Mardok Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Funkcja oszczędzania energii w biosie to ACPI funcion? Do jakiej granicy moge bezpiecznie podnosic napiecie aby nie sfajczyć procka? edit: LOL jak wyłączyłem acpi w biosie to wogole winda nie wstaje:P, czy powinienem jeszcze cos innego zmienic w biosie zeby to dzialalo? moze jednak zostawie to ACPI bo w sumie to co mi ono szkodzi A napiecie na procku 1.304V Mam ramy Goodram 2x1GB 667Mzh, mozę ona jakos blokuja? Teraz to przesadziłeś, funkcja ACIP to zarządzanie energią całego komputera a nie tylko CPU ! Jak tak bardzo ci przeszkadza mnożnik 6x w idle jak CPU nic nie robi i dopiero pod obciążeniem skacze na 9x to wyłącz w biosie funkcje C1E oraz EIST a biednemu ACIP daj spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) mi cpu-z też pokazuje napięcie na stałe, bez zmian (speedstep włączony). @Benek88 włącz jakąś aplikację procożerną, a mnożnik podskoczy do 9 ja tego nie wyłączyłem bo moim zdaniem to fajna sprawa jak nie trzeba jest chłodno, a jak trzeba jest power Edytowane 15 Czerwca 2007 przez 123er Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek88 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) OK zostawiłem biedne ACPI w spokoju ;), o ile mogę jeszcze podnieść napięcie na procku żeby osiagnał przynajmniej 2,7Ghz, bo teraz mam 2,5Ghz przy 1,325V i troszke się dygam, może to przez te ramy? A może po prostu proc potrzebuje "czasu" bo dzisiaj kompa złożyłem do kupy. Edytowane 15 Czerwca 2007 przez Benek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 mi cpu-z też pokazuje napięcie na stałe, bez zmian (speedstep włączony).CPUz nie wspiera wszystkich płyt i dlatego pokazuje niewłaściwe napięcie. OK zostawiłem biedne ACPI w spokoju ;), o ile mogę jeszcze podnieść napięcie na procku żeby osiagnał przynajmniej 2,7Ghz, bo teraz mam 2,5Ghz przy 1,325V i troszke się dygam, może to przez te ramy? A może po prostu proc potrzebuje "czasu" bo dzisiaj kompa złożyłem do kupy. A dzielnik dla pamięci zmieniałeś? Na 2.7 GHz to on musi chodzić bez zmiany napięcia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Benek88 może byś napisał jaką masz płytę i pamięci bo tak to trochę ciężko ci coś podpowiedzieć jak nie jest się wróżką :wink: , swoją drogą trochę dziwne zadajesz pytania jak na kogoś kto tyle jest na forum. Pamięci ustaw nominalnie i kręć wtedy procka to się dowiesz na ile go stać a potem baw się pamięciami. Co do napięcia, zależy od chłodzenia bo dodając V rośnie temperatura. Staraj się raczej nie przekraczać 70 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek88 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 (edytowane) Płyta to msi p6n sli-fi, pamięci 2x1GB goodram 667Mhz(pisałem wyżej), zasilka chieftec 450W, a podkręcam w trybie manual czyli osobno pamięci osobno procek. A co do czasu na forum to wiesz różnie to bywało z czasem, do tej pory interesował mnie tylko mój poczciwy athlon 1.7xp, a od wczoraj mam nowego kompa Edytowane 16 Czerwca 2007 przez Benek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 No i w końcu wycisnąłem z niego ponad 3,0 ;) Trochę czytania, trochę walki i się udało. Aktualnie jadę 2,7GHz na najniższych napięciach do ustawienia w biosie i temperatury jakby zmalały. Jest dobrze - w końcu. Może jak znajdę dodatkową kasę to wymienię cooler na scythe, ale przed tym - wycisnę z niego ile mi się uda ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...p;postcount=249 ciekawa teoria- mógłby się ktoś posadający mobaska na 965 pobawić starymi biosami nie obsługującymi jeszczze e4300 czy faktycznie na starych biosach wall jest o wiele wyżej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Pytanie: dlaczego ty tego nie zrobisz? - 965 masz e4300 masz - do boju :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 (edytowane) Pytanie: dlaczego ty tego nie zrobisz? - 965 masz e4300 masz - do boju :)No tak, mimo to sprawdziłem na biosie 13 i nie ma zmiany mnożnika, więc nici z tego. Oprócz tego spróbowałem wgrać bios 15 (na którym jest zmiana mnożnika), niestety się zawiesił w trakcie wgrywania i po biosie, płyta kaputt :angry: Właśnie złozyłem na pająka zestaw s.754, którego się nie pozbyłem z powodu niskiej wartości. Edytowane 17 Czerwca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Może troche mi przeszła ochota na eksperymenty? :wink: Bsel mody też miałyły działać i co? FSB wall jak był tak jest :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Może troche mi przeszła ochota na eksperymenty? :wink: Bsel mody też miałyły działać i co? FSB wall jak był tak jest :( Hehe, no też tak może być. Fakt, że ten bsel mod nie działa u wszystkich. Szkoda, bo chciałem to zrobić u siebie, a tak nie widzę sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Ma może ktoś e4300 z aukcji allegro: http://allegro.pl/item205214575_najtaniej_..._gw_fv_oem.html chodzi mi oto jaki jest to tydzień i jak się kręcą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 wyślij maila i poproś o taką informację Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebapl Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Czyli nie tylko ja mam problem z przekroczeniem fsb 400 :) :mur: Dzis probowalem roznych cudow i nic. Jutro jade kupic e6600 przynajmniej nic poza fizyka nie bedzie mnie hamowalo ( "Nie bedzie Intel plul nam w twarz" :D ). No chyba ,ze na e6600 tez fsb walle zalozyli -mam nadzieje, ze nie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Czyli nie tylko ja mam problem z przekroczeniem fsb 400 :) :mur: Dzis probowalem roznych cudow i nic. Jutro jade kupic e6600 przynajmniej nic poza fizyka nie bedzie mnie hamowalo ( "Nie bedzie Intel plul nam w twarz" :D ). No chyba ,ze na e6600 tez fsb walle zalozyli -mam nadzieje, ze nie !!a po co ci te3.6Ghz,3.5GHz to już mało :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chwali Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Mam E4300 puszczonego na 3GHz na plycie Asus P5E+. Pamieci to Patrioty 2x1GB. Teraz chodza na 1055MHz, jednak nie wiem jak sprawdzic dzielnik pamieci. Swoja droga dla proca @3GHz jaki jest najkorzystniejszy dzielnik? Czy to tak nie dziala i dla kazdego bedzie inny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 CPU-Z zakldaka Mem. Pewnie masz 3:4... Chyba ze juz zle licze... Co do najkorzystniejszego - szczerze nie sadze ze sa kozystniejsze bardziej lubi mniej. Pamieci na granice mozliwosci i proc na granice oc i jest fajnie dla max wynikow. A na co dzien mozna troche odpuscic [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Mam takie pytanie czy nie przejscie proca przez orthosa zawsze oznacza jego niestabilnosc bo mój puszczony na 3.5Ghz orthosa nie przechodzi ale w grach,codziennym uzytkowaniu objawów niestabilnosci niestwierdziłem,ten orthos to chyba przerost formy nad trescia i temp max 68 a w orthosie 85 Edytowane 23 Czerwca 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 tak sobie to tłumacz :lol2: po prostu masz niestabilnego procka i tyle- jak zadowala cie "prawie" stabilny to ok.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 99tomcat Stabilnosc jak juz ktos kiedys napisal - SETI, BIONIC, Spi. Orthos to grzalka. Tydzien jechalem bez zwisu na 3.3 ktore trzymalo 5 min ortka. Gry, spi, marki - bez bledu. Czy moge powiedziec ze system byl niestabilny? Tak, byl w konkretnej aplikacji zadowalajacej dusze i chlodzenie przyjemnym ciepelkiem. Ale jak nie uzywalem - nie moglem zobaczyc zadnego okienka program wykonal nieprawidlowa operacje. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 tak sobie to tłumacz :lol2: po prostu masz niestabilnego procka i tyle- jak zadowala cie "prawie" stabilny to ok.. Weż sie uspokój to że mi sie wywala po 1GODZ w orthosie przy 3.5GHz to nie znaczy że w codziennym uzytkowaniu jest niestabilny bo jest stabilny jak skała,gram ,bawie sie grafika,kompresuje filmy i zadnej niestabilnosci nie zauwazyłem,wiec dla mnie orthos to troche przerost formy nad trescia,trudno bedzie nam tak obciazyc proca :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Weż sie uspokój to że mi sie wywala po 1GODZ w orthosie przy 3.5GHz to nie znaczy że w codziennym uzytkowaniu jest niestabilny bo jest stabilny jak skała,gram ,bawie sie grafika,kompresuje filmy i zadnej niestabilnosci nie zauwazyłem,wiec dla mnie orthos to troche przerost formy nad trescia,trudno bedzie nam tak obciazyc proca :rolleyes: Może i dla ciebie procesor na takich ustawieniach jest w porządku i nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu ale NIE możesz napisać "jest stabilny jak skała" skoro przynajmniej jedna aplikacja wysypuje się z powodu NIE stabilności procesora, tyle w temacie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Czasem taka "prawie stabilnosc" wychodzi jak przyjdzie cos skompresowac w jakims codecu. Mialem kiedys przypadek ze niby wszystko dzialalo, ale wlasnie przy kompresji w x256 restarty (we wszystkich pozostalych codecach nie). Jezeli proc robi orthosa przez wiele godzin i jest definitywnie stabilny to takich niespodzianek napewno sie uniknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) Witam :) Dzisiaj dostałem w łapska E4300 i porobiłem testy na szybko :P Tak migiem ;] Default: 1,37v: Dalsze testy potem :D Pozdro Edytowane 25 Czerwca 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 (edytowane) mi nawet czasami othros nie wywala nic przez kilka godzin a boinc z optymalkami jak zacznie liczyc to po godzinie potrafi reseciki zrobic;) a stabilnosc jak skala hehe dobre:P Edytowane 27 Czerwca 2007 przez Pixelik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Do OC lepiej wyłączyć C1E i EIST?? :wink: czy to niema znaczenia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Do OC lepiej wyłączyć C1E i EIST?? :wink: czy to niema znaczenia??Tak, będziesz miał dzięki temu pewność, że w idlu - gdy ustawiane jest na sztywno 1.15v i mnożnik 6x - proc też się nie wysypie. Bo szyna pozostaje bez zmian i przy takim E64xx gdy normalnie masz na przykład 8x450=3,6GHz @ [jakiekolwiek v] w idlu będzie 6x450=2,7GHz @ 1.15v, czego niektóre sztuki mogą nie wytrzymać. Przy wyłączonym będzie zawsze taki mnożnik i napięcie, jakie sobie ustawisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Skoro krecimy sie w okol oszczedzania energii - napiecie schodzi o pewien procent czy stale x/10 Volta? Bo soft chyba mi wariuje [; Zawsze wczesniej mozna bawic sie przy zanizonym napieciu jesli mobo pozwala :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) jak już tu zajrzałem to powiem, że swoje 2,7ghz wypracowałem na najniższych napięciach w biosie (na wszystkim po prostu dałem minimalne wartości) na tych samych (to jest chyba 1,2v na procu) wypracowałem 3,0 ale temperatura mi za wysoka wskoczyła w stresie. Dziwne bo wcześniej w ogóle nie mogłem tego osiągnąć, a teraz chodzi mi to zgrabnie, ale chłodzenie się nie sprawdza (do czasu bo wymieniam obudowę na dniach i może wcisnę tam scythe infinity). Jednak procesor mnie mile zaskakuje. Edytowane 29 Czerwca 2007 przez paweł.s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...