boxer Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) Masz cieplej w domu, pasta traci wlasciwosci, kondensatory na plycie juz sie lekko zuzyly itd itp, jest wiele mozliwosci. temperatura jest poniżej 60*C w small ftt o 2-3* stopni może wzrosła niż kiedyś bo box nie czyszczony od nowości plus ciut wyższa temp w pokoju (kiedys było 53-55* ). Chyba nie wina temperatur raczej. Teraz idzie sobie Blend (55*C) na pamięci dla pewności i jest stable więc proc lub jak mówisz płyta. Ale P5KR by mi dawał ciała już czy proc co bardziej prawdopodobne. Orgiusz wszystko na tym co w sigu od sierpnia latało. tego screena juz wrzucałem kiedyś tak ponad 2h było stable napiecie jest +1 stopien na screenie dla pewnosci podbite jeszcze teraz tylko 45 min i zonk. jeszcze tak mi zaświtała mysł że może jest przebicie na vdroop modzie i są jakieś mikro spadki czasami bo nie sledziłem testu co do sekundy ale jak co jakiś czas patrzyłem to trzymał napięcia więc nie wiem. Edytowane 14 Lutego 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Roziwzalem moje problemy z OC (strona poprzednia) mam poprostu wall przy 385MHz FSB.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derek11 Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) Do znawców Jaka powinna być temp E4500 na boxowym chłodzeniu? W sp2004 w stresie mam 75 stopni. Procek nie kręcony. ukłony Edytowane 21 Lutego 2008 przez derek11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Kurcze ale mi się gorący E4300 trafił. Bez O/C pasta AC silver 5 i takie temp: Fakt, że wczoraj nakładałem pastę, ale bez przesady :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Kurcze ale mi się gorący E4300 trafił. Bez O/C pasta AC silver 5 i takie temp: Fakt, że wczoraj nakładałem pastę, ale bez przesady :mur: a na jakim napięciu to jest na def? wiesz może na defie pójdzie >3GHz i niebędzie tak źle :wink: mój chyba ma zresztą podobne tempy, ale robi te 3Ghz i temy raczej mu się niewielę zwiększą ma ok 73 stopnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Tak to jest def Vcore. Jutro chyba idę po freezera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rodpod Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 czesc tak sobie wertuje temat i czytam same dziwne rzeczy. ale zaczne od poczatku jak to bylo :) rano sobie pomyslalem: "hmm. gdybym mial jakiegos scythe albo noctua to bym procka do 3.5 mogl podkrecic bez wysilku. ciekawe jak to wyglada...??" no i szybki look na strone komputronika. jest ninjaHHHHH rev.b :D ok. 30 komentarzy. trzeba zobaczyc jakie brednie ludzie wypisuja :D ocena taka jajkiej sie spodziewalem. ale to co przeczytalem w komentarzach normalnie mnie rozbroilo... jeden uzytkownik chwalil sie: jestem zadowolony, E4300 @ 3,0GHz na 50*C w iddleprzezylem szok :o szybka decyzja. wchodze na purepc i czytam watek. i kolejny szok. czyzby ostatnie rev prockow tak bardzo sie grzaly? ludzie sie chwala ze 3GHz osiagaja kiedy ja normalnie 3.3 osiagam na boxowym coolerze z pasta gorsza od tej do zebow :D i temperatura do max 56 stopni dochodzi przy obciazeniu obu rdzeni w cinema bench. w idle temp w granicach 21 stopni wedlug rmclock (tak, uzywam go :D). jak to wyglada z tymi nowymi prockami? a nowy cooler jest mi potrzebny zeby osiagnac jako taka cisze w kompie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Tak, mozesz miec 21*C w idle pod warunkiem ze komp siedzi w otoczeniu o temperaturze bliskiej zera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 (edytowane) 3.3GHz robi przy 1.21V ? To chyba masz rev na 45nm xD RM zle pokazuje temp. :) Everest lub Core Temp ;] tym mozna mierzyc :) i nie ma co myslec o 3.5 GHz za bardzo bo to od szczescia zalezy :P moj procek robi 3 GHz przy 1.3V co jest w miare dobrym wynikiem ale ma wall'a przy 385... Edytowane 26 Lutego 2008 przez Ns5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) przezylem szok :o szybka decyzja. wchodze na purepc i czytam watek. i kolejny szok. czyzby ostatnie rev prockow tak bardzo sie grzaly? ludzie sie chwala ze 3GHz osiagaja kiedy ja normalnie 3.3 osiagam na boxowym coolerze z pasta gorsza od tej do zebow :D i temperatura do max 56 stopni dochodzi przy obciazeniu obu rdzeni w cinema bench. w idle temp w granicach 21 stopni wedlug rmclock (tak, uzywam go :D). jak to wyglada z tymi nowymi prockami? a nowy cooler jest mi potrzebny zeby osiagnac jako taka cisze w kompie :D a możesz sie pochwalić screenem z CPu-z z 3.3G przy napięciu 1.21v? edi: no i screena nie ma jasne przeciez to mało realne 3.3G przy 1.21v ^_^ Edytowane 2 Marca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Witam mój problem już zniknął. Ponownie starannie założyłem pastę wielkości ziarenka ryżu i temp teraz w stresie tak do 58 stopni max bez O/C. Teraz się trochę pobawię w O/C a za tydzień założę CM hyper TX2 i zobaczę jak się sprawuje. BTW możecie mnie zbesztać, ale mam kompa od wakacji, a podkręcałem tylko grafikę :oops: . Ale to się zmieni, bo sam jestem ciekaw jaki jest mój E4300. Zalecacie najpierw sprawdzić walla czy lepiej od razu stopniowo kręcić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 W sumie obojętne , ale sprawdź sobie walla najpierw 58* ciut ciepło na def. ja mam 53* na boxie na 3.0 screen na samej górze strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Wiesz ja mam L2 a ty M0. Poza tym nie wiem, czy ty nie masz Tjuction na poziomie 85, bo ja mam 100. Stąd te różnice. To tak jak ja miałbym odjąć 15 stopni i miałbym 43 bo takie mam wskazanie speedfana, a coretemp pokazuje 58. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 43* w Speedfan i 58* w CoreTemp z Tj100* to już powiem bardzo dobrze zależy jeszcze jakie takty , jakie v , jakie chłodzenie i jaki stress :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Vcore standard, takty standard a temp godzina w Orthosie smallTFT czy jakoś tam (full obciążenie proca). Ale ja wolę się trzymać wskazań Coretemp więc nie chcę przekraczać 65 stopni a już nie chcę dojść do 70. Jak podkręcę to zobaczę jakie temp. Ale ogólnie BOC raczej nie wyrobi poniżej 65 stopni, dlatego już zamówiłem Cooler Mastera Hyper TX2, który na pewno uciągnie proca :). W O/C jeszcze chyba w tym tygodniu się pobawię. Poczytam trochę i się wezmę :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 No pomęcz pomęcz go trochę. Jestem ciekawe jaka bedziesz miał temp przy napieciu >1.4V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 (edytowane) czy to jest normalne, ze zeby odpalic e4500 na 11x266 trzeba mu dac 1,45 V? przy 9x333 1,45 V orthos wysypuje sie po 3 sek... aha - czy core temp 0,96,1 jest dobrym progsem do tego procesora? program asus probe II (dostalem z mobo) pokazuje mi ok 10-15 st mniej niz core temp - komu wierzyc?:) dzieki za pomoc Edytowane 7 Marca 2008 przez alvin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 (edytowane) TAK, procki są różne jesli chodzi o OC TAK, to jest dobry progs , ew 0.96 + 15*C Edytowane 7 Marca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rodpod Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 a możesz sie pochwalić screenem z CPu-z z 3.3G przy napięciu 1.21v? edi: no i screena nie ma jasne przeciez to mało realne 3.3G przy 1.21v ^_^ powiem Ci, ze sam sprawdzalem czy rzeczywiscie to bylo 1.21v i faktycznie. rmclock teraz mam oryginalnego najnowasza wersje a poprzednia ustawiala zle napiecia. nawet everest takie pokazywal jakie rmclock wymuszal. to bylo dziwne dla mnie. jak bede miec wolna chwile to potestuje go dalej. ale juz mi sie nie chce za bardzo. teraz rmclock ustawia napiecia poprawnie (1.325v) i jakos roznicy nie czuje za bardzo. ale chetnie bym zobaczyl procka na 3.6GHz ustawionego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledziq Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 43* w Speedfan i 58* w CoreTemp z Tj100* to już powiem bardzo dobrze zależy jeszcze jakie takty , jakie v , jakie chłodzenie i jaki stress :wink: Czytam ostatnich pare stron watku i juz sie troche pogubilem :huh: Bedzie mi ktos uprzejmy na moim przykladzie wyjasnic jak to jest z tym Tjuncion i jaka jest realna +/- temp mojego proca? oto wskazania programow diagnostycznych speed fan 4.34 ---> idle 31-32 stopnie Abit uGuru ---> tak samo core temp ---> 46-47 (tjuncion 100) everest ---> tak jak core temp. Proc z siga czyli 3,2 na 1,4v chlodzony hp-100 alcu Z gory dzieki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 Cała seria E4X00 oparta jest na Tjunction 100C. Wiec jesli masz najnowsza wersje CT lub Everesta to tam dobrze szczytuje tempy z rdzeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 TAK, procki są różne jesli chodzi o OC TAK, to jest dobry progs , ew 0.96 + 15*C dziekuje dziekuje, a mozesz mi jeszcze powiedziec, co mam zrobic, zeby wstal na mnozniku x7? ponizej 8 komp nie wstaje... :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 bo masz fsb walla i dlatego nie wstaje, wystartuj z około 400fsb i zwiększaj co 1 aż nie wstanie - dowiesz się jak nisko masz fsb wall na swoim procu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 aaa no o tym nie pomyslalem, robilem 7x400 i nie wstal... sprobuje jechac od 350 w gore bo na takim (8x350) sie podnosil, dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 a przepraszam :P racja, pomyliłem się z serią 8xxx :P faktycznie idź od 350 w górę :D mój błąd ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 spox, na 370 wstaje, wyzej juz nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 hehe :D moj daje rade jeszcze do 380 wiec nie jest zle :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Chciałem kupić, któregoś z tańszych c2d i zastanawiam się czy wybrać e4300 czy też e6300, na allegro stoją praktycznie w takich samych cenach. W sumie e4300 ma wyższy mnożnik... Co radzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 E6300=raczej lepsze O/C, ale potrzeba mocnego mobo i pamięci. E4300=nieco gorsze O/C, ale za to komfortowe dzięki mnożnikowi x9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) Chciałem kupić, któregoś z tańszych c2d i zastanawiam się czy wybrać e4300 czy też e6300, na allegro stoją praktycznie w takich samych cenach. W sumie e4300 ma wyższy mnożnik... Co radzicie? Na E6300 przy dobrej sztuce masz niemal pewne 3,5ghz i więcej przy w miare małym napięciu a na E4300 3,5ghz to byłby troche hardcore :wink: jeśli mobo uciągnie Ci FSB 500mhz a pamięci przy dzielniku 1:1 1000mhz to E6300 IMO będzie lepsze :) Edytowane 17 Marca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...