Rikki Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 btw nie szczescie a skill :PTo też, a może przede wszystkim. Czekamy na wyniki. ;] » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Nie chciałem tego pisać bo by myśleli, że się podlizuje albo coś ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 3GHz na def to chyba nie problem... zalezy jakie jest def, ale 3,6GHz(100%oc :-P ) na 1,4V to by było fajne ale raczej mało realne nawet na 1,45 :sad: mój potrzebuje do tego 1,6V ale koło stabilności to to nawet nie lezało :mad: chyba że coś źle ustawiam na mobo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) brzydki troll z niego: moze by sie udalo poorthosowac chwile na 3.6g+, ale nie widze wiekszego sensu w tym :P a 13s na ac :ploom: :ploom: http://hwbot.org/signature.img?iid=63189&thumb=false 100% na 1.45v skrina no problemo ;) Edytowane 21 Stycznia 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 O padlo prawie jak moje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 a ja się stresuje gdy mój ma 70 stopni :lol2: Orgiuszowi chodziło chyba o tego trolla i na nim 13s :unsure: btw najnowszy cpu-z(1.43) zamiast "napiecia" proca pokazuje jego VID mój ma 1,325 ale irytujace jest to że płytka zaniża napięcie i w stress jest 1,29-1,30V i na tym napięciu robi fsb 333(stabilne żeby nie było :wink: ) ale juz dla fsb 370 potrzebuje ponad 1,45V :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Nie no nie jest taka zła sztuka, bywalo gorzej. A na 3GHz ile potrzebuje napiecia ? Rozumiem ze te 3,3GHz na 1.5V z biosu ? Edytowane 21 Stycznia 2008 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) A co oznacza 1.5v z biosu? Kazdy producent nieco inaczej podchodzi do sprawy vdropa (tak to wymysl i wymog intela!). Kazdy model płyty ma innego dropa. Kazdy egzemplarz danego modelu ma innego dropa. Drop zalezy od wersji biosu jak i jego ustawien. Drop zalezy od konkretnego procesora. Drop zalezy od wartosci v i mhz. W moim przypadku mozna powiedziec ze cpuz= prawie real vcore. Finalnie powiedzmy 3250MHz 1.48v zrobi lekko, moze jacys chetni na niego ;) ? Zazwyczaj wole podac pare mhz mniej niz robi naprawde, zeby potem nikt nie jęczał ze mu 20mhz slabiej lata niz u mnie. Poleci niedlugo na gielde :) Edytowane 21 Stycznia 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Kurcze, bawilem sie teraz swoim E4300 i troche lipa. Za zadne skarby nie moge dobić 3GHz. Na 2.9GHz idzie na napieciu 1.4V a na 3GHz teraz probowalem i nawet 1.5V nie pomaga. Wywala sekundke po wlaczeniu orthosa na Cpu Stress. Ustawienia FSB to 9x335. Czyzby juz sciana ? Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Taka niska? Jesli podejzewasz walla to pusc na nizszym mnozniku. Chociaz zdziwilbym sie gdyby sciana zacznala sie ponizej 350... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Dziwna sprawa. Teraz sobie ustawilem mnoznik na 8x i FSB 365MHz co dalo 2920MHz i napiecie dalem 1.36V z BIOSu i sobie idzie Orthos juz pol godzinki i narazie nie wywala bledu (jeszcze w trakcie wlaczylem 3Dmarka06 CPU testy) i jest ok. W ogole to na mnozniku 9 mialem max temp 60C a teraz po przestawieniu mnoznika temp procka wzrosla do 75C i PWM tez sie podnioslo na mobo. To tak jakby procek sie "odblokowal" i na mniejszym mnozniku dostawal normalne napiecie i prad. Albo to kwestia plyty, moze proca albo mojego malego doswiadczenia :D OCzywiscie jutro powalcze o 3GHz na tym cudownym mnozniku 8x :D EDIT. Niestety nie podołał na 3GHz i napieciu 1.4V. A nie chce dawac mu wiecej bo juz na tym napieciu mialem 85C ;/ Cos za duzo jak na to chlodzenie Gelusa... A to dziwne bo teraz sobie testuje na defaultowym napieciu i 2.6GHz bez problemu... Edytowane 26 Stycznia 2008 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buła81 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 u mnie dalje jest dziwna sprawa z temp w idle ...... zaktualizowalem bios wersja 1226 ustawienia biosu wszystko na auto napiecie czestotliwosc i cala reszta wiec pracuje z 1.8 ghz na rdzen i temp w idle to po ok 48 stopni :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: chlodzenie to radiator ok 700 gr miedzi i na tym 120mm arctic cooling pasta zmieniana, wentylator pracuje ok a na poczatku bylo jakies 35 stopni na rdzen ........... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Dziwna sprawa. Teraz sobie ustawilem mnoznik na 8x i FSB 365MHz co dalo 2920MHz i napiecie dalem 1.36V z BIOSu i sobie idzie Orthos juz pol godzinki i narazie nie wywala bledu (jeszcze w trakcie wlaczylem 3Dmarka06 CPU testy) i jest ok. W ogole to na mnozniku 9 mialem max temp 60C a teraz po przestawieniu mnoznika temp procka wzrosla do 75C i PWM tez sie podnioslo na mobo. To tak jakby procek sie "odblokowal" i na mniejszym mnozniku dostawal normalne napiecie i prad. Albo to kwestia plyty, moze proca albo mojego malego doswiadczenia :D OCzywiscie jutro powalcze o 3GHz na tym cudownym mnozniku 8x :D EDIT. Niestety nie podołał na 3GHz i napieciu 1.4V. A nie chce dawac mu wiecej bo juz na tym napieciu mialem 85C ;/ Cos za duzo jak na to chlodzenie Gelusa... A to dziwne bo teraz sobie testuje na defaultowym napieciu i 2.6GHz bez problemu... wg. mnie masz coś nie tak z płytą(moze napięcia za niskie) bo mój 3GHz robi na def fakt że potem jest straszna padaka i wykres zależności fsb od V procka to funkcja logarytmiczna(tak przy sesji :wink: ) podnieś wszystkie napięcia dla nb i fsb na prawie maks i sprawdź czy wtedy wstanie, jak tak to obniżaj stopniowo u mnie dalje jest dziwna sprawa z temp w idle ...... zaktualizowalem bios wersja 1226 ustawienia biosu wszystko na auto napiecie czestotliwosc i cala reszta wiec pracuje z 1.8 ghz na rdzen i temp w idle to po ok 48 stopni :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: chlodzenie to radiator ok 700 gr miedzi i na tym 120mm arctic cooling pasta zmieniana, wentylator pracuje ok a na poczatku bylo jakies 35 stopni na rdzen ........... może za duzo pasty ja pisząc posta ma 34 stopnie w idle(core temp 0.96) a proc jest chłodzony pentkiem za 50 złotych i wentyl na 1100 obr a procek ma 3Ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 buła81 Jesli masz L2 to co w tym dziwnego? Co najwyzej masz slabo wentylowana obudowe... Albo EIST nie dziala Ci prawidlowo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buła81 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 @Orgiusz mozesz troszeczke jasniej.... jak sprawdzic czy EIST dzial dobrze i co masz na mysli piszac "" Jesli masz L2 to co w tym dziwnego? "" .... ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 L2 - rewizja. Jak wspomniales - na poczatku bylo 35*C. Wszyscy mysleli ze L2 ma Tjunction 85* przez co ludzie cieszyli sie niskimi temperaturami. Pozniej jednak trzeba bylo przelknac gorzka pigulke w nowej wersji CoreTemp ktora prawidlowo podawala odczyt temp spod czapki - niestety wiecej o 15*. Pozatym ustawienie z biosu napiecia na auto jest zbedne - plyta daje naprawde za duze napiecie i mamy niepotrzebny grzejnik. A co do EIST'a - standardowo powinien byc o wiele chlodniejszy w idle niz w stressie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buła81 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 @Orgiusz co do L2 i temp. to na poczatku temp. odczytywalem everestem, wiem wiem zaraz sie posypie ze tylko core temp itd ale everest podawal wlasnie 35 st. a potem 45 wiec odpada nowa wersja bo to ciagle ta sama wersja everesta zreszta jedzie juz ninja wiec niedlugo go troszke ostudze :D co do ustawienia auto Vcore to masz racje zapomnialem o tym - dzieki za podpowiedz :wink: a EIST dziala prawidlowo jak dotrze do mnie ninja to wyjme wszystko z budy, oczyszcze z kurzu, naloze paste od nowa i zobaczymy wtedy jak sie ninja bedzie sprawowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Ja mam taki problem ze przy 3GHz 1.3V wystarcza przy 3.4GHz 1.56V a na 3.5GHz i napieciu nawet 1.67V nie wstanie ;/ napiecia mierzone po Vdrop'ie plytka to Gigabyte P35 DS4 chodzenie:woda srednia(za zmala chlodnica ;/ ) :) 58 stopni MAX Core Temp przy 3.4GHz Co moze byc przyczyna ? ;/ napewno nie pamieci bo im jeszcze zapasu sporo zostaje :) zasilka tez ma zapas :) Edytowane 8 Lutego 2008 przez Ns5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) To może być maksymalne fsb procka, a po drugie, od pewnego momentu dowalanie napięcia już nic nie daje lub daje nieproporcjonalnie mało Mhz do samego wzrostu napięcia. Edytowane 8 Lutego 2008 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Ja mam taki problem ze przy 3GHz 1.3V wystarcza przy 3.4GHz 1.56V a na 3.5GHz i napieciu nawet 1.67V nie wstanie ;/ napiecia mierzone po Vdrop'ie plytka to Gigabyte P35 DS4 chodzenie:woda srednia(za zmala chlodnica ;/ ) :) 58 stopni MAX Core Temp przy 3.4GHz Co moze byc przyczyna ? ;/ napewno nie pamieci bo im jeszcze zapasu sporo zostaje :) zasilka tez ma zapas :)jakbym czytał samego siebie :wink: proc do 3GHz potrzebuje 1,3V a w stress to spada nawet poniżej 1,3 i jest stabilny ale żeby zrobił 3330MHz to niewiem czy 1,45 to nie za mało :cry: a którego masz core tempa? tego co podnosi +15 stopni? jaki masz tydzień procka bo mój jest chyba 2 tygodnia 2007? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Core temp 0.96.4 a gdzie mozna sprawdzic tydzien procka i rok ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 na procku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 I pudelku... BTW » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « 7*C gorzej niz Freezer 7 Pro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Dobra update - 4h orthosa i 10*C wiecej niz Freezer. Niezle jak na pasyw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 A przy jakich taktach i vcore i jakie tempy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Zamierzasz dołożyć coś cichego, np. Fandera czy Acutake'a ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 A przy jakich taktach i vcore i jakie tempy? 3,0GHz 1.318v 82*C na CT ^^ Zamierzasz dołożyć coś cichego, np. Fandera czy Acutake'a ? Moze jak wymienie bude ^^ Bo na chwile obecna przeplyw powietrza jest dosc slaby ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Słuchajcie przeżywam kryzys :sad: Po niecałym roku uzytkowania proca E4500 potrzebuje on o 1 stopień wyższe napięcie w Biosie do zrobienia 3.0G stabilnie w orthosie niż na początku teraz przy tych ustawieniach wywala Orthos po 45 min a przedtem był stabilny ponad 2h. Proc wiekszość czasu pracował z underclokingiem na 300x6= 1.8G na 1.075v stabilnie. Gdy go było potrzeba to 3.2G ale tylko w grach. Teraz zrobiłem sobie test bo mi BSODował czasami myslałem że pamięć ale doszedłem że to proc. Czyżby sie już zaczynał zużywać powoli :blink: , no wymiękam normalnie. Spotkaliście się z czyms takim :unsure: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 3,0GHz 1.318v 82*C na CT ^^ Moze jak wymienie bude ^^ Bo na chwile obecna przeplyw powietrza jest dosc slaby ;( Jak ja bym chcial miec taka temp na moim Gelusie ... Jak dam 3GHz to juz powyzej 80C mam... I w dodatku przy napieciu 1.45V sie wywala w Orthosie... Słuchajcie przeżywam kryzys :sad: Po niecałym roku uzytkowania proca E4500 potrzebuje on o 1 stopień wyższe napięcie w Biosie do zrobienia 3.0G stabilnie w orthosie niż na początku teraz przy tych ustawieniach wywala Orthos po 45 min a przedtem był stabilny ponad 2h. Proc wiekszość czasu pracował z underclokingiem na 300x6= 1.8G na 1.075v stabilnie. Gdy go było potrzeba to 3.2G ale tylko w grach. Teraz zrobiłem sobie test bo mi BSODował czasami myslałem że pamięć ale doszedłem że to proc. Czyżby sie już zaczynał zużywać powoli :blink: , no wymiękam normalnie. Spotkaliście się z czyms takim :unsure: ? Wow, az taka niska zywotnosc jest tych prockow ? Przeciez moj kumpel ma Durona z 2000r. i smiga mu do tej pory ;) Czyzby ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Masz cieplej w domu, pasta traci wlasciwosci, kondensatory na plycie juz sie lekko zuzyly itd itp, jest wiele mozliwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Na jakim sprzecie rok temu znalazles to min napiecie dla defa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...