Skocz do zawartości
welyk

Intel Core 2 Duo E4300, 1.8ghz, 800fsb

Rekomendowane odpowiedzi

Liquid Pro się nie rozpłynie? Bo o nim myślę najbardziej. Drucik bym najchętniej wlutował, ale po tym zostaną ślady...

Może lakierem przewodzącym przykleić cienki izolowany drucik, tak by zamienić miejscami połączenie, resztę izolować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moglibyscie powiedziec co wy wlasciwie chcecie tym zrobic bo z poprzednich postow malo zrozumialem ;)

podciągnać w góre domyslene fsb cepa..

dzięki temu powinny zniknać problemy z kompatybilnością z obecnymi biosami płyt głwnych i dziwnie niskim o/c no a wyższe fsb u intela od dawna wpływa też pozytywnie na wydajność...

ja tam trzymam kciuki bo takie zabawy są zawsze fascynujące..oby tylko socket to przeżył :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moglibyscie powiedziec co wy wlasciwie chcecie tym zrobic bo z poprzednich postow malo zrozumialem ;)

z tego co ogarnelem, to chca zrobic cos ala drut mod do athlona, zeby uzyskac albo standardowo wyzsze fsb, ale zmienic mnoznik.

P.S entu nie zjedz mnie za to ze moge sie mylic :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak powiedzmy takiego c2d 4300 z domyslnym 200fsb da rade podkrecic do max 500 to po tych przerobkach (jak sie uda Milek29a) c2d 4300 z domyslnym fsb 266 podktreci sie na 566?

wlasnie w tym rzecz, ze podkrecenie na 500 jest trudne :/ przeczytaj sobie teat to sie dowiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Milek29a - trzymam (a raczej -trzymamy) za Ciebie kciuki :D ! Ja mam głęboką nadzieję, że rzeczywiście E4300 da się zmodować, aby odpalał się na domyślnym fsb 333Mhz przynajmniej. SPRÓBOWAĆ zwiększyć mnożnik też nie zawadzi, powtarzam - SPRÓBOWAĆ.

@ przeciwnicy modowania proców w celu zwiększenia mnożnika na C2D: To, że do tej pory nikomu nie udało się zwiększyć modami maksymalnego mnożnika na C2D nie oznacza, że jest to niemożliwe B-) . Obecnie każdy podkręca swojego proca bawiąc się biosem, nikomu nawet do głowy nie przychodzi zastanowić się choćby nad możliwością moddingu. Dlatego pomysł izolowania/łączenia styków na E4300 wydaje się niektórym "doświadczonym overclockerom" bajką. Każdy preferuje stare, sprawdzone i powszechnie uznawane sposoby zwiększenia wydajności, jakiś oryginalniejszy pomysł natychmist spotyka się z wyśmianiem. Ja osobiście nie wykluczam możliwości zwiększenia (maksymalnego w danym modelu procesora) mnożnika C2D. Nie należy szukać dowodów że jest to niemożliwe, lecz należy spróbować zwiększyć ów mnożnik, a dopiero po ewentualnym niepowodzeniu wyciągać wnioski.

Szacuje się, że rynek overclockerów stanowi klientelę maksymalnie 0,5% ogółu rynku komputerowego. Jeśli optymistycznie założymy, że co dziesiąty overclocker moduje w swoim sprzęcie cokolwiek (Vmod mobo lub karty graficznej), a z tego co dziesiąty gotowy jest na dokonanie modów na procesorze, to i tak wychodzi nam 0,005% rynku sprzętu PC na świecie. Zapewne Intel zdaje sobie z tego sprawę, po co zatem miałby inwestować w uniemożliwianie zmiany mnożnika? 0,005% rynku to jest NIC dla takiego giganta jak Intel. Z tego względu warto PRÓBOWAĆ kombinować z procesorem na wszystkie możliwe sposoby: jeśli się nie uda - trudno, pozostanie satysfakcja podjęcia "walki" z "geniuszem" Intela. Jeśli jednak uda się tą "walkę" wygrać - można zyskać nie tylko ogromną wydajność za niewielkie pieniądze, ale też i sławę, wiekopomne miejsce wśród największych overclockerów, jacy chodzili po Ziemi.

WARTO ZATEM PRÓBOWAĆ - do tego wniosku miała Was moja wypowiedź doprowadzić :D

Pozdrawiam

Edytowane przez Fulgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to czytam od paru dni i z kazdym dniem bardziej mi sie smiac chce. Nic tam nie odblokujecie i tyle. Nie bierzecie takze pod uwage tego, ze proc startnie na 266 x 9 i musi mu do tego wystarczyc def vcore, bo inaczej ciemnosci beda ( tak jak po oc ) - analogicznie bylo z P4-M; dalo sie wymusic FSB 133, lub 200MHz, ale jak proc nie potrafil pracowac z takim FSB na def vcore to caly mod byl na nic ( a imho byl banalny ). Kazdy E4300 pojdzie na def vcore 266 x 9 ? Zapewne nie.

ps. na AW9D-Max + X6800 to i multi x 61 idzie ustawic :lol:

edit : 50x9 na IB9 takze sie pokazuje - wina biosu.

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mój problem dotyczy niedawno zakupionego procesora Intel Core 2 Duo e4300. Otóż przy montażu wentylatora upadł mi on na procesor, w wyniku czego powstało cos w rodzaju rysy/peknięcia. Procek na szczęście działa bez zarzutu. Niepokoi mnie tylko dziwne cykanie wydobywające się z okolic procesora podczas gdy obciążam go orthosem. Gdy korzystam z Internetu lub gg nic takiego nie słychać. Czym może być spowodowany ten dźwięk i czy może to być groźne? Moja płyta główna to asrock dual-vsta, a zasilacz fortron 350W.

Oto link do fotek: FOTKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w wolnym tlumaczeniu - robimy eksperymenty zeby zamias powitalnego 9x200 bylo 7x266? Niechaj swiatlosc was prowadzi miedzy upalonymi jednostkami ;]]]

Samo FSB ma się zmienić... Czyli powitalnie 9x266 (lub 9x cośtam) żeby przesunąć FSBwall wyżej. Czyli usunąć problem z podkręcaniem. Dla E4300 jest póki co standardowo max 360 (200+75%). Chcemy to zmienić na 266+75% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z marszu u mnie cpu fsb 300

Tylko więcej ciężko wycisnąć coś. Na chip 1,39 na cpu 1,325 mem 2,4 na zapas. Podnoszenie napięć nic nie daje. Nowy bios nic nie wnosi :mur:

Edytowane przez Pewin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi