Skocz do zawartości
welyk

Intel Core 2 Duo E4300, 1.8ghz, 800fsb

Rekomendowane odpowiedzi

3GHz na def to chyba nie problem... zalezy jakie jest def, ale 3,6GHz(100%oc :-P ) na 1,4V to by było fajne ale raczej mało realne nawet na 1,45 :sad: mój potrzebuje do tego 1,6V ale koło stabilności to to nawet nie lezało :mad: chyba że coś źle ustawiam na mobo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brzydki troll z niego:

Dołączona grafika

moze by sie udalo poorthosowac chwile na 3.6g+, ale nie widze wiekszego sensu w tym :P

a 13s na ac :ploom: :ploom: http://hwbot.org/signature.img?iid=63189&thumb=false

100% na 1.45v skrina no problemo ;)

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja się stresuje gdy mój ma 70 stopni :lol2:

Orgiuszowi chodziło chyba o tego trolla i na nim 13s :unsure:

btw najnowszy cpu-z(1.43) zamiast "napiecia" proca pokazuje jego VID mój ma 1,325 ale irytujace jest to że płytka zaniża napięcie i w stress jest 1,29-1,30V i na tym napięciu robi fsb 333(stabilne żeby nie było :wink: ) ale juz dla fsb 370 potrzebuje ponad 1,45V :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co oznacza 1.5v z biosu? Kazdy producent nieco inaczej podchodzi do sprawy vdropa (tak to wymysl i wymog intela!). Kazdy model płyty ma innego dropa. Kazdy egzemplarz danego modelu ma innego dropa. Drop zalezy od wersji biosu jak i jego ustawien. Drop zalezy od konkretnego procesora. Drop zalezy od wartosci v i mhz.

W moim przypadku mozna powiedziec ze cpuz= prawie real vcore.

Finalnie powiedzmy 3250MHz 1.48v zrobi lekko, moze jacys chetni na niego ;) ? Zazwyczaj wole podac pare mhz mniej niz robi naprawde, zeby potem nikt nie jęczał ze mu 20mhz slabiej lata niz u mnie. Poleci niedlugo na gielde :)

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, bawilem sie teraz swoim E4300 i troche lipa. Za zadne skarby nie moge dobić 3GHz. Na 2.9GHz idzie na napieciu 1.4V a na 3GHz teraz probowalem i nawet 1.5V nie pomaga. Wywala sekundke po wlaczeniu orthosa na Cpu Stress. Ustawienia FSB to 9x335. Czyzby juz sciana ?

Edytowane przez Symbian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa. Teraz sobie ustawilem mnoznik na 8x i FSB 365MHz co dalo 2920MHz i napiecie dalem 1.36V z BIOSu i sobie idzie Orthos juz pol godzinki i narazie nie wywala bledu (jeszcze w trakcie wlaczylem 3Dmarka06 CPU testy) i jest ok. W ogole to na mnozniku 9 mialem max temp 60C a teraz po przestawieniu mnoznika temp procka wzrosla do 75C i PWM tez sie podnioslo na mobo. To tak jakby procek sie "odblokowal" i na mniejszym mnozniku dostawal normalne napiecie i prad. Albo to kwestia plyty, moze proca albo mojego malego doswiadczenia :D

OCzywiscie jutro powalcze o 3GHz na tym cudownym mnozniku 8x :D

EDIT. Niestety nie podołał na 3GHz i napieciu 1.4V. A nie chce dawac mu wiecej bo juz na tym napieciu mialem 85C ;/ Cos za duzo jak na to chlodzenie Gelusa... A to dziwne bo teraz sobie testuje na defaultowym napieciu i 2.6GHz bez problemu...

Edytowane przez Symbian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie dalje jest dziwna sprawa z temp w idle ......

zaktualizowalem bios wersja 1226

ustawienia biosu wszystko na auto

napiecie czestotliwosc i cala reszta

wiec pracuje z 1.8 ghz na rdzen

i temp w idle to po ok 48 stopni :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

chlodzenie to radiator ok 700 gr miedzi i na tym 120mm arctic cooling

pasta zmieniana, wentylator pracuje ok

a na poczatku bylo jakies 35 stopni na rdzen ...........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa. Teraz sobie ustawilem mnoznik na 8x i FSB 365MHz co dalo 2920MHz i napiecie dalem 1.36V z BIOSu i sobie idzie Orthos juz pol godzinki i narazie nie wywala bledu (jeszcze w trakcie wlaczylem 3Dmarka06 CPU testy) i jest ok. W ogole to na mnozniku 9 mialem max temp 60C a teraz po przestawieniu mnoznika temp procka wzrosla do 75C i PWM tez sie podnioslo na mobo. To tak jakby procek sie "odblokowal" i na mniejszym mnozniku dostawal normalne napiecie i prad. Albo to kwestia plyty, moze proca albo mojego malego doswiadczenia :D

OCzywiscie jutro powalcze o 3GHz na tym cudownym mnozniku 8x :D

EDIT. Niestety nie podołał na 3GHz i napieciu 1.4V. A nie chce dawac mu wiecej bo juz na tym napieciu mialem 85C ;/ Cos za duzo jak na to chlodzenie Gelusa... A to dziwne bo teraz sobie testuje na defaultowym napieciu i 2.6GHz bez problemu...

wg. mnie masz coś nie tak z płytą(moze napięcia za niskie) bo mój 3GHz robi na def fakt że potem jest straszna padaka i wykres zależności fsb od V procka to funkcja logarytmiczna(tak przy sesji :wink: ) podnieś wszystkie napięcia dla nb i fsb na prawie maks i sprawdź czy wtedy wstanie, jak tak to obniżaj stopniowo

u mnie dalje jest dziwna sprawa z temp w idle ......

zaktualizowalem bios wersja 1226

ustawienia biosu wszystko na auto

napiecie czestotliwosc i cala reszta

wiec pracuje z 1.8 ghz na rdzen

i temp w idle to po ok 48 stopni :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

chlodzenie to radiator ok 700 gr miedzi i na tym 120mm arctic cooling

pasta zmieniana, wentylator pracuje ok

a na poczatku bylo jakies 35 stopni na rdzen ...........

może za duzo pasty ja pisząc posta ma 34 stopnie w idle(core temp 0.96) a proc jest chłodzony pentkiem za 50 złotych i wentyl na 1100 obr a procek ma 3Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L2 - rewizja. Jak wspomniales - na poczatku bylo 35*C. Wszyscy mysleli ze L2 ma Tjunction 85* przez co ludzie cieszyli sie niskimi temperaturami. Pozniej jednak trzeba bylo przelknac gorzka pigulke w nowej wersji CoreTemp ktora prawidlowo podawala odczyt temp spod czapki - niestety wiecej o 15*.

Pozatym ustawienie z biosu napiecia na auto jest zbedne - plyta daje naprawde za duze napiecie i mamy niepotrzebny grzejnik.

A co do EIST'a - standardowo powinien byc o wiele chlodniejszy w idle niz w stressie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Orgiusz

co do L2 i temp. to na poczatku temp. odczytywalem everestem, wiem wiem zaraz sie posypie ze tylko core temp itd

ale everest podawal wlasnie 35 st. a potem 45 wiec odpada nowa wersja bo to ciagle ta sama wersja everesta

zreszta jedzie juz ninja wiec niedlugo go troszke ostudze :D

co do ustawienia auto Vcore to masz racje zapomnialem o tym - dzieki za podpowiedz :wink:

a EIST dziala prawidlowo

jak dotrze do mnie ninja to wyjme wszystko z budy, oczyszcze z kurzu, naloze paste od nowa i zobaczymy wtedy jak sie ninja bedzie sprawowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki problem ze przy 3GHz 1.3V wystarcza przy 3.4GHz 1.56V a na 3.5GHz i napieciu nawet 1.67V nie wstanie ;/ napiecia mierzone po Vdrop'ie plytka to Gigabyte P35 DS4 chodzenie:woda srednia(za zmala chlodnica ;/ ) :) 58 stopni MAX Core Temp przy 3.4GHz Co moze byc przyczyna ? ;/ napewno nie pamieci bo im jeszcze zapasu sporo zostaje :) zasilka tez ma zapas :)

Edytowane przez Ns5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki problem ze przy 3GHz 1.3V wystarcza przy 3.4GHz 1.56V a na 3.5GHz i napieciu nawet 1.67V nie wstanie ;/ napiecia mierzone po Vdrop'ie plytka to Gigabyte P35 DS4 chodzenie:woda srednia(za zmala chlodnica ;/ ) :) 58 stopni MAX Core Temp przy 3.4GHz Co moze byc przyczyna ? ;/ napewno nie pamieci bo im jeszcze zapasu sporo zostaje :) zasilka tez ma zapas :)

jakbym czytał samego siebie :wink: proc do 3GHz potrzebuje 1,3V a w stress to spada nawet poniżej 1,3 i jest stabilny ale żeby zrobił 3330MHz to niewiem czy 1,45 to nie za mało :cry: a którego masz core tempa? tego co podnosi +15 stopni? jaki masz tydzień procka bo mój jest chyba 2 tygodnia 2007?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie przeżywam kryzys :sad: Po niecałym roku uzytkowania proca E4500 potrzebuje on o 1 stopień wyższe napięcie w Biosie do zrobienia 3.0G stabilnie w orthosie niż na początku teraz przy tych ustawieniach wywala Orthos po 45 min a przedtem był stabilny ponad 2h. Proc wiekszość czasu pracował z underclokingiem na 300x6= 1.8G na 1.075v stabilnie. Gdy go było potrzeba to 3.2G ale tylko w grach. Teraz zrobiłem sobie test bo mi BSODował czasami myslałem że pamięć ale doszedłem że to proc.

Czyżby sie już zaczynał zużywać powoli :blink: , no wymiękam normalnie. Spotkaliście się z czyms takim :unsure: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3,0GHz 1.318v 82*C na CT ^^

Moze jak wymienie bude ^^ Bo na chwile obecna przeplyw powietrza jest dosc slaby ;(

Jak ja bym chcial miec taka temp na moim Gelusie ... Jak dam 3GHz to juz powyzej 80C mam... I w dodatku przy napieciu 1.45V sie wywala w Orthosie...

Słuchajcie przeżywam kryzys :sad: Po niecałym roku uzytkowania proca E4500 potrzebuje on o 1 stopień wyższe napięcie w Biosie do zrobienia 3.0G stabilnie w orthosie niż na początku teraz przy tych ustawieniach wywala Orthos po 45 min a przedtem był stabilny ponad 2h. Proc wiekszość czasu pracował z underclokingiem na 300x6= 1.8G na 1.075v stabilnie. Gdy go było potrzeba to 3.2G ale tylko w grach. Teraz zrobiłem sobie test bo mi BSODował czasami myslałem że pamięć ale doszedłem że to proc.

Czyżby sie już zaczynał zużywać powoli :blink: , no wymiękam normalnie. Spotkaliście się z czyms takim :unsure: ?

Wow, az taka niska zywotnosc jest tych prockow ? Przeciez moj kumpel ma Durona z 2000r. i smiga mu do tej pory ;) Czyzby ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi