rost333 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Witam, [*]Zastosowanie komputera : oglądanie filmów, przeglądanie internetu [*]Maksymalna kwota : 1.000 zł [*]Których części potrzebuję : płyta główna, procesor, pamięć, chłodzenie [*]Czy będę podkręcać sprzęt? : nie [*]Rozdzielczość mojego monitora : full hd (telewizor) [*]Specjalne wymagania : musi zmieścić się do obudowy [*]Części z poprzedniego komputera : dysk 3,5 cala (1TB), zasilacz be quiet! Pure Power L7 430W, grafika: radeon HD 7770 1gb, klawiatura i myszka. [*]Własna propozycja zestawu: obudowa: Zalman Z3 PLUS, procesor: Intel PENTIUM G3420 3.2GHz, płyta główna: Gigabyte GA-H81M-HD3, pamięć: Kingston HyperX Genesis 4GB/1600 CL9-9-9-27, chłodzenie CPU: Scythe Mugen 4 oraz zestaw opasek zaciskowych Zestaw mam składać w przyszłym tygodniu (poniedziałek-środa), ale części muszę zamówić już w ten piątek. Mój problem polega na tym, że nie wiem, czy Mugen 4 uda się zamontować i zamknąć w Zalmanie Z3. Proszę o pomoc w ocenie mojego pomysłu: https://www.dropbox....xpiwyqj/CPU.JPG A może jakiś inne chłodzenie? Z naciskiem na ciszę poproszę Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi! Edit: Planuję złożyć cichy zestaw do oglądania filmów i przeglądania internetu (bez żadnych gier). Części jakie już posiadam, to dysk twardy 1TB ze starego komputera (posłuży za magazyn zdjęć i filmów), napęd DVD oraz klawiatura i myszka. Stara obudowa nie nadaje się, żeby trzymać ją blisko telewizora. Zgodnie z sugestią kaijitsu pomyślałem o taniej obudowie z zasilaczem, ale chciałbym mieć możliwość włożenia do środka dysku 3,5 cala. Pomyślałem więc o: Cooler Master Elite 130. Obudowa nie posiada wszędzie filtrów przeciw-kurzowych, więc mam zamiar zainwestować w to oraz to. Chcę jeszcze dokupić: dysk na system Kingston 120GB V300, pamięć Goodram Play 4GB/1600 CL9 oraz płytę główną Gigabyte GA-C1037UN-EU. Ponieważ chciałbym, żeby ten komputer był jak najcichszy pomyślałem o takim zasilaczu: Be Quiet! BQT-L7-300W. Zamontowany nad procesorem będzie służył do wyciągania ciepłego powietrza poza obudowę. Czy ten zasilacz będzie bezkonfliktowo współpracował z płytą główną? Tak ogólnie, czy ten zestaw będzie dobrze funkcjonował? Z góry dzięki za każdą odpowiedź! Edytowane 28 Lutego 2014 przez rost333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rost333 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) ten mugen to niewiele tańszy od procka i raczej przesada Dzięki, ale tu chodzi o chłodzenie. Części już raczej zmieniał nie będę. To ma być komputer dla starszej pani, która pomimo wieku wciąż ma dobry słuch (przeszkadza jej tykający w nocy zegar), więc starałem się dobrać bardzo wydajne chłodzenie. Nie wiem tylko czy ktoś próbował już złożyć taki zestaw: Zalman z3 + Gigabyte GA-H81M-HD3 + wydajne chłodzenie CPU. SilentiumPC Fortis HE1225, którego mi polecano jest niewiele tańszy a to ma już być zakup "na lata" Edytowane 28 Lutego 2014 przez rost333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Taki cooler starczy: http://aab.com.pl/pl_PL/p/Alpenfohn-Civetta-CPU-Cooler-92mm/1882 Po co pani taki wielki komputer, świecący i z oknem, spokojnie zamkniesz wszystko w fractal design core 1000. I po co HD7770? Edytowane 12 Lutego 2014 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Albo plyte itx z zintegrowanym cpu (celeron u) chlodzonym pasywnie. Do tego obudowa z zasilaczem zewnetrznym, 4gb ram, dysk ssd i bez problemu zmiescisz sie w 1000 zl. Wydajnosc w takim zastosowaniu taka sama jak pentiuma, komputer cichy bo bez coolerow. Tego 7770 sprzedaj chyba, ze starsza Pani ma zamiar w cos pogrywac ;) zasilacz tak samo mozesz sprzedac, z obudowa masz 60w zasilacz zewnetezny. Komputer wielkosci dekodera do tv, bezglosny i nie rzucajacy soe w oczy jak kosmiczne z3 z oknem. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Pentiumy aż tak się nie grzeją więc na chłodzeniu można przyoszczędzić. Dodatkowo zastanawia mnie po co ci HD7770 do pasjansa i filmów? Integra daje rade w takich zastosowaniach. Edit: a, sory, nie doczytałem że została ze starego kompa. Edytowane 12 Lutego 2014 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Może coś takiego? http://www.morele.net/inventory/info/lgi5Kw/ Edytowane 12 Lutego 2014 przez kaijitsu 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Mój g3220 lata pasywnie, jedyne co sie kreci w obudowie to wentylatory na k.graf wiec nie przesadzajmy z niewiadomo jakimi chlodzeniami. Z drugiej strony box puszczony na 900rpm (min obrotow) wcale taki glosny nie jest, nie mowiac juz o jakims najtanszym dedykowanym chlodzeniu z fanem 120mm@500rpm np to (i tak overkill). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Propozycja kaijitsu to dla tej pani idealne rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadovraven Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Zgadza się, Kaijitsu wyczerpał temat odnośnie zestawu do tego typu zastosowań. Edytowane 12 Lutego 2014 przez shadovraven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rost333 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) @kaijitsu Fajny pomysł. Nie brałem nawet SSD pod uwagę ze względu na cenę całego zestawu. Skonsultuję pomysł w weekend i dam znać. Znalazłem nawet taki zestaw zmontowany i sfilmowany Dzięki wszystkim za pomoc. Edytowane 12 Lutego 2014 przez rost333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rost333 Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 Jeszcze niższa cena obudowa z zasilaczem zewnętrznym 60W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Proponuję coś takiego: http://www.x-kom.pl/p/124725-desktop-intel-nuc-next-unit-of-computing-i3-3217u,qs77.html?ceneo_spo=true 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Też fajna opcja, trochę drożej bo trzeba jeszcze ram i jakiś ssd na msata, ale malutki i zgrabniutki. Edytowane 14 Lutego 2014 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Trzeba jeszcze kartę wifi, ale jest to wydajniejszy sprzęt, o wiele mniejszy i ma thunderbolt, przez co można go kiedyś w przyszłości rozbudować np o monitor 2560x1440 do którego można podłączyć szybki dysk zewnętrzny :D Niestety sporym minusem wg mnie jest brak analogowego audio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2014 Tutaj ma to współpracować z tv więc dźwięk po hdmi może polecieć. Jeśli ktoś chciałby się pobawić w używki, to zaletą jest tani ram, 2x1GB za ok 20zł, 2x2GB ok 60-70zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rost333 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 Witam, Planuję złożyć cichy zestaw do oglądania filmów i przeglądania internetu (bez żadnych gier). Części jakie już posiadam, to dysk twardy 1TB ze starego komputera (posłuży za magazyn zdjęć i filmów), napęd DVD oraz klawiatura i myszka. Stara obudowa nie nadaje się, żeby trzymać ją blisko telewizora. W pierwszej chwili pomyślałem o taniej obudowie z zasilaczem, ale chciałbym mieć możliwość włożenia do obudowy dysku 3,5 cala. Pomyślałem więc o: Cooler Master Elite 130. Obudowa nie posiada wszędzie filtrów przeciw-kurzowych, więc mam zamiar zainwestować w to oraz to. Chcę jeszcze dokupić: dysk na system Kingston 120GB V300, pamięć Goodram Play 4GB/1600 CL9 oraz płytę główną Gigabyte GA-C1037UN-EU. Ponieważ chciałbym, żeby ten komputer był jak najcichszy pomyślałem o takim zasilaczu: Be Quiet! BQT-L7-300W. Zamontowany nad procesorem będzie służył do wyciągania ciepłego powietrza poza obudowę. Czy ten zestaw będzie dobrze funkcjonował? Z góry dzięki za każdą odpowiedź! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Zamiast tego SSD Kingstona proponuję Cruciala M500 128 GB za 262 zł z morele.net . Reszta może być . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rost333 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 @reyden Dzięki za sugestię. Czy chodziło Ci o tego Cruciala M500 120GB? Nie mogę znaleźć wersji 128GB Z innej beczki: Czy kwestię braku USB 3.0 na płycie można rozwiązać za pomocą tej karty? Będzie współpracować z Gigabyte GA-C1037UN-EU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) miałem (mam w piwnicy :P) zasilacz który wybrałeś i wcale cichy on nie jest. obecnie mam włożonego tagana 400W który ma 2 wentyle i tego zasilacza kompletnie nie słychać. kwestię usb bałoby się rozwiązać gdyby płyta główna miała złącze pci-e ale ona ma tylko pci. nie lepiej poszukać jakieś lepszej płyty i wsadzić na nią celerona albo coś od AMD? http://proline.pl/?p=AMD+A6-6400K http://proline.pl/?p=GA-F2A88XN-WIFI drożej ale jest wszystko nawet wyjście na usb na przód obudowy. miałbyś fajną maszynkę. i taka buda http://www.morele.net/obudowa-bitfenix-bfc-pro-300-kkxsk-rp-520359/ Edytowane 28 Lutego 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rost333 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) @zaodrze244: OK, ten zasilacz sobie zatem odpuszczam. Jeśli chodzi o płytę to ma wszystko zintegrowane i jest pasywna. Niskie zużycie energii ;-) Myślałem też na taką płytą: GA-J1900N-D3V (rev. 1.0), ale nie ma HDMI niestety :-( Zestaw zaproponowany przez kaijitsu bardzo przypadł mi do gustu i od biedy mógłbym przeboleć brak dysku 3,5", gdyby nie te temperatury: film. Pomyślałem nawet o wycięciu otworu z boku i zainstalowaniu wentylatora 140mm na 500-600 obrotów, tylko nie wiem czy umiałbym sobie z tym poradzić. Jakieś sugestie? Edit: Po wycięciu otworu myślałem o zamontowaniu Be Quiet! Pure Wings 2 140mm BL047 oraz SilverStone SST-FF143B Filtr przeciwkurzowy na magnes - 140mm Edytowane 28 Lutego 2014 przez rost333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) w kompie do filmow tak naprawde nie jest ci potrzebna zadna wentylacja. procka i tak takimi zadaniami nie zagrzejesz a bedzie szumiec a przeciez powinnp byc praktycznie bezglosno. do schladzania mojego htpc z c2d e8500 na pokladzie stosuje scythe szurikana z ustawionym wentylem na minimum ledwo sie kreci. do tego mam geforca 9500 chlodzonego pasywnie 2 hdd + ssd na system. do tego dochodzi zasilacz. gdyby naped dvd przy uruchamianiu nie probowal charakterystycznie zamykac tacki to bym nawet nie wiedzial ze sie komp wlaczyl. a nie ma nic gorszego niz szumiac komp jak sobie filmy ogladasz. http://www.tomshardware.com/reviews/4-barebone-cases-compared,1901-3.html calosc siedzi w takiej budzie. wszystkie dodatkowe wentyle sa wylaczone jak i podswietlenia. komp swego czasu chodzil 24/7 (torrenty) i sie nic nie przegrzalo. Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 28 Lutego 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...