Skocz do zawartości
welyk

Intel Core 2 Duo E4300, 1.8ghz, 800fsb

Rekomendowane odpowiedzi

No, tylko mówie ze to jest teoretycznie, taki wzorek jest na to:

heat=TDP*(fnowe/fdomyslne)*(Vnowe/Vdomyslne)^2

tylko z moich doswiadczen wychodzi ze ta raguła niezbyt się spełnia, podbijając na sempku czestotliwosc z 1600MHz na 2600MHz bez zmiany napiecia zmiana temperatury jest raczej niewielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.5GHz-3.7Ghz IMO, ale w sumie każdy e4300 leci więcej

głupoty piszesz aż głowa boli

POkaż mi orthosa na 3,7GHz+ na pierwszym lepszym E4300 ... ehh

lecą więcej jak mają 20 stopni i da się screena zrobić

NIE RÓBCIE INNYM SIECZKI

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głupoty piszesz aż głowa boli

POkaż mi orthosa na 3,7GHz+ na pierwszym lepszym E4300 ... ehh

lecą więcej jak mają 20 stopni i da się screena zrobić

NIE RÓBCIE INNYM SIECZKI

Być może ;) Odpaliłem tylko na chwile na WC przy 4Ghz i chwile później odesłałem procka. Ale hmmm w sumie 3500 powinien robić każdy. Znów się mylę ?

4300 ma 9

4400 ma 10 z tego wynika . Niemożliwe żeby miał 9 .

Chodziło mi o E4300 :) Edytowane przez Lexus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4300 ma 9

4400 ma 10 z tego wynika . Niemożliwe żeby miał 9 .

x10 Klik

Core 2 Duo E4400

Processor core Allendale

Nominal frequency 2.0 GHz

Bus frequency 800 MHz

Multiplier 10x

L2 cache 2 MB

Core stepping L2

TDP 65 W

Vcore 1.225-1.325 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejżyj temat . Sam zaliczyłem 9*400 :)

Aaaa jestem lepszy :P 444x9, chwilę później kurier przerwał zabawę i proc wrócił do właściciela :)

Teraz czekać na obniżkę cen Intela i zmiana na C2D :D

Edytowane przez Lexus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie problem stanowi chłodzenie . W przyszłym tygodniu będę miał już choć częściowe WC to zapodam wyniki bo na boxie to niema co oczekiwać u mnie obecnie w stresie to 65 stopni według czujnika a wiadomo że te czujniki to lewe są jak cholera i spokojnie dodać mu można z 5 a nawet 10 stopni . Poza tym box nie przykrywa całej powierzchni proca i tu wielka lipa :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaliczone 3,6GHz :lol: ja mógłbym pewnie zrobić 4,2GHz ale co z tego skoro stabilnie robię tylko 3,7GHz

btw. jakoś nie znalazłem nawet screena ;P

a w sigu masz Orthosa "jedynie" 3,5GHz ...

U mnie problem stanowi chłodzenie . W przyszłym tygodniu będę miał już choć częściowe WC to zapodam wyniki bo na boxie to niema co oczekiwać u mnie obecnie w stresie to 65 stopni według czujnika a wiadomo że te czujniki to lewe są jak cholera i spokojnie dodać mu można z 5 a nawet 10 stopni . Poza tym box nie przykrywa całej powierzchni proca i tu wielka lipa :( .

Użyj tego:

post-69-1176011467_thumb.jpg

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo po co mi więcej na codzień? te 3,5GHz są na stosunkowo niskim napięciu a procek ładnie skaluje z podnoszeniem, również robi tyle stabilnie w orthosie to zrobi dużo więcej SPi stable a jeszcze więcej do screena - chyba oczywiste

I tak nawet nie udowodnię Wam teraz tych 3,7GHz bo mobo mi padła <_<

Edytowane przez Szuwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, naprawdę te E4400 już są

2567723[/snapback]

Heh, naprawdę te E4400 już są

http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6300850

Nie liczyłbym na oc wyższe od E4300, więc takie coś tylko do zupełnie słabych płyt.

Możesz wyjasnić niby dlaczego OC nie będzie wyższe mimo wyzszego mnoznika :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomina historię z C2D na początku. Najpierw były tanio pierwsze "pełne" C2D E6XXX a jak wchodził E4300 to nagle cena skoczyła o 100 pln albo więcej.... tu będzie tak samo, najpierw cena w górę by potem zaliczyć spadek. Chyba normalka w naszym kraju :twisted:

Druga kwestia, jak ktoś wspomniał E4400 bedzie świetne do słabych płyt ... np AsRock... FSB 300 pociągnie co da 3 GHz na cepie, a nie trzeba będzie furmanki pieniędzy. Może w końcu i Polska przestaje być krajem Celeronojadków ?? :D Może od tego roku Celeron bedzie w Polsce szedł w parze z LN2 w końcu i tylko w takim połączeniu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wyjasnić niby dlaczego OC nie będzie wyższe mimo wyzszego mnoznika :cry:

Choćby dlatego, że nie różni się niczym oprócz mnożnika. Ma tak samo obcięte zasilanie. Oczywiście znajda się tez perełki, którym to w niczym nie przeszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie tutaj zajrzałem i mam wrażanie, że niektórzy chyba sie za dużo XS naczytali. Pomijając fakt, że 3.2ghz na co dzień to na prawdę niesamowita wydajność, to jeszcze niektórym się mało wydaje 3.5 2.6 i wyżej. Ludzie, przestańcie, 3.5ghz prime stable to jest bardzo dobry wynik i nie ma co robić tragedii, że te e4xxx to się taaaaak słabo kręcą....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie tutaj zajrzałem i mam wrażanie, że niektórzy chyba sie za dużo XS naczytali. Pomijając fakt, że 3.2ghz na co dzień to na prawdę niesamowita wydajność, to jeszcze niektórym się mało wydaje 3.5 2.6 i wyżej. Ludzie, przestańcie, 3.5ghz prime stable to jest bardzo dobry wynik i nie ma co robić tragedii, że te e4xxx to się taaaaak słabo kręcą....

Będę płakał ja chce 5 ghz :)

Dobiłeś mnie , zaleje monitor łzami ahahahahaha ( płacz zrozpaczonego usera ) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ich po....ło z tą ceną.E 4300 kosztuje obecnie 160$ co przekłada się na 560zł. E4400 ma kosztować 133$ a ja tu widze cene 620zł.Niech mi ktoś to wyjaśni

Wyjaśnienie jest bardzo proste - po pierwsze, drugie i trzecie nie mieszkasz w USA tylko w UE. A aby otrzymać cenę obowiązującą w UE zamieniasz jednostki z USD na EU.

Tak więc cena nie będzie wynosiła 133 USD a 133 EUR - co zasadniczo zmienia postać ceny.

Obecnie E4400 kosztuje około 160 ... no właśnie - 160 EUR - czyli coś koło 640 zł, po obniżce cena spadnie do około 530 zł.

A jak chcesz kupować w cenach USD to masz dwa wyjścia:

- poleć do USA i sobie kup ;)

- poproś kogoś w USA aby ci przywiózł

Jak nie poniesiesz kosztów przesyłki i nie opłacisz cła, to wyjdzie ci taniej (o 100 zł) ... pomyśl tylko co będzie jeśli okaże się, że procesor jest wadliwy, a wada wyjdzie np po miesiącu użytkowania .... gwarancja w USA ! a więc dojdą koszty, które z pewnością przekroczą ten magiczny 100 złotowy zysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi