Skocz do zawartości
sossar

Komputer nie widzi dysku zew HITACHI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś tydzień temu zaplanowałem sformatować komputer, więc postanowiłem zrzucić kilka rzeczy na mój dysk zewnętrzny HITACHI USB 2.0 XL 1000 o pojemności 1TB.
okazało się jednak, ze nie mogę zrzucać plików powyżej 4GB (system plików FAT32).
zmieniłem, więc system plików na NTFS za pomocą komendy w uruchom (convert x: /fs:ntfs). miało to pomóc, a przy okazji nie naruszyć plików, które już znajdowały się na dysku zew. jednak to nie pomogło, a wręcz przeciwnie. komputer przestał czytać dysk i tu jest mój problem - po podłączeniu dysku słychac systemowe 'piknięcie' a na pasku obok zegara włącza się 'bezpieczne usuwanie sprzętu' mimo, że dysku nie widzę!
tak było przed planowanym formatem i tak jest po sformatowaniu komputera!

posiadam windows xp home edition z sp3

w 'dodaj sprzet', gdy wybieram, że urzadzenie jest podlaczone i wybieram opcje z HITACHI wyskakuje komunikat 'To urządzenie działa poprawnie.'

ktoś moze pomóc?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zaczniesz coś robić: masz możliwość podłączenia tego dysku do nowszego OS (7,8 ?)

Coś jest mocno nie halo, piszesz, że dysk ma 1TB, ze screena wynika, że ma ~3TB. Coś się ostro powaliło. 

Mogę spróbować podłączyć na Windows 7 i co wtedy? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi