Skocz do zawartości
welyk

Intel Core 2 Duo E4300, 1.8ghz, 800fsb

Rekomendowane odpowiedzi

Mozliwe ... u mnie pomagało ae jak to jest z DDRII to nie wiem.

Dzisiaj kolejny dzień poszukiwań bo mi coś tego datasheeta zjadło :( nie mógł wczoraj w nocy otworzyć strony :(

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=145996

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=143757

EDIT: co prawda extreme ale jednak fsb syci: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=130410

czy ktoś się orientuje co oni zrobili tym Asusom ??

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I 6:58 to jest właśnie odpowiedni wynik przy 3.6 :)

Wychodzi na to, że jednak przy odrobinie samozaparcie E4300 całkiem sympatycznie się kręcą...

Mój E4300 kończy się przy FSB=410 i to chyba nie jest wina pamiątek :(

Co do wyniku SPi, to po zmianie pamiątek na coś lepszego, urwę jeszcze kilka cennych sekund :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MaSell no na pewno cep musi być mocarny w takim przypadku : http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=148555 zwykły E6300 daje radę... ciekawe jeśli by się udało w końcu zlokalizować i zaizolować/połączyć odpowiednie piny na cepie by osiągnąć fsb 266 dla e4300 to czy to by podniosło strapa a płycie? Ktoś próbował dla E6XXX wsadzić fsb 333 ale okazało się to lipą gdyż próbował z płytą wspierającą max QPB 1066 bodajże i nici z eksperymentu wyszli :( IMO to dziwne, że płyty które oficjanie nie wspierały fsb 333 dawały się tak kręcić .. zastanawia mnie jak wtedy reaguje strap dla tych układów.

Skoro u mnie strap się zmienia przy przejściu fsb 200 to dlaczego na LGA tak nie ma ?? kurde pokopane to zagadnienie :( kopię nadal.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MaSell no na pewno cep musi być mocarny w takim przypadku : 2475885[/snapback]

EDIT: co prawda extreme ale jednak fsb syci: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=130410

czy ktoś się orientuje co oni zrobili tym Asusom ??

natomiast ten jest na P5B dLX rev. 1.03g osiągnięty zapewne dzięki duzemu Voltażowi, mnożnikowi x6 i chłodek też pewno był...

na x7 już by tak nie poszedł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no dobre i 3150mhz, z testów wynika że wtedy już całkiem niezły potworek ;] Pozwólcie że wróce jeszcze do tego fsb na P5B Deluxe (prawdopodobnie) normalnie wow, ja rozumiem ze zrobili na niej pewnie mase drut modów ale fsb 630 nice nice normalnie, a Pitera i GB DS4 jakos nie słychać wywalczył coś???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Pitera i GB DS4 jakos nie słychać wywalczył coś???

albo usmażył :D

Dobra panowla ... możliwe że to miało kosmiczne chłodzenie przy jeszcze kosmiczniejszym vcore... tylko jest pewien aspekt, o którym wie MaSell bo widziałem jego posta w tym temacie na XS i mam nadzieję, że śledził cały tamten wątek. Nikomu jak na razie nie udało się oicjalnie przeskoczyć bodajże 1,75vcore dla c2d ... z tamtego wątku tak wynika a goście raczej uzywają mierników niźli wskaźników spod windy.... czyli jak to tłumaczyć ?? W jaki sposóbn osiągnęli te kosmiczne vcore Ci panowie z linka walidacji ... ?? Nie kumam czegoś... Jakie max vcore możecie ustawić u siebie na płytach ... to może trochę mi wyklaruje sytuację.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie dziwne bo tez składam kompa kolesiowi mam asusa na nforce 650 sli i powyżej 3.2GHZ proc nie chce chodzi tak jakby mobo z ramem sie gryzła,m ramy good ram non pro 667

Edytowane przez michal-zal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeź.... wpadłem na coś dyskutując w innym topicu i teraz mnie to zagryzie chyba, ale podzielę się z Wami moimi przemyśleniami.

1) chipsetów, które są gotowe nie przeprogramowuje się - tak??

2) jeśli tak (ad.1) to dlaczego chipset I865P i pochodne zastosowany w mobo asrocha pod C2D obsługuje E6XXX ?? czyżby w tych chipsetach w plolu reserved dla bsela była szyba FSB 266 ??

3) jeśli tak to : ktoś kto na jakiejś płycie z tym chipem kręcił mógłby sprawdzić jak zachowuje się tam strap?

4) jak nie ma strapa dla fsb 266 takiego, który by chamował proca to jak to wytłumaczyć na nowszych chipsetach pochodnych w jakiś sposób od tamtego?

Konkluzja: Skoro chip I865PE może pracować generując FSB 266 (1066) to dlaczego do cholery nie dac tego e4300 na jakiegoś asrocka i próbować nim pozamiatać ?? najlepiej tego asrocka co to był sensacja z AGP+PCI-X+DDR+DDRII :D Ja ktoś to ma to może by zrobił jakiś test takiej konfiguracji ?

EDIT: z postów na róznych forach, nawet niderlandzkich chociaż nędzne w treści, nie zauważyłem podobnych wyników reserczu w temacie.

Nie wiem czemu ale mnie to gryzie sakrucko i coś mi nie daje spokoju ten strap zafajdany.

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

No i rybek dorwal e4300 :D ale cos za rowny wynik mi wyszedl na rownych taktach :D

Powiem tak, Orthosa moge liczyc na def vcore (miernik 1.35, z biosu 1.4) na 3.2GHz pozniej trzeba podnosic juz, a temp na boxie rosnie znacznie.

Jak mi ktos wyjasni jak Pclab zrobil 3.4GHz stabilnie na 1.45 (BOX) stawiam browca :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[img ]http://rybamcz.boo.pl/zdjecia/bench/e4300/6%2034%20waza%2016m.PNG[/img]

No i rybek dorwal e4300 :D ale cos za rowny wynik mi wyszedl na rownych taktach :D

Powiem tak, Orthosa moge liczyc na def vcore (miernik 1.35, z biosu 1.4) na 3.2GHz pozniej trzeba podnosic juz, a temp na boxie rosnie znacznie.

Jak mi ktos wyjasni jak Pclab zrobil 3.4GHz stabilnie na 1.45 (BOX) stawiam browca :D

nauka czytania - zrobili 3,375GHz na Scythe Infinity co jest niejednokrotnie zaznaczone w artykule - ba, nawet na fotkach widać Infinity. Z BOX'em dali sobie spokój już przy 3GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aua.... ryba to fsb bolało :D Gratulacje.

co do reszty: patch ent :D :D :D :D :D ryba i BOX ??? niemożliwe !!!!

Jakie fsb ?:] gdyby nie ta godzina... nie chce mi sie wycinac izolacji na plyte, tak to juz kaskada by byla odpalona :] ale nic, ide otworzyc okno i box dalej leci:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leniwy jestem i edita już nie strzelę :D

Chodziło mi o FSB dla tego konkretnego cepa w sensie e4300 nonES :D

ryba czy mi się wydaje czy Ty jutro faktycznie zamierzasz mieć rybie oczy :o

jak bedziesz tak dalej benczował to ciekawe będą wyniki ale Twoja fizjonomia może ucierpieć z przekrwienia :D bo cep jest obiecujący :D ...chyba :D

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bezpański_Samurai aka. RONIN :D Jak najbardziej mnie satysfakcjonuje :D :D :D .. zadaj test co i jak z tym chipem bo mnie nurtują pewne kwestie dotyczące go :D btw. powodzenia.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi