Gość dwaIP Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) Wiesz mam dwa wyjscia. Kupic inna plyte/proca. Jesli nie uda mi sie go uruchomic do jutra to lece cos innego kupic. No nic moze na allegro bedzie e4300 do kupienia :) albo p5n-e :) Wtedy odrazu wezme 6400 albo p5b jakas i sie nie bede bawil. E6400 powinno na tym ruszyć (byle nie w wersji L2) Skoro masz kasę to wymień mobo na p5b-E plus Edytowane 19 Stycznia 2007 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Czyli zostawic proca a kupic plyte ? hmm zobaczymy. Jak wroce moze mi sie uda cos wykombinowac. Focus napisal ze u nich wstawal komp ale mieli problem z winda. U mnie jest czarno od poczatku i wylacza sie komp. Zobaczymy. Nie mialem duo czasu zeby sie pobawic, mozliwe ze cos zle zrobilem. Nie wiem czy devilek jak uzywal tej plyty nie zostawil swoich ustawien biosu. Jakos tak mi do glowy przyszlo. Czekam na faks i moge do domu leciec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Skoro płyta była używana to trzeba zrobić czyszczenie CMOS może to coś da, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 OBY to cos dalo, jak nie to sie bede zastanawial. Moze ktos ma jakas celine to sprawdze czy to przypadkiem nie moja wina. gdzie ten fax.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) Mozliwe ze zaizolowanie tych 3 pinow spowoduje ze E4300 odpali na def FSB 266, ale pewnosci zadnej nie mam. JAK KTOS CHCE TO NA WLASNE (DUZE) RYZYKO! BTW: Skonczcie tez te dyskujse o tym jak E4300 sa slabe - najprawdopodobniej wszystko zalezy od plyty (czy zmienia odpowiednio strapy dla procka z FSB def 200). Tutaj 3.7 na powietrzu na E4300 i to odosobniony przypadek nie jest. Edytowane 19 Stycznia 2007 przez ent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 BTW: Skonczcie tez te dyskujse o tym jak E4300 sa slabe - najprawdopodobniej wszystko zalezy od plyty (czy zmienia odpowiednio strapy dla procka z FSB def 200). Tutaj 3.7 na powietrzu na E4300 i to odosobniony przypadek nie jest.Zapewne Asus P5N32 SLI Deluxe oraz Abit AB9 też mają te strapy i one blokują o/c W drugim przypadku pomocna będzie ta fotka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) Hmmmmm ent przeglądał XS w tym samym czasie co i ja :D widzę, że chyba to przyniosło efekty jakoweś :D Swoją drogą ciekawe jak by się zachowywał ten e4300 po zrobieniu mu moda na def fsb 266 ... znaczy jak by się zachowywał strap :D Powinno go chyba podnieść nieco prawda ?? czy też się mylę ? Btw. ent dałeś zdjęcie jakiegoś cepa ale to nie e4300. Btw. ent jak myślisz opłaci się poczekać na koniec modów celemine1Gig i obadać jak to by wyglądało ?? Bo z tego co napisał to wynika, że ta jego mobo to i tak jakaś inna niż retaile :( Ciekawie by to wyglądało dla wszystkich jeśli by mu ten mod wyszedł i byłby możliwy do zastosowania. EDIT: http://download.intel.com/design/processor...ts/31327802.pdf pod tym linkiem kryje się dość obszerny (uwaga zamuli kompa) PDF z datasheetem dla Core 2 Extreme oraz rodziny E6XXX ... nie wiem czy ma to jakiekolwiek zastosowanie dla E4300 bo niestety mimo ślęczenia przed monitorem przez ostatnie 2 i pół godziny nie znalazłem nic z datasheetów dla tego cepa..... wyszło mi, że nie ma różnic albo chłopaki olali zamieszczanie tego na stronie. UPDATE: z PDF'a wynika że to siędotyczy również "future processors" za jaki chyba możemy uznać e4300 o ile chodzi tu o datę release'u danego chipa. Czy może źle sobie to tłumaczę? Bo jeśli dobrze to znaczyłoby to, że e4300 ma po prostu te same vidy i bsele co E6XXX... chyba. Aha i coś z cyklu czy wiesz, że: Cpu-Z 1.35 rozpoznaje poprawnie E4300 jako Allendale :D Pozdrawiam. Edytowane 19 