KOFEK Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Tak to bedzie pewnie rewelacja z tanimi plytami, asrock ze 240 pln i 2700 na boxie. No i nie trzeba do tego super ramow. Zreszta zobaczymy jak bedzie chodzic na innych plytach. Z tego co wiem 3 ghz na 6300 to nie byla prosta sprawa aczkolwiek powszechna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) Już mi się nie chce gadać na ten temat, chodziło mi głównie o teorie spiskowe jakie tu były zamieszczane w przypadku core - pewnie zdarzały się jakieś zabiegi ale generalnie one tylko utrudniały OC, aha odblokowanie potoków to nie OC - to modowanie, ale to inna sprawa. W radeonach 9550 odblokowanie OC to było parę sekund (sterowniki). Polecam jeszcze raz ten link http://xtreview.com/addcomment-id-1076-vie...tepping-L2.html e4300 jest na nowym steppingu l2 , który obniżył pobór energii w porównaniu do b2. Niewykluczone, że Intel wprowadził pewne modyfikacje architektury i procki nie kręcą się tak jak dawniej. Zobaczymy jak będzie wyglądać sprawa z nowymi e6000 na L2. Może się okazać, że i one nie są takie rewelacyjne. BTW uważam, że 4300 to idealna propozycja dla ludzi poszukujących wydajnych i tanich kompów. Wystarczy płytka za 300 zeta i mniej i już można mieć "prawie" e6600. Poza tym mniejszy pobór energii w nowym steppingu to dla mnie duży +. Za AMD nie przemawia już b.małe zużycie energii w stanie spoczynku czyli w 90% użytkowania komputera. Edytowane 16 Stycznia 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Kolejny test. Tym razem po polsku. KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Kolejny test. Tym razem po polsku. KLIK wygrzewanie orthosem przez 4 min i brak umiejetnosci zalozenia infinity, sorka, ale zerowy wyznacznik profesjonalizmu. poczytalem i skomentowalem i nie tylko ja ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 z tego co zapamiętałem z topicu o tym to chodziło o wyeliminowanie i przerobienie na nizszy model kart z uszkodzeniami powstałymi na linii prdukcyjnej i oszczędzenie sobie kilkunastu tysięcy potencjalny7ch reklamacji w roku. Intel kastrowane procki z uwalonych wafli nazywał celeron z tym że oni mieli preselekcję na taśmie a nie po produkcyjną :D Trochę to jest róznica. Ile z tych genialnych radków i gieforsów miało potem problemy z artami po odblokowywaniu różnych pie.r.dół ?? Pozdrawiam. owszem, duzo kart dawalo arty po odblokowaniu potokow, ale taki np. 6200, ktory @6600 daje arty nie jest podstawa do reklamacji - to jest w pelni sprawny 6200, za ktorego zaplaciles, nikt nie dawal ci gwarancji na modowalnosc/podkrecalnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 W przyszłym tygodniu moje E4300 dostanie Infinity i konkretną płytkę i wtedy zobaczę, czy da się z niego coś wykrzesać... Wyczytałem coś takiego: "Well, the CPU's overclockability might be limited by other factors, too, as we found out in our tests. When we tried to use our Core 2 Duo E4300 on a DFI Infinity 975X/G mainboard, we found that we couldn't increase the FSB frequency above 300MHz whereas we could do that with Core 2 Duo processors from the E6000 series. It means that some optimizations in the BIOS code are necessary to overclock Core 2 Duo CPUs intended to work with a 200MHz FSB." Czyli że jeszcze płyty średnio sobie radzą z jego obsługą. Może dlatego odmawia pracy na wyższym FSB, mimo, ze jest zimny i stabilny w swoich 'granicznych' ustawieniach. U mnie teraz jest na FSB 360, co daje mu 3240MHz i jest całkowicie stabilny 24/7. Wentyl intela daje radę, a na ustawieniu go w tryb 'Silent' procek w mocnym stresie nie umie przeskoczyć 60* nawet na vcore 1.5... Myślę, że procek jest na tyle nowy, że nie ma go co przekreślać. Okaże się pewnie że nowe biosy/mody samego proca pozwolą na stabilną pracę 9x400 na większości egzemplarzy. Procek ma jedynie FSB wall, a zapas megaherców ogromny, więc trzeba coś tylko na to poradzić :) Może coś pomodzić w tych tranzystorkach na spodzie procka? Ma ktoś foto, jak Conroe/Allendale wygląda po zdjęciu tej blachy z numerami seryjnymi? Może ona jeszcze dodatkowo utrudnia chłodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Q640A459 Jeszcze gorsza seria, problem z zabotowaniem na 9x320... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 :blink: 2.88GHz nie robi :?: Oczywiscie standardowe napiecie? Widoki na przyszlosc sa nie ciekawe dla tych prockow... PITer ile juz e43 przeszlo ponad 300MHz? @ememiks To nie jest pytanie do tego tematu. Polecam dzial Co kupic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 :blink: 2.88GHz nie robi :?: Oczywiscie standardowe napiecie? Widoki na przyszlosc sa nie ciekawe dla tych prockow... PITer ile juz e43 przeszlo ponad 300MHz? @ememiks To nie jest pytanie do tego tematu. Polecam dzial Co kupic? Maz napiecie z jakim testuje to 1.4v, jak narazie tylko 2 procesory znalażłem co przekroczyly 3GHz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Q640A459 Jeszcze gorsza seria, problem z zabotowaniem na 9x320... Problem jest w FSB czy gdzie indziej? Działają na 7x350 ? Jeśli problem jest w FSB to warto sprawdzić z innymi chipami niż 965 oraz z abitem AB9 na 965. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Jutro juz powinienem miec podzespoly wiec powiem co i jak do e4300 ale widze ze moze byc w topa ;( jak pojdzie na 3GHz to ide do kosciola dam na tace ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 (edytowane) Problem jest w FSB czy gdzie indziej? Działają na 7x350 ? Jeśli problem jest w FSB to warto sprawdzić z innymi chipami niż 965 oraz z abitem AB9 na 965. Obnizenie mnoznika nie przynosi wzrostu FSB.. E6300 w nowym stepnigu moze miec podobne problemy.. Edytowane 17 Stycznia 2007 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 To widze ze niezle bede musial sypnac na ta tace i to jeszcze przed o/c mam nadzieje ze nie wtopie sie z tym e4300 ale ja kuzwa zawsze nie slucham wiekszosci ludu i pozniej stekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Nie siej paniki :wink: Ile czasu minie nim na rynek trafi nowa partia E63? Bo chyba na magazynach jest jeszcze pozostalosc zeszlego... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Obnizenie mnoznika nie przynosi wzrostu FSB.. E6300 w nowym stepnigu moze miec podobne problemy.. Wygląda na to ze wersja L2 ma analogową blokadę na FSB ale nie wiadomo czy blokada działa z każdym kontrolerem RAM i biosem. Jeśli taka sama blokada jest w nowych E6300 i E6400 to będzie super kiszka nie CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Chyba właśnie wychodzą poprawki architektury pod kątem mniejszego poboru prądu w spoczynku zapowiadane przez Intela... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Jak ja czytam o tych nowych pomysłach Intela dotyczących "poprawek architektury pod kątem mniejszego poboru prądu" to jestem bliski detonacji swojej osoby :mur: . Zrobili takie dobre proce i teraz zmniejszają pobór prądu kosztem podkręcalności?! :mur: A na co komu mniejszy pobór prądu skoro z podkręcaniem będzie lipa?! :mur: Czyli np. nowe E6320/E6420 nie zrobią nawet 3GHz? :mur: Do czego to doszło - Intel cofa się w rozwoju czy co ?! :mur: Gdybym spotkał na ulicy Gatesa to chyba bym mu powiedział co o nim myślę. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Obnizenie mnoznika nie przynosi wzrostu FSB.. E6300 w nowym stepnigu moze miec podobne problemy.. wyglada mi to raczej na problem ze strapem 800, a nie na slabe procki. Poczekac trzeba raczej na nowe biosy, albo posprawdzac na innych plytach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Jak ja czytam o tych nowych pomysłach Intela dotyczących "poprawek architektury pod kątem mniejszego poboru prądu" to jestem bliski detonacji swojej osoby :mur: . Zrobili takie dobre proce i teraz zmniejszają pobór prądu kosztem podkręcalności?! :mur: A na co komu mniejszy pobór prądu skoro z podkręcaniem będzie lipa?! :mur: Czyli np. nowe E6320/E6420 nie zrobią nawet 3GHz? :mur: Do czego to doszło - Intel cofa się w rozwoju czy co ?! :mur: Gdybym spotkał na ulicy Gatesa to chyba bym mu powiedział co o nim myślę. :rolleyes: gatesa? ale co, chcesz mu powiedziec, ze przez niego intel robi procki podobne do visty, czy co? ja mam szczere nadzieje, ze to sie poprawi......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 (edytowane) Jak ja czytam o tych nowych pomysłach Intela dotyczących "poprawek architektury pod kątem mniejszego poboru prądu" to jestem bliski detonacji swojej osoby :mur: . Zrobili takie dobre proce i teraz zmniejszają pobór prądu kosztem podkręcalności?! :mur: A na co komu mniejszy pobór prądu skoro z podkręcaniem będzie lipa?! :mur: Czyli np. nowe E6320/E6420 nie zrobią nawet 3GHz? :mur: Do czego to doszło - Intel cofa się w rozwoju czy co ?! :mur: Gdybym spotkał na ulicy Gatesa to chyba bym mu powiedział co o nim myślę. :rolleyes: A na co intelowi podkrecanie ? podkreca procesory 5% uzytkowników a spadku poboru pradu zasmakuje 95%. Czy takiego dela interesuje ze procesor sie podkreca ? nie A to ze bedą 2x mniej produ pobieraly ich komputery ? Edytowane 17 Stycznia 2007 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Panowie :arrow: :dontfeedtrolls: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 (edytowane) A na co intelowi podkrecanie ? podkreca procesory 5% uzytkowników a spadku poboru pradu zasmakuje 95%. Czy takiego dela interesuje ze procesor sie podkreca ? nie A to ze bedą 2x mniej produ pobieraly ich komputery ? No właśnie. Mniej prądu - słabsze zasilacze, słabsze chłodzenie - zawsze parę dolarów - pomnożone przez milion da parę milionów (czasem paręnaście) $. Te 5% podkręcających userów to raczej gruba przesada. Dobrze jak to będzie 0,5%. Owszem tacy są też cenni bo nakręcają rynek (są źródłami informacji dla innych) Edytowane 17 Stycznia 2007 przez KvM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Czyli mam rozumieć, że sztuka, która robi stabilnie na stock vcore + box cooler okolice 3.2GHz (obecnie idzie na FSB 350 dla niskich timingów) to jakiś niemal selekt pośród E4300? Po niedzieli dotrze infinity i P5B Dlx, to pomęczymy gada dalej... Coś mi ta awersja do wysokiego FSB nie pasuje. Ponad 360 nie chce iść (tak jak płyty 965 na początku), tyle że nie zaczyna chodzić na 400 nawet przy mnożniku 6x :( Coś się z tym musi dać zrobić chyba. Ja się ciągle upieram, że proc ma zapas megaherców w sobie (sądząc po napięciach i temperaturach przy OC na poziomie 175% stock) Jakby ktoś chciał, to seria mojego procka (który robi te 3GHz bez zająknięcia) to Q644A387 Tak BTW, to co konkretnie można z tej serii wyczytać? Miejsce w waflu? Tydzień produkcji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 (edytowane) Troche mnie PITER zmartwil bo wlasnie u was kupowalem e4300. Mam Q644A387 heheh cos ci to mowi :P Zobaczymy jak sie bedzie podkrecac. Nie ma sie co martwic w razie czego allegro przyjmie wszystko nawet jesli mialbym stracic na tym 50 pln :D ale wtedy to juz kupie chyba 6400. Edytowane 17 Stycznia 2007 przez KOFEK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Tak BTW, to co konkretnie można z tej serii wyczytać? Miejsce w waflu? Tydzień produkcji?data produkcji to IMHO trzy cyfry po literze "Q"w ostatniej linijce: Qxxx pierwszy x zawsze 6 =>2006 dwa następne XX=> tydzień produkcji i tak to co miał Piter w rękach: Q644A387 i Q640A459 oznacza że zarówno 40 jak i 44 tydzień jest teoretycznie teoretycznie, bo Twój idzie ładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 A w takim razie dalsze numery? 4A vs 0A oraz 387 vs 459... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwaniak666 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 kto mi może powiedzięc przy jakim fsb asus p5b przy e6300/e4300 będzie strapować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 kto mi może powiedzięc przy jakim fsb asus p5b przy e6300/e4300 będzie strapować ? Uzytkownicy wspomnianych plyt glownych :?: Ktorzy maja wlasny temat w tym dziale? :neutral: Chyba zaczne porzadkowac tematy z postow z... :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 p5b z 6300 przy przejsciu z 400 na 401mhz. na 4300 nie bedzie przypadkiem to samo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 p5b z 6300 przy przejsciu z 400 na 401mhz. na 4300 nie bedzie przypadkiem to samo ?Tak samo. Np. na P5N-E SLI strap przelacza sie przy przejsciu z 422 na 423MHz - dziwne ciutke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...