Skocz do zawartości
welyk

Intel Core 2 Duo E4300, 1.8ghz, 800fsb

Rekomendowane odpowiedzi

A co z tą ścianą FSB? To chyba płyta ma takie coś, a nie proc... skoro leci na 360x9, to czemu nie wstaje na 375x6/7/8/(dowolnie)?

Skończy się wymianą płyty na wersję deluxe w końcu :(

Ustawiaj FSB-DRAM na 1:1 to czasami pomaga zacznij od 7x400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie FSB podniesione do oporu, PCI na sztywno, wszystkie ustawienia jak trzeba. E6300 wysłałem wczoraj razem P5W dlx :D Tamten zestaw tez odpadał na FSB 350 wzwyż :( Już nie wiem, co jest nie tak :/ Może tagan nie wyrabia? Orthos się wywala na większości ustawień (CPU/RAM/FSB) i każe mi to przypuszczać, że NB jest niestabilny... Płytka kupiona używka na allegro. Sprzedający twierdzi, że się super kręciła.

Aż Wam linka zapodam

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=154820675

Tagan ma jeszcze do ciągnięcia Galaxy 7900GS (620/1700), Raptorka, Samsunga 7200, Nagrywarę, sporo urządzeń USB, kilka wentyli, jakieś panele na przodzie i czasem katody...

Możliwe, że to zasiłka skapitulowała?

@dwaIP: Pierwsze, co chciałem odpalić, to 400x7. Napisałem kilka postów wcześniej wszystkie ustawienia, na których jest zima. RAM to Geil Ultra 800, który sobie chodzi na timingach 5-5-5-18 teraz, żeby go wykluczyć (na takich timingach chodzi na 1000MHz przy 2.1V).

Coś z tą płytą jest na bank... Everest pokazuje mi odczyt z pamięci na poziomie 7.5GB/s, a zapis 2.7GB/s przy 58ns :/ To wszystko w dualu przy FSB 360 i Ram 900MHz (chyba powinno być pona 12GB/s przy takich ustawieniach...)

Edytowane przez Milek29a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ty skad zes sie urwal :mur:

1.6V i 4GHz :lol: Dobre sztuki E6600/6700 tyle robia na dobrym chlodzeniu a nie najnizszy w rodzinie proc.

E6600 ma 2 razy wiecej kaszy i to wplywa na podkrecalnosc, wiec nie wyskakuj mi tu z :mur: :P

1.6v 2mb cache to okolice 3.9-4GHz

Edytowane przez Jimmy007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E6600 ma 2 razy wiecej kaszy i to wplywa na podkrecalnosc, wiec nie wyskakuj mi tu z :mur: :P

1.6v 2mb cache to okolice 3.9-4GHz

Tak sobie to tlumacz. Dostatecznie wiele C2D przebralem, aby wiedziec co pisze.

Osobna sprawa jest fsb wall a tego nie przeskoczysz nawet napieciem rzedu 2V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie to tlumacz. Dostatecznie wiele C2D przebralem, aby wiedziec co pisze.

Osobna sprawa jest fsb wall a tego nie przeskoczysz nawet napieciem rzedu 2V.

jest jak jest i na razie e4300 nie podkrecaja sie lepiej niz e6300, wiec nie ma sensu kupowac e4300 dla mnoznika 9, skoro i tak nie zrobi sie na e4300 3,5GHz przy niskim napieciu. Lepiej kupic selekta e6300, np. 3.4GHz 1.35vcore i mobo ktore daje fsb 500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mam rozumieć, że procek na FSB powyżej 360 zwyczajnie odmówi współpracy, choćby miał mnożnik X1 ???

Nie wiem dokladnie, albo masz cos zle ustawione itp, albo proc ma sciane i tyle. Nic nowego to nie jest, mnostwo jest takich C2D, ktore potrafia zrobic np. 3.7GHz na relatywnie niskim napieciu a 3.75GHz nie zrobia na obojetnie jakim. Zreszta nie tylko C2D tak maja bo A64 .... tez sie takie trafiaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Milek29a

ta plyta to plyta goscia z frazpc, ktorego to (z forum) znam i zapewniam Cie ze to prawda ze sie ladnie krecila.

Na moje to BIOS. Pewnie poprawia niebawem. A co do "miala akcje" - jak zmieniles bios na starszy TYLKO bo glupio pokazywalo temp. to no comments ;)

Walcz dalej :D

P.S. Apropo P5B i krecenia c2d, i wyboru e4300 czy e6300 - wie ktos gdzie kupic chwytak probierczy, zeby zlapac nozke scalaka, gdzie nozki sa oddalone od siebie o 1mm ? (na allegro sa, ale w opisie "nawet do wyprowadzen oddalonych od siebie o 1,27" wiec chyba sie nie nada. Potrzebne to do vmoda dla ramu na P5B, bo oryginalnie max 2.1v - wtedy wolalbym e6300 niz e4300 :)

Edytowane przez ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sprawdzić jeszcze raz ten bios 0908?

