Skocz do zawartości
DuDq

OCZ StealthXStream 2 500W, Niekomaptybilność z dyskami IDE ?

Rekomendowane odpowiedzi

Konfiguracja komputera:

AsRock G41M-VS3

Pentium D 9152.8GHz

Patriot 2GB DDR3 1333MHz CL9

Club3D Radeon HD2600pro

Sound Blaster Live 5.1 SB0220

Segate ST3320620A 320GB

DVD-RW Pionner

Stary zasilacz Trust 420W Dual Fan

Nowy zasilacz OCZ StealthXStream 2 500W

Win XP Pro Sp 2

Problem:

Po podpięciu nowego zasilacza cały zestaw nie chce działać, komp dostaje prądu, dioda monitora miga, głośnik systemowy milczy, nic się nie wczytuje.

Po wyciągnięciu Sound Blastera komputer zaczyna działać choć nie do końca, przechodzi POST, przechodzi pierwsze logo windy, i później się zwiesza. Ten sam problem występuje z Ubuntu Live CD na pendrivie, z tym, że ten się w ogóle nie chce zbootować.

Jak odepnę HDD to Ubuntu się normalnie ładuje.

Co do tej pory sprawdziłem:

1. zmieniałem taśmy sygnałowe IDE, w sumie 4

2. zmieniałem zasilanie dodatkowe procesora, OCZ ma EPS12V 4+4 pin, płyta ma wejście tylko na 4 pin'y

3. sprawdzałem zestaw na zintegrowanej grafice z odłączonym Radeonem

4. sprawdziłem wszystkie możliwe napięcia MIERNIKIEM, "na sucho" są troszkę ponad nominalną, w IDLE są prawie nominalne, pod ~40% obciążeniem mają bardzo zbliżone napięcia jak w IDLE (uwzględniam przekłamanie miernika)

5. SMART dysku wygląda na poprawny, jak trzeba to wrzucę

6. ramki zaliczyły 2 X PASS w MEMTEST na zasilaczu OCZ.

Głównie chodzi mi o to, że na zasilaczu OCZ nie działają mi żadne dyski na IDE sprawdzałem 3 sztuki.

Czy ktoś się może spotkał z czymś takim lub podobnym ?

Niestety nie jestem w posiadaniu żadnego dysku SATA więc nie mam jak sprawdzić czy będzie na takowym działał.

Edytowane przez DuDq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jeden z tych kosmicznych, nieracjonalnych problemów, które sprawiają, że życie jest ciekawe ^_^

Jak mierzyłeś zasilacz na sucho i pod obciążeniem ~40% - jak to dokładnie robiłeś? W zasadzie musi być coś albo z 5V, albo z 12V1 (12V2 powinno być ok, bo zasila tylko CPU).  Może z powodu niesprawności pod większym obciążeniem prąd jest za mały i coś przysiada.

Spróbuj zmierzyć napięcia na molexach podczas odpalania kompa tak, jak jest, a później i spróbować uruchomić go bez radeona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jeden z tych kosmicznych, nieracjonalnych problemów, które sprawiają, że życie jest ciekawe ^_^

Jak nie urok to sraczk... , no ale co zrobić :P

"Na sucho" , zwarłem +5VSB (zielony) i COM (czarny), z podłączonym HDD jako obciążenie, pomiary na wtyczce 20/24pin, MOLEX'sie (za HDD), zasilaniu SATA, EPS12V.

Pod obciążeniem, włączony komputer w trakcie MEMTEST'u, w zestawie brakowało tylko Karty Dźwiękowej i HDD, pomiary na wtyczkach jak wyżej.

Spróbuj zmierzyć napięcia na molexach podczas odpalania kompa tak, jak jest, a później i spróbować uruchomić go bez radeona.

Nie wiem, czy to coś da, ponieważ z wpiętym Radkiem i systemem z USB, bez HDD i Dźwiękówki komp "normalnie" odpala, jak by były jakieś testy na linuxa lub DOS'a które by można odpalić i postresować kompa to prosił bym o jakieś namiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Na sucho" , zwarłem +5VSB (zielony) i COM (czarny), z podłączonym HDD jako obciążenie, pomiary na wtyczce 20/24pin, MOLEX'sie (za HDD), zasilaniu SATA, EPS12V.

Zwieraj zielony z czarnym, nigdy +5Vsb z czarnym.

Próbowałeś zasilić HDD z innej wtyczki, najlepiej z innej wiązki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to tętnienia albo szybkie szpilki napięć, czego nie wyłapiesz multimetrem, a od których głupieje elektronika.

Jeżeli na starym zasilaczu działa OK, winny musi być nowy zasilacz. 

Albo wezwij radiestetę ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oscyloskopu niestety nie mam :P

Zmiana HDD z IDE na SATA lub przejściówka IDE-SATA dała by jakiś efekt ??

A co do tętnień, to raczej nić by nie działało lub nie stabilnie działało (MEMTEST przechodził 2x na OCZ'u), czyżby HDD był taki czuły na to ??

Edytowane przez DuDq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam się zastanawiam. Prawdopodobnie napęd pozycjonera jest na to czuły, ale czy jeżeli dysk uruchomi się, wykona test pozycjonera a ten się nie powiedzie, to czy to jest powód nie zgłaszania się urządzenia w BIOS? Nie mam pojęcia.

IMHO powyższa sytuacja jest powodem do reklamacji zasilacza, ale to pozostawi zagadkę nie rozwiązaną...

Dysk na sata dałby tyle, że jakby nie działał, to byłby kolejny dowód fakapa :B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było by fajnie, jak by to tylko na 1 dysku nie działało, ale podpinałem 2 różne dyski na 4 różnych taśmach i dalej zonk.

Jak tylko odepnę taśmę to komp "normalnie" startuje.

Czego jeszcze nie próbowałem, z co mogło by być dość ryDzykowne to podpięcie zestawu na OCZ'u a HDD na Trust'cie, z mostkiem łączącym zielone i czarne kable na wtyczce 24pin (wzbudzenie przez płytę włączało by w zasilacze na raz). Dało by radę coś takiego zmontować czy raczej nie brać się za coś takiego ?

Edyta:

Co do przejściówki/adaptera do dysków IDE, opłaca się kupować te tanie podpinane wewnątrz obudowy (15-35 zł) czy raczej skierować się w stronę IDE-USB z tym, ze te cenowo zaczynają się od 50 zł w górę w zależności od jakości.

Edytowane przez DuDq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytałem trochę postów na podobne tematy i zacząłem się zastanawiać czy SMART dysku by to pokazał. Dorzucam fotki z CristalDisk i HDTune .

I teraz pytanie jakie wartości powinny się zmienić po nieprawidłowym starcie dysku.

czy wyłączenie SMART'a w biosie coś by zmieniło ??

post-207430-0-68727800-1393698284_thumb.jpg

post-207430-0-30251900-1393698302_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk jest ok wd Smart...  Mieliśmy już tu akcje typu piszczenie zasilacza przy podłączeniu dysku Seagate.

W sumie dysk w czasie startu w piku bierze z lini 12V do 2 amper ...

Czy jesli odłączysz taśme IDE ( pozostaw zasilanie) komp też nie wstanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi