Skocz do zawartości
welyk

Intel Core 2 Duo E4300, 1.8ghz, 800fsb

Rekomendowane odpowiedzi

witam!:)

czy ktos z was kto ma e4300 moze np wrzucic ustawienie 9x370 i pamieci 2:3 ?? i pokazac jak to wyglada w spi 16M?? albo przynajmniej podobnie?! i czy na asusie p5b bedzie szedl ten 4300 bez problemu??

dzieki za odp.. pozdrawiam!:)

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Ustawiajac DRAM na auto pamięci pracuja 1:1. Jeśli FSB=200 to DRAM tez jest 200.

Ok, rozumiem.

Co niektórzy walczą z fsb wall. Nie braliście pod uwagę, że niektóre płyty najpierw podbijają fsb, a później obniżają mnożnik? Tak ma P5W64 ponoć, to inne tez tak mogą mieć. Powiedzmy że procek jest ustawiony 400x7 i nie wstaje. Nie wstaje, bo przez pewien czas pracuje na 400x9, nie wytrzymuje tego i już jest za późno na obniżenie mnożnika. Jeszcze raz powtórzę, że to tylko w temacie o P5W64 czytałem o czymś takim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pixelik: Na P5B Vanilla chodzi bez najmniejszych problemów.

Nawet na najstarszym biosie wstaje (co prawda jako jednojajowiec, ale chodzi i można nowszy bios zapodać).

Sądzę, że w nowszych wersjach P5B (bo nie uściśliłeś, o którą wersję pytasz) tym bardziej nie będzie problemów. Ogólnie 965 nie powinien się gryźć z E4300.

@WDK: Ciekawe to, o czym piszesz... Ja mam teraz P5B Vanilla, a od poniedziałku jej wersję deluxe. Będę walczył z tym, ale jeżeli 965 ma też taki problem, to jedyna nadzieja w asusie i jakimś dopracowanym biosie. Przy czym i tak sądzę, że większość sztuk powinno wstawać na 9x400 i chodzić stabilnie. Tyle że teraz się to udaje na Commando i Strikerach tylko :(

Może na dniach wyjdą uaktualnione biosy do innych płyt i zaczną one pracować normalnie z Allendale...

Edytowane przez Milek29a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Proc (a może to ja) się trochę "odblokował"- ustawiłem fsb od razu na 350 i wstał przy relatywnie niskim napięciu 1,35v(A małymi kroczkami na 310 fsb nie chciał nawet mrugnąć ). Prime zapuściłem tylko na chwilę nawet screna nie zrobiłem . Pomyślałem jak tak to jazda i podałem mu 375 i chula (niestety napięcie skacze strasznie więc musi mieć zapas-1,62v), na 400 już nie dał rady... Max na razie to 381 czyli procek 3431Mhz. Bedą screny jak prime pochodzi z 1h albo dłużej.Pozdrawiam wszystkich.

Edit

Przed snem tylko tyle zdążyłem

Edytowane przez Pewin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie proc lata na 3.42GHZ napięcie coś 1.45-1.5V musiałbym dokładnie sprawdzić więcej nie kręciłem na kolesia zestawie bo ma chiefteca 360wat dual fan i jest gorący trochę przeciążyłem pewnie go jak dojdzie Fortron BSII pokatuje dalej a chłodzenie to PrisonV2 pro+BIX2(2 wentyle)+Atman305@inline

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czeka na lakier przewodzący prąd i P5B Deluxe... :)

Nigdzie na miejscu takiego lakieru nie mogę dostać :/

A jak już zamontuję infinity (a montuję na śruby i backplate) i zapodam CLP, to nie będę się nóżkami bawił :(

nie ma u ciebie sklepów motoryzacyjnych? taim lakierm sie np reperuje ogrzzewanie szyb...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość energopol

Mój procek się ewidentnie skończył.

Na FSB 366 wstaje, ale sypie się na orthosie. Wszystkie napięcia powyżej zdrowego rozsądku :D Bo zrobieniu ClockGen'em FSB 375 jest instant-zwis (nawet bez BSOD i restartu). :(

a kiedy kupiles ( i za ile)

te 3ghz z 1.8 to i tak niezly wynik jak na 2 jajka

taki procek i tak jedzie po kazdym procku amd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzucilem okiem conieco na watek i widze ze jak wcesniej byly problemy to teraz juz procki przekraczaja fsb 350Mhz. A moze to zalezy od konkretnego mobo/chipsetu ??

A przekraczaja i wiecej B-)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość energopol

W siriusie zaraz na początku stycznie kupowałem. Procek z pierwszej partii dostępnej w handlu. Dałem śliczne 679zł :D

drogo ale cwaniaczkow windujacych sztucznie cene jest duzio

teraz sa po 620 i chwala za to

A przekraczaja i wiecej B-)

Dołączona grafika

uu dobra sztuka 100% oc to sie nazywa proc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drogo ale cwaniaczkow windujacych sztucznie cene jest duzio

teraz sa po 620 i chwala za to

uu dobra sztuka 100% oc to sie nazywa proc

ja kupowałem niedawno proca za 625 w Proline we Wrocku :) Pamięci mnie blokuj przy większym OC :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos ma mozliwosc porownania E6300 do E4300 przy takich samych taktach ?

Bo wiadomo ze pomiedzy tymi modelami bedzie zasadnicza walka...

Chodzi o OC 3GHz lub nieco wiecej - cos co sredni user jest w stanie osiagnac...

jakby sie dalo - z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi