mufca Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Witam, Na początek platforma jaką dysponuje. Płyta Asus M4A77 (brak zintegrowanej grafiki) Procesor Phenom II X4 985 Ram 2x 2gb kingston PC2-6400 Zasilacz OCZ Fatal1ty 550W Stara karta Gigabyte geforce 460 GTX / Nowa karta Gigabyte geforce 660 GTX Opis problemu: W pewnym momencie stara karta graficzna zaczeła zgłaszać objawy jak na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=zVFyAYRba4w. Co ciekawe z początku objawy występowały tylko i wyłącznie przy wyświetlaniu grafiki 3d (gry), wydawało mi się, że ma to związek z nowymi sterownikami, które instalowałem tego samego dnia. Przez długi czas próbowałem reanimować system, reinstalując sterowniki, zmieniając taktowanie karty graficznej na niższe itp. Niestety w końcu artefakty zaczeły się pojawiać również przy ładowaniu BIOS-u. Zrezygnowany podjąłem decyzje o wymianie karty graficznej. Wczoraj zakupiłem Gigabyte geforce 660 GTX umieściłem na miejscu i podłączyłem dodatkowe zasilanie. Niestety BIOS nie wystartował, próbowałem ponownie włożyć starą kartę graficzną - objawy te same - black screen zamiast informacji o ładowaniu BIOS-u. kilka pytań z tym związanych: Czy możliwe jest, że uszkodzona jest również płyta główna? Czy możliwe jest aby uszkodzona płyta główna spowodowała uszkodzenie nowej karty graficznej? Jak dalej ogarnąć cały temat - nie mam niestety alternatywnej platformy testowej. Jak w przyszłości uniknąć podobnych sytuacji? Pozdrawiam. PS - przepraszam jeśli post jest w niewłaściwym temacie. Edytowane 2 Marca 2014 przez mufca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 Na początek zresetuj BIOS,wyciągnij baterię na kilka minut lub zewrzyj 2 piny obok baterii.Raczej nie,choć możesz przeczyścić slot Pci-Ex. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mufca Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 Cały zestaw już przeleciałem sprężonym powietrzem, więc slot PCI-E na pewno jest czysty. Spróbuje z resetem biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mufca Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 Wyjecie baterii nie pomoglo:( Sent from my LG-E975 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 Możesz komp sprawdzić na innym monitorze i/lub monitor na innym kompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 Masz speaker na płycie, pipczy jakieś dźwięki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mufca Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) @Klaus Komp sprawdzony na innym monitorze, nadal [gluteus maximus], monitor podpięty do innego kompa, działa. @shadow616 Nie mam speakera na płycie, pracuje nad tym, updeatuje info o dźwiękach jak tylko będzie działał. Edytowane 2 Marca 2014 przez mufca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mufca Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Tak z innej beczki czy poniższe zdjęcie i zaznaczony na czerwono obszar nie wskazują przez przypadek na uszkodzenie płyty głównej? (Nie wiem, nie znam się ale to chyba tak nie powinno wyglądać) http://tinyurl.com/uszkodzona-plyta Edytowane 2 Marca 2014 przez mufca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris80 Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2014 Specjalistą może nie jestem ale mi to ewidentnie wygląda na uszkodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 Plastikowy zatrzask od slotu PCIE uszkodzony, przez co karta nie siedzi w slocie ciasno - nie kontaktuje. Pewnie tu tkwi problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...