Pumka Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Witam Mam problem z zasięgiem routera Neostrady. Zasięg ginie na piętrze wyżej. Zmieniłem router na tp-link z dwoma antenami ale to nic nie dało. Nie chcę prowadzić tam kabla tylko drogą radiową muszę do tego dojść. Co mogę zrobić? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Użyć dwóch anten kierunkowych. Jedną w routerze, drugą w komputerze. Jeśli będziesz miał problem z antenami kierunkowymi to spróbuj po prostu mocniejszych anten dookólnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pumka Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Mocniejsza antena dookólna? chodzi Ci o częstotliwość pracy 5GHz? Coś takiego http://emidas24.pl/p/1543/10049/tp-link-td-w8980-router-adsl-2xusb-ewan-5ghz-sieci.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Nie, nie chodzi o inną częstotliwość, tylko o mocniejszą antenę. :) "Moc" anteny można odczytać jako dBi i to raczej będzie coś takiego : Tutaj masz kilka dobrych przykładów : http://www.tp-link.com.pl/products/?categoryid=217 , w skrócie im więcej dBi, tym będziesz mieć lepszy zasięg. Jest jeszcze zależność, że antena kierunkowa 6dBi będzie lepsza niż np. 8dBi dookólna. Dookólna rozsiewa sygnał na około, a kierunkowa tylko "w przód" i za siebie prawie nic, więc jeśli chcesz łączyć punkt-punkt (tak, żeby anteny kierunkowe zwrócić ku sobie), to weź kierunkową. Jeśli zastosujesz dookólne anteny to zwróć uwagę jeszcze na to, co pisałem w innym temacie o prawidłowym rozmieszczeniu stacji nadającej i o jej charakterystyce. Ustawianie anten w routerku też ma znaczenie, ja bym proponował właśnie zakup mocniejszych anten, albo dostawienie drugiego access point'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Jeśli zależy ci na zasięgu piętro wyżej, spróbuj położyć anteny. Możesz też poszukać lepszej lokalizacji dla routera. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...