Che Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 ENT: wiem bo mialem pare sztuk p4, tlmaczyc mi tego nie musisz :) ale w c2d moze juz cos inego zastosowali, bo pomysleli ze nikt sie za to nie wezmie jak juz od dawna wiadomo ze z intelem nic z tego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Liquid Pro się nie rozpłynie? Bo o nim myślę najbardziej. Drucik bym najchętniej wlutował, ale po tym zostaną ślady...Może lakierem przewodzącym przykleić cienki izolowany drucik, tak by zamienić miejscami połączenie, resztę izolować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimmy007 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Może lakierem przewodzącym przykleić cienki izolowany drucik, tak by zamienić miejscami połączenie, resztę izolować ?Liquid Pro i pomalować lakierem bezbarwnym do paznokci jako izolacje i utrzymywacz Liquid'a na miejscu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 a moglibyscie powiedziec co wy wlasciwie chcecie tym zrobic bo z poprzednich postow malo zrozumialem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 a moglibyscie powiedziec co wy wlasciwie chcecie tym zrobic bo z poprzednich postow malo zrozumialem ;)podciągnać w góre domyslene fsb cepa.. dzięki temu powinny zniknać problemy z kompatybilnością z obecnymi biosami płyt głwnych i dziwnie niskim o/c no a wyższe fsb u intela od dawna wpływa też pozytywnie na wydajność... ja tam trzymam kciuki bo takie zabawy są zawsze fascynujące..oby tylko socket to przeżył :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 a moglibyscie powiedziec co wy wlasciwie chcecie tym zrobic bo z poprzednich postow malo zrozumialem ;) z tego co ogarnelem, to chca zrobic cos ala drut mod do athlona, zeby uzyskac albo standardowo wyzsze fsb, ale zmienic mnoznik. P.S entu nie zjedz mnie za to ze moge sie mylic :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Czyli w wolnym tlumaczeniu - robimy eksperymenty zeby zamias powitalnego 9x200 bylo 7x266? Niechaj swiatlosc was prowadzi miedzy upalonymi jednostkami ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Czyli w wolnym tlumaczeniu - robimy eksperymenty zeby zamias powitalnego 9x200 bylo 7x266? Niechaj swiatlosc was prowadzi miedzy upalonymi jednostkami ;]]] a na cholere tobie 7x266 jak mozesz miec 9x266 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) Jakby co mnożnik i tak można spuścić w biosie jeśli komuś potrzebne 7x266. Edytowane 26 Stycznia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) Nie kapuje Czym sie rozni domyslne 266 od recznie podkreconego na 266? Edytowane 26 Stycznia 2007 przez kurniczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 tym ze niektore plyty nie wstaja gdy procek jest domyslnie taktowany na x200 [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 tym ze niektore plyty nie wstaja gdy procek jest domyslnie taktowany na x200 [;raczej choidzi o szybko konczace sie oc a nie o wstawanie plyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Czyli jak powiedzmy takiego c2d 4300 z domyslnym 200fsb da rade podkrecic do max 500 to po tych przerobkach (jak sie uda Milek29a) c2d 4300 z domyslnym fsb 266 podktreci sie na 566? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Czyli jak powiedzmy takiego c2d 4300 z domyslnym 200fsb da rade podkrecic do max 500 to po tych przerobkach (jak sie uda Milek29a) c2d 4300 z domyslnym fsb 266 podktreci sie na 566? wlasnie w tym rzecz, ze podkrecenie na 500 jest trudne :/ przeczytaj sobie teat to sie dowiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 COś w tym stylu tylko że troszke przegiołeś z wartościami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) @Milek29a - trzymam (a raczej -trzymamy) za Ciebie kciuki :D ! Ja mam głęboką nadzieję, że rzeczywiście E4300 da się zmodować, aby odpalał się na domyślnym fsb 333Mhz przynajmniej. SPRÓBOWAĆ zwiększyć mnożnik też nie zawadzi, powtarzam - SPRÓBOWAĆ. @ przeciwnicy modowania proców w celu zwiększenia mnożnika na C2D: To, że do tej pory nikomu nie udało się zwiększyć modami maksymalnego mnożnika na C2D nie oznacza, że jest to niemożliwe B-) . Obecnie każdy podkręca swojego proca bawiąc się biosem, nikomu nawet do głowy nie przychodzi zastanowić się choćby nad możliwością moddingu. Dlatego pomysł izolowania/łączenia styków na E4300 wydaje się niektórym "doświadczonym overclockerom" bajką. Każdy preferuje stare, sprawdzone i powszechnie uznawane sposoby zwiększenia wydajności, jakiś oryginalniejszy pomysł natychmist spotyka się z wyśmianiem. Ja osobiście nie wykluczam możliwości zwiększenia (maksymalnego w danym modelu procesora) mnożnika C2D. Nie należy szukać dowodów że jest to niemożliwe, lecz należy spróbować zwiększyć ów mnożnik, a dopiero po ewentualnym niepowodzeniu wyciągać wnioski. Szacuje się, że rynek overclockerów stanowi klientelę maksymalnie 0,5% ogółu rynku komputerowego. Jeśli optymistycznie założymy, że co dziesiąty overclocker moduje w swoim sprzęcie cokolwiek (Vmod mobo lub karty graficznej), a z tego co dziesiąty gotowy jest na dokonanie modów na procesorze, to i tak wychodzi nam 0,005% rynku sprzętu PC na świecie. Zapewne Intel zdaje sobie z tego sprawę, po co zatem miałby inwestować w uniemożliwianie zmiany mnożnika? 0,005% rynku to jest NIC dla takiego giganta jak Intel. Z tego względu warto PRÓBOWAĆ kombinować z procesorem na wszystkie możliwe sposoby: jeśli się nie uda - trudno, pozostanie satysfakcja podjęcia "walki" z "geniuszem" Intela. Jeśli jednak uda się tą "walkę" wygrać - można zyskać nie tylko ogromną wydajność za niewielkie pieniądze, ale też i sławę, wiekopomne miejsce wśród największych overclockerów, jacy chodzili po Ziemi. WARTO ZATEM PRÓBOWAĆ - do tego wniosku miała Was moja wypowiedź doprowadzić :D Pozdrawiam Edytowane 26 Stycznia 2007 przez Fulgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 ja was pobije , tak nie umiecie :P http://www.keepmyfile.com/image/8f5f661348817 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 (edytowane) Tak to czytam od paru dni i z kazdym dniem bardziej mi sie smiac chce. Nic tam nie odblokujecie i tyle. Nie bierzecie takze pod uwage tego, ze proc startnie na 266 x 9 i musi mu do tego wystarczyc def vcore, bo inaczej ciemnosci beda ( tak jak po oc ) - analogicznie bylo z P4-M; dalo sie wymusic FSB 133, lub 200MHz, ale jak proc nie potrafil pracowac z takim FSB na def vcore to caly mod byl na nic ( a imho byl banalny ). Kazdy E4300 pojdzie na def vcore 266 x 9 ? Zapewne nie. ps. na AW9D-Max + X6800 to i multi x 61 idzie ustawic :lol: edit : 50x9 na IB9 takze sie pokazuje - wina biosu. Edytowane 26 Stycznia 2007 przez DEVILEK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deonet Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 @DEVILEK: E4300 pracuje bez problemu 9x266@1,2V ;) (przynajmniej mój egzemplarz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys_jarzyna Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Witam. Mój problem dotyczy niedawno zakupionego procesora Intel Core 2 Duo e4300. Otóż przy montażu wentylatora upadł mi on na procesor, w wyniku czego powstało cos w rodzaju rysy/peknięcia. Procek na szczęście działa bez zarzutu. Niepokoi mnie tylko dziwne cykanie wydobywające się z okolic procesora podczas gdy obciążam go orthosem. Gdy korzystam z Internetu lub gg nic takiego nie słychać. Czym może być spowodowany ten dźwięk i czy może to być groźne? Moja płyta główna to asrock dual-vsta, a zasilacz fortron 350W. Oto link do fotek: FOTKI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elek Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 to kondensatory syczą/piszczą, ja też to mam na commando Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCHaCkiN Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 ja was pobije , tak nie umiecie :P http://www.keepmyfile.com/image/8f5f661348817 :blink: :lol2: nie pobijemy cię ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 przeciez wiem ze to bios po upgradzie na tym syfiastym PL do F4 jest juz normalnie rozpoznawany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milek29a Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Czyli w wolnym tlumaczeniu - robimy eksperymenty zeby zamias powitalnego 9x200 bylo 7x266? Niechaj swiatlosc was prowadzi miedzy upalonymi jednostkami ;]]] Samo FSB ma się zmienić... Czyli powitalnie 9x266 (lub 9x cośtam) żeby przesunąć FSBwall wyżej. Czyli usunąć problem z podkręcaniem. Dla E4300 jest póki co standardowo max 360 (200+75%). Chcemy to zmienić na 266+75% :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Hm dziwnie to wygląda, tak jakby ta blaszka była żywcem rozrywana ale znowu nie za bardzo chce mi sie wierzyć aby było to wywołane tym wypadkiem przy montażu radiatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Po prostu pękł lakier na IHS'ie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Z marszu u mnie cpu fsb 300 Tylko więcej ciężko wycisnąć coś. Na chip 1,39 na cpu 1,325 mem 2,4 na zapas. Podnoszenie napięć nic nie daje. Nowy bios nic nie wnosi :mur: Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Pewin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 moj narazie tak lata http://www.keepmyfile.com/image/069fe51355247 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Do posiadaczy E4300 + płyta na i965P. Działa wam FSB/DRAM 1:1? Pytam się, bo E43 ma fsb 200, a ramki można ustawić minimalnie 266. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deonet Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Pewnie, że działa. W BIOSie dajesz memki na Auto i same ustawiają się 1:1 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...