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deonet Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Dziś miałem troszkę czasu, aby pobawić się moim e43 i wysłużonymi Kingmaxami 533 :D Po graniu najnowszego BIOSu (910) okazalo się, że memki na które wczoraj napierdzielałem zachowują się całkiem przyzwoicie i ganiają jak 800@5-5-5-15@2,25V Teraz tylko muszę zmusić proca, żeby się uruchomił przy mnożniku wyższym niż 6 (obecnie pracuje stabilnie 6x400). Ent: Na jakiej podstawie wnioskujesz, że akurat te 3 nóżki odpowiadają za def FSB? Jeśli możesz rzucić sznurkiem do lektury to poproszę przyda mi się jakaś lektura do poduszki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 No to jestem :D Tak sie trafilo, ze wpadl mi w lapki E4300 Test system ;) E4300 Retail Box Asus Commando Tuniq Tower 120 2 x 512MB Ballistix IE 800MHz BQ Straight Power 500W 30 minut zabawy poswiecilem na tego procka, czy aby nie za malo :unsure: Alez nie dlaczego by za malo, w zupelnosci wystarczajaco duzo czasu :-P Krok 1 : Krok 2 : Krok 3 : Krok 4 : Krok 5 : WR chyba <_< http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=158496 Vcore 1.575 w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 na xs tez taki wysoki wynik jest uzyskany na commando , widac ta mobo sobie z nimi radzi . czyli to nie kwestia procka tylko mobo na jakim jest testowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Czyli jednak dobre mobo się przyda :) @DEVILEK gratulacje :) Śliczny wynik :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 W drugim przypadku pomocna będzie 2474904[/snapback] Hmmmmm ent przeglądał XS w tym samym czasie co i ja :D widzę, że chyba to przyniosło efekty jakoweś :D Swoją drogą ciekawe jak by się zachowywał ten e4300 po zrobieniu mu moda na def fsb 266 ... znaczy jak by się zachowywał strap :D Powinno go chyba podnieść nieco prawda ?? czy też się mylę ? Btw. ent dałeś zdjęcie jakiegoś cepa ale to nie e4300. Btw. ent jak myślisz opłaci się poczekać na koniec modów celemine1Gig i obadać jak to by wyglądało ?? Bo z tego co napisał to wynika, że ta jego mobo to i tak jakaś inna niż retaile :( Ciekawie by to wyglądało dla wszystkich jeśli by mu ten mod wyszedł i byłby możliwy do zastosowania. To nie E4300 bo nie chcialo mi sie szukac a chodzilo tylko o pokazanie ktore nozki (pewien nie jestem :D). O ktorym modzie Celemine'a mowisz? O tym jak probowal zmusic plyte do wspolpracy z C2D czy znowu jakis nowy patent ma? :D Ja tez obstawiam ze E4300 ma w tym samym miejscu BSELe :P Ent: Na jakiej podstawie wnioskujesz, że akurat te 3 nóżki odpowiadają za def FSB? Jeśli możesz rzucić sznurkiem do lektury to poproszę przyda mi się jakaś lektura do poduszki :PPatrz link podany przez PC_Speaker'a. Krok 5 : WR chyba <_< 2474980[/snapback] na xs tez taki wysoki wynik jest uzyskany na commando , widac ta mobo sobie z nimi radzi . czyli to nie kwestia procka tylko mobo na jakim jest testowany Powiem wiecej nie tylko mobo ale i biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Proca tylko stestowalem na Commando, bo wiedzialem, ze nie ma bata abym WR na nim nie zrobil :-P Proc na stale siedzi w kompiku dla znajomego ;) ABIT IB9 itp ;] Sztuka w ciemno brana B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Proca tylko stestowalem na Commando, bo wiedzialem, ze nie ma bata abym WR na nim nie zrobil :-P Proc na stale siedzi w kompiku dla znajomego ;) ABIT IB9 itp ;] Sztuka w ciemno brana B-) To się nazywa mieć wyczucie w łapkach. Wynik fajny gratuluje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 kurcze mam nadzieje ze te procki stanieja, bo narazie nie wielka roznica w porownaniu do e6300 :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) Popatrzcie Państwo ... taki ze mnie zielony czubek a trochę przez te pół roku na PPC zakumałem ... @ent: tak chodzi o tego moda z płytką pre Bad Axe, którą chciał zmusić do pracy z C2D :D :D :D @deonet: patrz na link do datasheeta dla C2D tam masz rozpiskę co za co odpowiada ... dość obszerną rozpiskę. @DEVILEK Gratki .... mocarny wynik na tego proca ... hmm albo mi się wydaje albo te płyty są tak samo kapryśne jak i e4300 :P BTW: strap jest ustawiany względem nominalnego (def) FSB cepa o ile się nie mylę... więc przy podbiciu mu tego FSB sztucznie by skołować płytę ten strap też się podniesie. Per Analogiae do mojego boju z CelD vs. P4-M : dla celiny miałem 3 ustawienia pamięci dla P4-M tylko dwa z czego jeden to AUTO... tak było aż do zaizolowania pina od FSB co dało mu 200 i ustawienie dla pamięci na 1:1 jako auto i 6:4 dla fsb 133 czyli ustawienia w biosie na 266 .... teraz do czego zmierzam .. LGA775 rózni się od s478 potężnie. Z PDF'a wynika, że jest więcej ustawień strapa na LGA niźli na s478 z czego kupa z tych ustawień jest oznaczona jako reserved... znaczy się można zaryzykować hipotezę iż dałoby się na upartego ustawić FSB proca na jednym z zarezerwowanych pól (zabawa w ciemno) tak na def fsb na poziomie 333 MHz ... przynajmniej ja to tak rozumiem ... Z tego co czytałem o s478 mają one pewne zajawki dla wyższego fsb ... jakby inżynierowie pozostawiali sobie drogę dla szybszych procków własnie w polach reserved. Tak było i na poprzednich LGA gdzie śmigały zarówno pentiawki na FSB 200 jak i na 266 bez zmian w sekcji zasilania dla C2D ... Konkluzja: w teorii istnieje takie ustawienie dla E4300 aby ten pracował na szynie 266 jako def .. oraz dla E6XXX def fsb 333. Takie ustawienie powinno pomagać i to sporo przy oszukaniu strapa dla tych procków. Jeśli się ostro mylę to niech mnie ktoś uczony poprawi, ale w dobie miniaturyzacji nawet parasol się da w doopie otworzyć więc nie ma rzeczy niemozliwych. BTW: byłbyż to pierwszy na świecie mod dla C2D polegający na oszukaniu domyślnego FSB ?? EDIT: ent jakbyś miał chwilkę czasu to rzuciłbys okiem w specyfikację mojego chipsetu ?? coś mi on śmierdzi bo to kastrat z I875 a ten z kolei obsługuje pamięci ECC i nie wiem czy nie da się tego jakoś odblokowac jeśli to zablokowane.... ja niestety aż tak nie kumam Intelowskich (jakichkolwiek) datasheetów :D Pozdrawiam. Edytowane 19 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) DEVILEK masz farta wziales cepa gdzie 1/100 robi 3 giga i trafiles takiego co 3.8 fiknal toz to lepiej niz 6 w totka trafic :wink: ja bym wolal 6 w totka :D kurcze mam nadzieje ze te procki stanieja, bo narazie nie wielka roznica w porownaniu do e6300 :? przestancie marudzic na cene. jest ona adekwatna do mozliwosci cepa. jest troche nizsza od troche wydajniejszego e6300 i nie patrz na cene przez przyzmat overclockera, ktory stanowi pewnie jakies 0,5% rynku o ile nie mniej. cena wg. mnie jest dobrze skalkulowana. Edytowane 19 Stycznia 2007 przez Niemiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Cena jest ok, dla zwyklego usera. Gdyby tak nie bylo kupilbym E6300 do zestawu. Tez bym 6 wolal w totka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 @ent: tak chodzi o tego moda z płytką pre Bad Axe, którą chciał zmusić do pracy z C2D :D :D :D EDIT: ent jakbyś miał chwilkę czasu to rzuciłbys okiem w specyfikację mojego chipsetu ?? coś mi on śmierdzi bo to kastrat z I875 a ten z kolei obsługuje pamięci ECC i nie wiem czy nie da się tego jakoś odblokowac jeśli to zablokowane.... ja niestety aż tak nie kumam Intelowskich (jakichkolwiek) datasheetów :D Kazda mobo w teorii daloby sie zmusic do obslugi C2D, ale cos w praktyce nie wychodzi :D Az taki dobry tez nie jestemzeby chipsety poprawiac niestety :D @DEVILEK i Niemiec >> z ta 6 to taka aluzja byla :D, dobrze wiadomo ze kazdy E4300 tyle by polecial w odpowiednich warunkach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 ja bym wolal 6 w totka :D Tez bym 6 wolal w totka :D To może w końcu zacznijcie grać w tego totka :D ... z Waszym szczęściem kto wie* :D * - za dobrą poradę przyjmę wpomożenie w postaci jakiegoś biednego zestawu na C2D :D Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 ostatnio gralem w duzego to mialem 5, ale na 3 zakladach :/ a tak bym mial naped plecakowy do paralotni :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Wlasnie stawiam system pamiec do czarnych slotow i problem zniknal. Moze wieczorem tez wrzuce jakiegos screana. Na dziendobry 3 Ghz i instaluje winde :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deonet Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 9x390@1,55V :D Przy 9x400@1,575V wali mi bluescreenami :( Mam nadzieje, że jeszcze uda mi sie wydusic z niego kilka MHz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 9x390@1,55V :D Przy 9x400@1,575V wali mi bluescreenami :( Mam nadzieje, że jeszcze uda mi sie wydusic z niego kilka MHz :wink: A vdroop'a masz zrobionego na tym P5B Dlx ? Jak nie to sie nie dziw, ze wal BSOD'ami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deonet Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) Nie mam Vdroop'a ale zaraz zapodam 1,6V na rdzen i mam nadzieje, ze nie usmarze Tagana :P Edit: Tak jak się spodziewałem :P Edytowane 19 Stycznia 2007 przez deonet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) Oooo :) Czyli też mogę na to liczyć po przesiadce na P5B dlx? Czy lepiej na wejściu jej zrobić mody? W sumie ram i tak nie lubi ponad 2.3V (Geil), a NB nie potrzebuje raczej moda przy FSB 400. Pytanie, czy płyta utrzyma 1.6V (lub więcej) na Vcore... Póki co nie mam co szaleć. Po ustawieniu w biosie 1.6V (jeszcze na Vanilla) system nie ruszył na FSB 400, a na 350 po odpaleniu orthosa temperatura poszła szybciutko w okolice 90* :D Napięcie ponoć 1.54 realnie... Edytowane 19 Stycznia 2007 przez Milek29a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Pytanie, czy płyta utrzyma 1.6V (lub więcej) na Vcore...... poprawcie mnie jeśli się mylę, ale to chyba jak z krętliwością procka... zależy ile, który egzemplarz pójdzie... ? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Na dzien dzisiejszy to wyglada tak. Jutro walcze dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) @KOFFEK Jakie masz pamięci, że ustawiłeś CR2T ?? Jak to są DDR2 667 to ewentualnie rozumiem... ale jak 800 to wtf ? dla mnie weird... btw. edit siga bo coś nie bardzo pasi :D EDIT: bo coś mi sięwysypało i mam posta pod postem a wczoraj były rozdzielone postem KOFKA :D ...wyjdę na postojebcę albo co ale co mi tam.... @ent : http://www.pclincs.co.uk/Forums/showthread...mp;pagenumber=2 pod tym linkiem kryje się co prawda modowanie pinów dla celerona 0.09 nm ale coś kolesie wspominali o strapach na chipie I865 na płycie asrocka .. no i doszli do zatrważających wniosków ... franca powinna obsłuzyć QPB 1333 ... ojć ... chyba pójdę spać bo nie wiem czy mnie oczy nie mylą ... jutro dalszy ciąg moich reserczów w temacie .. skoro intel pogrywał z mnożnikami to mu trzeba bsele pomieszać icon_biggrin3.gif Pozdrawiam. Edytowane 20 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Pamieci mam OCZ platinium. Nie wiem jutro zobacze z 1 moze pojdzie. Nie mam sily sie juz bawic lece spac. Do jutra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...