Jump to content
Uzytkownik721

PC wyłącza się co 30 minut (I5-4570 Gigabyte GA-B85M-D3H)

Recommended Posts

Witam spoleczność PurePC.

 

Zamówiłem nie dawno z morele.net zestaw z montażem

 

Procesor Intel Core I5-4570 3.2GHz
Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H
Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24)
Karta graficzna Palit GeForce GTX 760
Zasilacz Corsair VS 450W ATX 120mm
Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure
Microsoft Windows 8 PL 64-bit OEM

 

Wszystko smiga pięknie fajnie aż do momentu kiedy stwierdziłem że system zamyka sie co 30 minut bez żadnego ostrzeżenia, także na starcie shutdown -a odpada.

W opcjach zasilania oczywiście mam wyłączone co trzeba.

Z początku myślałem ze to sterowniki, wiec poszedl windows update + gfx update + gigabyte update sterownikow.

Niestety nic to nie pomogło.

 

Postanowiłem więc sprawdzic czy może to wina osemki i uruchomilem z rożnymi ustawieniami msconfig.

Niestety nawet w trybie awaryjnym komp gasl dokladnie po 30 minutach.

 

Temperatury cpu/gpu są wporządku, a windows 8 jest aktywowany zreszta jak sprawdzalem w panelu + info o wersji zniklo z pulpitu.

 

Postanowiłem więc uruchomic bez zadnych podłączonych urządzen, niestety to samo.

 

Dodam ze w gry mozna smigac dopoki nie nastanie godzina minuta X.

 

Ostatnia deska ratunku byl format, niestety kolejne 30 minut stracone.

 

Troche ciężko szukać fixa po ciemku z ograniczoną wiedzą i czasem, a publicznym serwisom cięzko ufać.

 

 

Jeżeli ktoś ma pomysł co jeszcze mogę sam sprawdzic/zmienić ewentualnie wkleic jakieś logi

 

Prosze o pomoc :)

 

Dziekuje.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź czy w biosie nie masz ustawionej zbyt nisko temperatury krytycznej dla procesora lub czipsetu. Uaktualnij też bios płyty głównej, sprawdź stan dysku za pomocą DiskInfo, przetestuj pamięci RAM lub ustaw ich parametry na sztywno w biosie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje ślicznie PaVLo, grzechotnik oraz sts, jak sprawdze wszystko to dam znac.

Na szybko mogę powiedzieć ze sprawdzilem dysk i temperatura jest okolo 18-25 C*

 

ale temp2 jest podawania 127 w speedfanie oraz diskinfo, nie wiem w jakich jedonstkach ta druga sie mierzy, ale czy jest to problem? czy tak powinno byc.

Czasem dysk ma 100 % zuzycia przy malych operacjach, nie wiem czy to normalne przy takim procku

i 26 godzin total uptime ale informuje.

 

Czym moge sprawdzic ramy jakies sugestie pod win8 ?

 

Co do szybkosci ram PaVlo to sa ustawione na auto 1600 i niemoge tego zmienic, moze zle ustawienie patrze.

 

Ponowna proba uruchomienia zakonczyla sie zamknieciem bez warningu po 29 minutach 42 sekundach.

 

Co do ubuntu, akurat mam cd i tez lookne.

 

Dam znac jak sprawdze reszte, dziękuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem rozwiązany PaVlo twoja sugestia okazała się rozwiązaniem.

 

A mianowicie wystarczył update biosu z wersji F8 na F9 i po problemie.

 

Dziękuje bardzo oraz pozdrawiam, co ja bym zrobił bez was :)

Pewnie czekał na odp z serwisu 2 tygodnie a tak 10 min i po problemie.

 

Temat uważam za zamknięty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...