daria.trz Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 Witam:) Przymierzam się do zakupu zestawu komputerowego dla gracza. Obecnie jestem na zarobku za granicą, ale za 5 tygodni chcę się już cieszyć nowym sprzętem. Głowa mnie rozbolała od czytania forum, przeglądania testów i porównywania cen. Jednak coś udało mi się złożyć: http://www.morele.net/inventory/info/vcEulW/ Jako że mam dobitego laptopa to świruję na punkcie temperatur, ale żadnego chłodzenia nie dobrałam ponieważ się nie znam. Może wystarczy zamontować wiatraczki 120mm tam gdzie jest na nie miejsce w obudowie? Czy może nie kombinować i po prostu wziąć gotowy zestaw MSI http://www.morele.net/komputer-morele-iem-msi-gaming-edition-g2800-pakiet-gier-w-zestawie-631773/ chciałam się zmieścić w 3000zł z monitorem ale widzę, że będę musiała trochę dołożyć. Dziwna sprawa że ta karta graficzna jest do kupienia w x-comie za prawie 200zł taniej... Mam nadzieję,że ktoś zainteresuje się moim problemem i pomoże w decyzji. Czekam na odpowiedzi:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Chyba lubisz komplikować sobie życie ;) Sensowniej dobrane zestawy masz tutaj: www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2014 Tylko musisz doliczyć jeszcze obudowę i system. Jeśli zdecydujesz się na zmontowanie zestawu przez sklep, to niech wyślą Ci go przesyłką paletową: Układają wtedy zestaw na boku obudowy i tak jest transportowany (i właściwie to tylko tak powinno się transportować zmontowany komp). W transporcie potrafią się cuda dziać, był niedawno post na forum, gdzie w transporcie rozwalił się komuś slot PCIE. Edytowane 4 Marca 2014 przez grzechotnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daria.trz Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 No to bardzo miło, że dbają o bezpieczeństwo;) taak przeglądałam i tamte zestawy ale zmyliły mnie trochę niektóre komentarze. Czyli przykładowo ten za 2500 czy 2800zł jest inwestycją długoterminową? jeśli tak to nie będę się dłużej zastanawiać i szukać;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 W Twoim zestawie proponowałbym o dokonanie kilku korekt. Zasilacz XFX ma problemy z łożyskiem, warto wziąć tańszego - Thermaltake SE. Da to nam zysk 30 PLN. Zamiast B85-G43 radzę wziąć B85 Pro4 - tutaj mamy już 50 PLN i dzięki temu stać Cię będzie na zakup GTX 760: http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-gtx-760-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-overclock-gtx760-dc2oc-2gd5-585996/ Podaję najtańszą propozycje z morele, z trzyletnią gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 http://www.morele.net/inventory/info/lZCGPh/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varessen Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Zdecydowanie Yogi311 podał Ci najlepsza konfiguracje do 3k :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
revoltman Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 mam XFX 450 W drugi rok i sobie bardzo chwale. jest bardzo cichy (jestem wymagajacy, wiec moge powiedziec ze jest wrecz nieslyszalny prawie) i jak dotad komputer nigdy nie zaliczyl zwiechy a mam i5 3550 i wykreconego leciwego radeona 5770. nie kupuj ssd 60 GB, moim zdaniem bez sensu (chociaz widzę, ze do dysk przeznaczony pod system). ktory konkretnie xfx ma problemyz lozyskiem? jestem za konfigiem Yogi311. zyskujesz lepsza grafikę, dysk SSD i rownie swietny zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daria.trz Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Dzięki wielkie za pomoc, nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi:) szkoda tylko, że muszę jeszcze tyle na niego pracować;) no dysk ssd chciałam do systemu i najczęściej używanych gier/programów. Nie wiem czytałam że po zapchaniu strasznie zwalniają pracę. Ale wolnego miejsca nigdy za wiele. Tak sobie przeglądam jeszcze ten koszyk. A opłacałoby się dorzucić parę zł i kupić gtx 760oc cuda 4gb? Czy przesadzam:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 daria.trz. 4GB tylko do rozdzielczości powyżej FHD i to w SLI. W Twoim przypadku patrzyłbym tylko na model z 2GB pamięcią VRAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daria.trz Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Dobrze,to może ostatnie pytanie na ten miesiąc;) czy ten zasilacz nie jest za słaby? czy 550W nie byłoby rozsądniejsze? jeśli ten proponowany wystarczy to oczywiście go zostawię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Wystarczy ten co jest i to z górką. no dysk ssd chciałam do systemu i najczęściej używanych gier/programów. Nie wiem czytałam że po zapchaniu strasznie zwalniają pracę. Ale wolnego miejsca nigdy za wiele. W starszych konstrukcjach były problemy, nowsze są lepiej dopracowane. Poza tym na ssd pakujesz tylko system i ewentualnie gry/programy, które długo się odpalają - mniej wymagające spokojnie można wrzucać na klasyczne HDD. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daria.trz Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 obudowa Silentium do tego zestawu jest spoko,ale co myślicie o Zalmanie z9 plus? lepiej wypada w testach, a ja jestem wyczulona na wysokie temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 Według mnie też lepiej wygląda. Też spoko obudowa - nie ma front usb 3.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2014 Ja polecę Ci odbiór osobisty bo wtedy możesz zobaczyć co kupujesz. Na spokojnie możesz sprawdzić czy wszystko (np. gniazdo procesora) jest w dobrym stanie. Wiele sklepów ma oddziały regionalne w których możesz odebrać zamówiony zestaw. Można ewentualnie zmodyfikować delikatnie zamówienie żeby kupić wszystko w jednym sklepie lub kupić tą część której brakuje osobno gdzie indziej. A wysyłanie złożonego kompa pocztą to moim zdaniem średni pomysł. Najlepiej złożyć na miejscu przynajmniej wiesz że nikt tam wcześniej niczego nie popsuł.... zwłaszcza że ci "składacze" pewnie jadą na akord. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daria.trz Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 leon- nie zależy mi na tym usb 3.0 a na niskich temperaturach;) szpachla- ja na wsi mieszkam i musiałabym pare km przejechać żeby odebrać kompa. nie wiem może kupię wszystko osobno i brat mi złoży, tak będzie bezpieczniej;) ja sama gdybym mogła go odebrać to nie potrafiłabym stwierdzić czy wszystko jest ok.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 Z tym złożeniem samodzielnie to najlepszy pomysł. Trudno coś zepsuć, chyba że się postarasz. Takie klocki dla dorosłych :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daria.trz Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 już to robiłam ale bardzo dawno temu i były to stare części więc nie bałam się że coś zepsuję;) no oki to kupię osobno jak najtaniej i wezmę chyba zalmana jednak. Ten komputer to jedyny powód dla którego tu jestem. Inaczej ju-ż bym wróciła do domu;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...