Fredek Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) Sprwdziłem różnicę minimalnego vcore pomiędzy stabilnością i 8M- różnica jest 0,05V, czyli masz jakieś 3Ghz 1,35V raczej. Twierdzisz tak na podstawie AB9? W stressie na MSI było równe 1,3v wiec oco Ci chodzi z tym1,35v :wink: Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 (edytowane) Twierdzisz tak na podstawie AB9? W stressie na MSI było równe 1,3v wiec oco Ci chodzi z tym1,35v :wink:To nie ma związku z płytą. Jeśli w stresie Pi 8M przechodzi przykładowo na 1,3V ( i nie przechodzi poniżej 1,3V), to do pełnej stabilności (ponieważ przejście Pi 8M nie jest gwarancją stabilności w żadnym wypadku) brakuje mu jakieś 0,05V Vcore jeszcze. Oczywiście u kogoś innego może być inaczej nieco. Edytowane 9 Sierpnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korkodyl Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 u mnie proc liczyl pi 16mb, w orthise stabilny (10h testow) a wywala sie w 3dmarku 2005 na cpu testach... musialem dac 1.36v i jest gitarra; czy ktos wie gdzie znalezc prownanie wydajnosc kompa w zaleznosci od dzielnika pamieci? (czy jak sie tam to nazywa ;) ) Mam dokladnie tak samo! Orthos super stabilny a cpu test w marku 05 wyklada kompa i trzeba podnosic napiecie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgodze sie ze test CPU w 2k5 sie wyklada. Tylko czego to jest wina? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nethaker Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 A Orthosem jak testowaliście? Blendem z wysokim priorytetem? Trzeba pamiętać, że sam Orthos wyrocznią stabilności nie jest i właśnie trzeba testować jak największą ilością programów, a przyczyny mogą być różne, np. cache. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 (edytowane) Jako, że na mojej płycie głównej mam kiepskie o/c to zmieniam ją na Fox'a P35a. Zobaczę czy to była wina procka czy płyty. We wtorek się wszystko okaże :lol: Edytowane 11 Sierpnia 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Witajcie, Mam problem z moim E4300. Bez O/C podczas ORTHOSowania CoreTemp 0.95 (który niby pokazuje poprawną wartość TMax dla procesorów ze steppingiem L2) mam 65-68 stopni. Przy obecnych upałach ta wartość skacze nawet do 75 stopni. W idle mam 47-53 stopnie. Chłodzenie oczywiście BOXowe. To było na standardowej paście. ściągnąłem chłodzenie i procka i oczyściłem IHSa oraz miedzianą podstawę BOXowego radiatora perfumami używając do tego papieru toaletowego i patyczków higienicznych. Nałożyłem na środek IHSa kropkę AS5 o wielkości ziarnka grochu. Zamontowałem i docisnąłem radiator i teraz są podobne temperatury, nawet nieco mniejsze, ale pasta ma jeszcze czas na wygrzanie się. Ale podczas czyszczenia IHSa zauważyłem, że pisze tam, że maksymalna temperatura (TMax) to 85 stopni (nie 100 stopni tak jak pokazuje CoreTemp). Sprawdzając CT 0.94 który pokazuje dla mojego cepa TMax 85 cep ma w idle 33-35 stopni, a w stress 53-55, także IMO te temperatury są realne bo te 50-55 w idle by 0.95 jest mało prawdopodobne. I teraz powiedzcie mi - czy wierzyć CT 0.94 czy 0.95? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 (edytowane) powiedz mi jaka tak naprawdę to różnica??? I w jednym i w drugim przypadku do zabójczej temperatury masz taki sam zapas, więc czym się stresujesz? Edytowane 16 Sierpnia 2007 przez 123er Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Nieeee, wcale, 75 stopni w stress przy max obrotach wentyla podczas upałów (68 normalnie) po O/C do 2.9 GHz stock V jest juz 75-80 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Wlasnie zaluje ze za pytania milion razy walkowane nie moge banowac... Najlepiej wierz odczytom z socketu - delta idle-stres w okolicach 15*C poczynajac od ~45*C i jest git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Jeśli by wierzyć że proc ma TMax 85 to temp na Sockecie (CPU temp by uGuru) jest większa o 4 stopnie w stress niż temperatury na rdzeniach. Więc raczej ma TMax 100. A wy jakie macie temp CT 0.95 na BOX coolerze bez O/C? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) Widzę, że problem taki sam jak mój. Mój na 2,4 idzie na standardowym napięciu a na 2,7 już potrzebuje 1,400-1,425V, a żeby puścić go na 3-3,2ghz to napięcie musi być około 1,65V :angry: poniżej albo błąd orthosta lub w ogóle się nie włączy. Pozostaje mi na razie siedzieć na 2,4 a chciało by się wiecej :sad: Jako, że wcześniej opisywałem swoje problemy z wykręceniem mojego C2D na 3ghz przy w miarę rozsądnym napięciu na płycie Abit IB9 postanowiłem zmienić płytę na polecanego Foxconna P35A i muszę powiedzieć, że to był dobry wybór. Niestety napięcie procka to 1,48V poniżej już sypie błędami :mur: Po kilku godzinach zabawy 3ghz w pełni stabilne :D przy w miarę rozsądnej temp. Tu akurat screen jak chodził orthost 5h i 30min: Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Ekhm mam do kupna e43 za 350zł.. 3.6ghz na 1.55v. Warto? Czy taki e430 poleci jeszcze wyżej? Testowany byl na ininifity z 2x Noctua a ja będe go testował na WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Ekhm mam do kupna e43 za 350zł.. 3.6ghz na 1.55v. Warto? Czy taki e430 poleci jeszcze wyżej? Testowany byl na ininifity z 2x Noctua a ja będe go testował na WC Jak w pełni stabilnie i gwarantowane O/C to bardzo przyzwoicie jak na E43 choć 1.55v to jak dla mnie max VCore na co dzień. Natomiast czy poleci wyżej ciężko wywróżyć ale raczej liczył bym na opór ze strony CPU w tej kwestii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 A cena? Hmm.. Jeśli temp będzie w normie to to i 1.6v można się pokusić. Procek box używany pare tygodni więc prawie jak nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Lepszą sztuke na L2 raczej cieżko ci będzie znaleźć, ja bym brał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 A cena? Hmm.. Jeśli temp będzie w normie to to i 1.6v można się pokusić. Procek box używany pare tygodni więc prawie jak nowy Co do ceny ciężko powiedzieć gdyż selekt jest tyle wart ile ludzie są skłonni za niego zapłacić, tak więc na to pytanie musisz sam sobie dopowiedzieć. Osobiście nie uważam tej ceny za bardzo wygórowaną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 nowa kosztuje 430zł a ten procek jest nowy bo dowiedziałem się że ma tydzień. Gwara wentyl wszystko jest no i gwarantowane OC na dobrym poziomie. Wiec myśle że warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 3.6 na 1.55v? Hmm troche cieplo mu bedzie jak to ma byc codzienne ustawienie. Ile potrzebuje dla normalnego 3ghz? 1.3v czy wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Te 3.6GHz to bylo na AC, na WC moze troche wyzej poleci, a na pewno bedzie mial mniejsze temp ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 No niestety moja sztuka potrzebuje chyba wiecej zabawy zeby byla stabilna na 3.6... Z naciskiem na orthosa ktory na dziendobry sypie bledem. Za to spi liczy sie do 4M. Wiecej moze pozniej sprawdze :lol: vcore troche wiekszy ale niestety trzeba brac poprawke na dropa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 On to miał na AC 2x Noctua i sctyhe ininifity. Ale na wc i tak temp byłoby lepsze. Orthosa zapuścił na 1.5H bo potem p5k-e mu padła i nie było okazji dalej potestować. Ale myśle że ta wartość jest stabilna. Ciekawe czy w pełni? ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Hmm ciekawe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Witam wszystkich posiadaczy E4300. Mam do was pytanie: jakie macie temperatury na def ustawieniach? 1.8 GHz i Vcore 1.325? Ja na chłodzeniu w sygnaturze mam 62 stopnie wg Intel TAT i wydaje mi się, że to dużo. Najlepiej będzie, jak wypowiedzą się posiadacze chłodzenia typu BOX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Masz racje - wydaje Ci sie. Mowilem zebys przejzal ale coz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 On to miał na AC 2x Noctua i sctyhe ininifity. Ale na wc i tak temp byłoby lepsze. Orthosa zapuścił na 1.5H bo potem p5k-e mu padła i nie było okazji dalej potestować. Ale myśle że ta wartość jest stabilna. Ciekawe czy w pełni? ;d Jak mam być szczery takie słowa "z ust" sprzedawcy nie napawają mnie optymizmem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Jak nie jak tak :lol: 3.6GHz bez problemu na 1.55 ( ciekawe skad pomiar [; ) chodzilo prawie 2h a potem sie wykrzaczyla plyta. Wcale to nie wina procka :wink: Wole swoje 3.3 na codzien niz wynalazek przy ktorym umarla plyta [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 p5k-e nie padła tak odrazu i orthosie. Wcześniej puszczał orthosa na 3.5g na sporo H i chodziła.. miał 1.5h wyłaczył kompa. Włacza tu płytka nie bootuje.. to 1.55 to było ustawione z biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Nawet jeśli te 3,6 1,55 nie było zupełnie stabilne, to już 3,5Ghz tak. Szacuję, że te 3,0-3,2 Ghz na 1,3V zrobi, a to dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 1.5H orthosa to nie tak mało ale nie możemy uznać ze jest w pełni stabilny. Może się skusze na niego. Zobacze co potrafi na wodzie. Kto zrobił najwięcej MHz na forum na e43? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...