kulfi82 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 Mam do zorganizowania niewielką sieć WIFI: - budynek blokowy lata 60/70 - obszar jednego piętra (około 100-150m) - 7-8 pokoi (12 laptopów + ploter + 2 x urządzenia wielofunkcyjne Ricoh Aficio) - ściany ceglaste o grubości 20-30cm) - brak innych sieci WIFI - standard N - xDSL - budżet 400pln Szukam sprawdzonego urządzenia xDSL, które podołałoby takim warunkom. Bardzo istotnym czynnikiem jest pełny zasięg, bez użycia repeaterów. Na chwile obecną mam na celowniku Cisco RV215W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 - obszar jednego piętra (około 100-150m) - ściany ceglaste o grubości 20-30cm) - 7-8 pokoi Bardzo istotnym czynnikiem jest pełny zasięg, bez użycia repeaterów. Hue Hue Hue, masz więcej takich dowcipów ? :) Projektujesz tą sieć bez sensu. Dużo lepiej będzie jak dasz przynajmniej dwie stacje WiFi, albo skrajnie w routerze dasz znacznie mocniejsza antenę... No ale po co tak kombinować to ja nie wiem... Czego się obawiasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) No ja już widzę jak to się będzie zachowywać gdy te +-12 stacji zacznie kożystać z jednego wifi. Awans cię czeka kolego na wyższe stanowisko :) Edytowane 4 Marca 2014 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfi82 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Panu szpachla2 bardzo dziękuję za rzeczową i profesjonalną pomoc. Wbrew opinią postawiłem RV215W w pierwszym pomieszczeniu, na całym piętrze pełny zasięg, piętro niżej zasięg 4 kreski. Wszak na chwile obecną pracuje tylko 9 z 12 stacji ale wszystko zachowuję się prawidłowo, ploter drukuję, ricohy drukują, NAS pracuje - czas pokaże co będzie dalej. Jeżeli jeden router nie wystarczy, zgodnie z poradą MaciekCI postawie drugie urządzenie w skrajnym pomieszczeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Jeżeli jeden router nie wystarczy, zgodnie z poradą MaciekCI postawie drugie urządzenie w skrajnym pomieszczeniu. Pamiętaj, że będzie to ta sama sieć, więc nie będzie problemów z komunikacją. No i proponowałbym nie stawianie routerów w skrajnych pomieszczeniach, tylko, ze względu na anteny dookólne raczej w ten sposób : Jak postawisz je w skrajnych pomieszczeniach, to stracisz wiele zasięgu. No i oczywiście jeszcze jedna wskazówka. Mimo, iż są to anteny dookólne, to nie mają tak idealnej charakterystyki "kołowej" jak na moim rysunku powyżej. Raczej coś w tym stylu : To też miej na uwadze przy ustawianiu routerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfi82 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Okej, dzięki wielkie za sugestię. Zastosuję w razie potrzeby. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...