Skocz do zawartości
welyk

Intel Core 2 Duo E4300, 1.8ghz, 800fsb

Rekomendowane odpowiedzi

zgadzam sie z bobsonem, aldam nie wiem może masz respekt do AMD ale C2D+biostar to tak czy siak lepsza propozycja i nie próbuj wmawiać że X2 będzie bardziej opłacalne

Ja nikomu nic nie wmawiam. Sam za 2 miesiące stanę przed wyborem. Po prostu wszystko skalkuluję i zobaczę jaka jest różnica w cenie pomiędzy e4300 i najtańszym x2 + przyzwoita mobo.

Ale jeżeli różnice w cenach będą takie jak obecnie to sorry ale nie kupię c2d.

Poza tym w marki nie gram, a czy różnice w grach na poziomie np 80klatek (AMD) czy 110 (c2d) będą dla mnie zauważalne. Wątpię, Tak samo przy kompresji 24 czy 27 minut też nie stanowi dla mnie problemu. Tak naprawdę co z tego, że c2d jest wydajniejsze. Jak 90 % użytkowników kompów na am2 x2 czy c2d i tak nie wykorzystuje ich pełnych możliwości.

Żeby nie było nie jestem ani za AMD ani za Intelem. Kupuję to co w danej chwili jest bardziej korzystne cenowo i tyle.

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzyj sobie jakiś test na pożal sie Boże ,,pclabie,, i zobacz co C2D robi z X2 przy jakiejś kompresji danych czy coś

ak 90 % użytkowników kompów na am2 x2 czy c2d i tak nie wykorzystuje ich pełnych możliwości.

To sie nie długo zmieni ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzyj sobie jakiś test na pożal sie Borze ,,pclabie,, i zobacz co C2D robi z X2 przy jakiejś kompresji danych czy coś

To sie nie długo zmieni ;]

Boże widzisz i nie grzmisz :mur:

Niedługo się zmieni mówisz ? Masz na myśli Viste ? Czy gry na 2 jaja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co sie sprzeczac, przy aktualnym ustawieniu cen zestaw na C2D sie bardziej oplaca.

Jak wyjdzie E4300 - bedzie jescze lepiej, bo bedzie mozna tansze plyty wziac. Na dzien dzisiejszy X2 sie nie oplaca :) trzeba czekac na Brisbane, moze one przyniosa jakies wieksze obnizki cen - wtedy moze bedzie lepiej to wyglada, bo jak AMD upora sie z 65nm procesem - to i procki beda zegarem nadrabialy straty do C2D.

Edytowane przez eubie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym w marki nie gram, a czy różnice w grach na poziomie np 80klatek (AMD) czy 110 (c2d) będą dla mnie zauważalne. Wątpię,

Tylko, ze gry maja coraz wieksze wymagnia i w przyszlosci tp bedzie tak wygladalo: 10 klatek (amd) i 40 klatek (c2d) - to juz jest duza roznica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co sie sprzeczac, przy aktualnym ustawieniu cen zestaw na C2D sie bardziej oplaca.

Jak wyjdzie E4300 - bedzie jescze lepiej, bo bedzie mozna tansze plyty wziac. Na dzien dzisiejszy X2 sie nie oplaca :) trzeba czekac na Brisbane, moze one przyniosa jakies wieksze obnizki cen - wtedy moze bedzie lepiej to wyglada, bo jak AMD upora sie z 65nm procesem - to i procki beda zegarem nadrabialy straty do C2D.

Może i tak, ale po OC, które jeszcze bardziej powinno wzrosnąć. Pamiętajmy też, że najtańsze E6300 ma 2x1024kb cache a x2 3600 2x256kb a x2 3800 2x512kb. IMO za to dodatkowe 512kb na każdym rdzeniu warto dopłacić, zwłaszcza że C2D lepiej się kręci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, ze gry maja coraz wieksze wymagnia i w przyszlosci tp bedzie tak wygladalo: 10 klatek (amd) i 40 klatek (c2d) - to juz jest duza roznica.

Bez przesady, ale między 25 klatek a 40 klatek jest nadal duża rożnica, a tak to mniej więcej by się przedstawiało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz pelna racje, nawet mozliwe ze amd 5 klatek a intel 80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nikomu nic nie wmawiam. Sam za 2 miesiące stanę przed wyborem. Po prostu wszystko skalkuluję i zobaczę jaka jest różnica w cenie pomiędzy e4300 i najtańszym x2 + przyzwoita mobo.

Ale jeżeli różnice w cenach będą takie jak obecnie to sorry ale kupię c2d.

Poza tym w marki nie gram, a czy różnice w grach na poziomie np 80klatek (AMD) czy 110 (c2d) będą dla mnie zauważalne. Wątpię, Tak samo przy kompresji 24 czy 27 minut też nie stanowi dla mnie problemu. Tak naprawdę co z tego, że c2d jest wydajniejsze. Jak 90 % użytkowników kompów na am2 x2 czy c2d i tak nie wykorzystuje ich pełnych możliwości.

Żeby nie było nie jestem ani za AMD ani za Intelem. Kupuję to co w danej chwili jest bardziej korzystne cenowo i tyle.

bierz cos na s939, zaoszczedzisz jeszcze bardziej.... do tego 8800gtx i miodzio, gierki smigaja i wcale proc nie ogranicza karty.

:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwin jak mozesz, bardzo mozliwe ale to wina dzisiejszego piwa raczej (;

Do 8800GTX bez wykręconego C2D nie ma sensu podchodzić, słabsze procki nie wyrabiają i grafika przynajmniej częściowo się marnuje.

Tak, wiem, zaraz pojawią się argumenty, że co to za różnica 40 czy 50 fps. Otóż dla niektórych jest - czysto psychiczna. Bo to takie nieoptymalne wykorzystanie sprzętu :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz pelna racje, nawet mozliwe ze amd 5 klatek a intel 80.

:lol: :lol: :lol: :lol2:

Do 8800GTX bez wykręconego C2D nie ma sensu podchodzić, słabsze procki nie wyrabiają i grafika przynajmniej częściowo się marnuje.

Tak, wiem, zaraz pojawią się argumenty, że co to za różnica 40 czy 50 fps. Otóż dla niektórych jest - czysto psychiczna. Bo to takie nieoptymalne wykorzystanie sprzętu :lol2:

Dobrze napisałeś, częściowo ;] Co widać w teście Chaos'a ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b.mozliwe, moja wiedza dotyczaca k.graf jest bardzo płytka (:

wracajac to tematu E4300 to mam nadzieje ze pierwsze sztuki bede najbardziej podatne na oc bo na takiego sie slinie :wink2:

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac to tematu E4300 to mam nadzieje ze pierwsze sztuki bede najbardziej podatne na oc bo na takiego sie slinie wink.gif

Sprzedajesz SD?? :wink: Przydał by mi sie taki na przeczekanie aż sobie kupie takiego E4300 (ehh..te marzenia) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja czekam na e4300, szkoda ze musze w przyszlym tygodniu kompa kupic i pewnie jeszcze nie bedzie ale zobaczymy.

A co do X2 to jest troche za drogie, chociaz z drugiej strony miec 200 zl a nie miec ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja czekam na e4300, szkoda ze musze w przyszlym tygodniu kompa kupic i pewnie jeszcze nie bedzie ale zobaczymy.

To jaki problem kupić całą resztę pod niego i na razie wsadzić tam jakąś celinę za 120-130zł na miesięczne przeczekanie, aż ceny E4300 spadną? Stracić akurat na tym nie stracisz raczej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz za za tydzien dostane znowu wyplate wiec nie skonczy sie to jak znam siebie na e4300 tylko pewnie kupie cos mocniejszego jakis e6600.

Ostatnio nie mam czasu pograc duzo pracuje wiec chce to zalatwic w tym tygodniu i juz nic nie dokladac ;) Postanowilem wydac tyle na kompa i koniec a jak bede mial troche luzu to coz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

tak to bedzie blokowalo tego GTX :mur: :mur: :mur: :mur:

nie poznałbyś ironi nawet jakby do Ciebie podeszła i nakopała Ci w tyłek..........

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
jakos tak to szło...
Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi