LAN (i można byłoby podpiąć 1 kabel do WAN-a a resztę pokoi do LANów), ale załóżmy, że ja nie chcę robć tego w ten sposób. Jak wtedy to zrobić? Potrzebny będzie switch, czy coś innego? Jeśli się da, to proszę o rozbudowaną odpowiedź. /../" 2. "/../ Wykańczamy mieszkanie, w którym są "dwa gniazdka z internetem". Potrzebne jest zrobić tak, żeby było tych gniazdek 5. Pomyślałem sobie, że od jednego z tych (obecnych) gniazdek z internetem podłączyć (switch/router - nie wiem który), następnie mając z jednego gniazdka poprzez, to urządzenie pięć kabli można byłoby te kable przeciągnąć ścianami do innych pokoi. Następnie końcówki tych kabli przerobić na gniazdka, tak, żeby w tych pokojach dało się do nich podpiąć PC. Pytaniem jest - jakiego urządzenia użyć do "zrobienia z jednego kabla pięciu" i czy np. w ścianie ma być zwykły kabel, krosowany czy coś innego? Proszę o szczegółowe wytłumaczenie wszystkich aspektów, tak, żeby się później nie okazało, że trzeba pruć ściany... Z tego co się dowiedziałem, że [dostawcą jest](podobno) Orange/TP. /../" Z GÓRY DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 Na 4 pokojowe mieszkanie, lepiej wifi i jak ew. zabraknie zasięgu jakiś reapeater.Sprecyzuj co to jest "gniazdko z internetem", telefoniczne czy ethernetowe? Co to za internet ADSL, ISDN, czy coś innego?Jak to coś od Orange/TP to najpewniej niezbędny jest modem/router, bez tego komputery podłączone później do owych 4 gniazdek nie połączą się. Chyba, że to jakiś LAN osiedlowy, wtedy wystarczy switch i od niego kable do gniazd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xZdzislawx Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Dostawca będzie jeden. Z tymi dwoma kablami, to z tego jak zrozumiałem (po rozmowie z budowlańcem) - te dwa kable do mieszkania idą z jakiejś 'skrzynki" na korytarzu. W sumie, to idą nawet trzy kable (dwa do pokojów normalnych i trzeci do salonu). I teraz pomyślałem, żeby te co są w pokojach zostawić, a w salonie, w szafce podpiąć ten kabelek do routera WIFI. W ten sposób w salonie byłoby router wifi (nadający bezprzewodowo) i mający 4 wolne porty LANowe. I teraz pozostaje jeszcze kwestia przetransportowania internetu kablem do kolejnego pokoju. Chciałbym, to zrobić tak, że w tym ostatnim pokoju zrobić gniazdko i podpiąć je do zwykłego kabla (chyba np. cat5e) który będzie szedł w ścianie, a drugie wyjście kabla też będzie zakończone gniazdkiem, tylko obok routera, z którego do tego gniazdka "popłynie" internet. Może taki rysunek http://zapodaj.net/32988ef2101e1.bmp.html Tyle wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 http://zapodaj.net/32988ef2101e1.bmp.html Oczywiście możesz tak zrobić, ja właśnie tak mam i działa to bardzo dobrze. Generalnie proponuję Ci zagospodarować sobie gdzieś "miejsce sieciowe" np. w szafie. Do tej szafy pociągnąć jeden z tych przewodów wychodzących ze ściany i w szafie zrobić 6 gniazdek. Dlaczego tak ? Dzięki temu w razie konieczności posiadania modemu z innego operatora zmienisz tylko urządzenie w jednym miejscu i będzie śmigać. Jak zaczniesz ciągnąć dwie odrębne linie to potem może być problem. Puść sobie kable w podłodze, czy ścianie, przecież w początkowym etapie mieszkania to jest pryszcz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xZdzislawx Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Ok, dzięki. A jak ma wyglądać układ i podłączenie kabelków w gniazdkach i jak w kablach? Normalnie, krosowane czy co? Jakbyś jakieś schematy, tego jak tam w środku gniazdka i końcówki kabli podłączyć, żeby przesyłały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 https://www.bryk.pl/wypracowania/pozosta%C5%82e/informatyka/1000837-budowa_i_konfiguracja_sieci_lan_w_systemie_windows.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xZdzislawx Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Ale jak z gniazdem? Bo widziałem, że są jakieś "Standard A" i "Standard B" w gniazdach, który to się łączy, w jakim przypadku itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Ten standard dotyczy tylko kolejności kolorów przewodów w skrętce. Problem zasadniczo Cię nie dotyczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xZdzislawx Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 To obojętnie który wybiorę, tylko muszę się go trzymać już później we wszystkich gniazdkach? Jeśli tak to wielkie dzięki za pomoc!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Nie musisz trzymać się żadnego standardu, byle na obu końcach każdego kabla były te same kolory. (Jakkolwiek utrudnia to pracę komuś w przyszłości) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2014 No i hint, że nowe karty sieciowe same krosują w razie potrzeby, więc tym się nie przejmuj i zrób, tak jak mówi Dijkstra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2014 No i gniazdka polecam kupić na moduły Keystone, a same moduły kupić samozaciskające, nie trzeba wtedy kupować specjalnego noża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...