Dać napięcia na max (w sensie 1.5 na procka), poluzować timingi na 5-5-5-18 i spróbować 400x7 :> Jak wstanie, to jechać z mnożnikiem?

No a zakładając, że 3.2GHz jest nie do przeskoczenia... kto poleci jakieś MEGA ciche chłodzenie zamiast intelowego wyjca? Bo chyba nie ma co w wodę inwestować, jak procek nie chce latać... Ninja passive da radę?

Edytowane przez Milek29a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie :)

zastanawiam się co kupić:

e4300/6300 B-)

mysle, ze w przyszlym tygodniu sytuacja sie wyklaruje, jak wiecej ludzi pochawali sie osiagami swoich czterdziestek trojek

na te chwile sprawa jest jasna, masz mobo z dobrym htt i niezle ramy ? kupujesz szesdziesiatke trojke,

twoja plyta i ramy sa dretwe ? kupujesz nowsze dziecko intela

obawiam sie, ze tak pozostanie juz do konca .... no chyba, ze nowsze tygodnie produkcji pokaza nam pazurki :lol:

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O blah :/

http://arest.pl/index.php?inc=cennik&k...=1&skatid=2

Niedawno E6300 bralem za 650zł, teraz E4300 kosztuje wiecej a E6300 podrozal do 715zł :/

Albo w Arescie ktos chce na tym zarobic, albo zapowiada ogolna tendencje sprzedawcow ktorzy popodnosza ceny na E6300.

Edytowane przez eubie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hee i jak tu sie nie wkur... tu sie szykuje od 21 stycznia obnizka intela a tu takie sytuacje. A plakalismy ze roznica w cenie e4300 do 6300 jest znikoma no to teraz nam sklepy podniosa 6300 zeby juz byla cena konkurencyjna.!

Szok takie zeczy to sie tylko mogą w polsce dziac!

Ta tendencje zauwazylem od momentu sprzedazy e4300 wiec to chyba wina sklepow ktore moze zatowarowali sie e4300 a przy cenie dosc niklej do 6300 sprzedaz 43-trojki nie idzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dolar skoczyl i procki tez. 88 GTX'y w zeszlym tyg skoczyly lo 100pln. jak ktos chce to mam jednego e43 za 630 :)

Narazie dzieki wole poczekac z wyborem procka z seri core2 bo z 43-trojka mozna sie ugotowac jak narazie widac o/c nie jest za dobre. Edytowane przez ememiks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ciekawe jest to że wersja 6400 chyba o 15 zl tylko poszła bo była chyba z 805 a 6300 z 649 do 699 teraz E4300 zrobią za 660zl :mur: i bedą cali w skowronkach :angry:

POZDRO

Odnoszę wrażenie, że nie chcecie zaakceptować przyczyn wypuszczenia 4300.

Jest to b. duże ułatwienie dla producentów Oem którzy mogą teraz załadować Core2Duo do płyty gł za 150zł ze zintegrowaną grafą plus 256MB RAM 80GB HDD i cały komp opchnąć za 1500zł... Oczywiście na pół strony reklamie będzie info że to jest core 2 Duo i takich co się na to złapią będzie wielu...

W kwestii OC - całkiem realne jest że intel poważnie potraktował tę kwestię - tzn. zabezpieczył jakimś kondensatorkiem/rezystorkiem możliwość osiągania względnie wysokiego FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypusc go z tej paczki niemiec i wrzucaj na ruszt (:

1. Niemiec

2. i co ja z nim pozniej zrobie?? breloczek do kluczy? dzieki juz mam jeden z P4 engenering sample

TUTAJ sa niby ostatnie sztuki w cenie 655PLN, myslicie ze warto brać teraz proca ?? czy poczekac jeszcze ze 2 tyg, tylko co wtedy bedzie z cenami ??

za 650 dostaniesz z kurierem tez z gw i FW [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo orznal zewnetrzna krawedz wafla krzemowego i nazwal to E4300...

Patrz pan a ja głupi myślał, że nowe cwelerony będą się zwały Conroe L albo jakos podobnie a tu widzita ?? Chyba się szykuje coś dziwnego z procami ... :( a tak liczyłem na tego e43oo... ale faktycznie .. chyba trzeba poczekać.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi