Nomak69 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 Witam To mój pierwszy post, jestem tu nowy, więc prosił bym się nie złościć jeśli napisałem w złym temacie, przeszukałem forum, ale nie znalazłem takiego problemu jak mój. Wujek poprosił mnie o to abym przeinstalował mu w jego laptopie lenovo g580 system z 8 na 7. Na samym początku miałem problemy, bo nie chciał ruszyć z płyty, ale poczytałem trochę w necie pozmieniałem w biosie przy bootowaniu i udało się. Usunąłem systemową partycje i od tego momentu znowu mam problem, bo nie mogę ruszyć z instalacją wyskakuje komunikatNie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk ma styl partycji GPT.Znowu wróciłem do neta i dowiedziałem się, że muszę usunąć wszystkie partycje, czego nie mogę zrobić, bo znajdują się tam ważne dane. Próbowałem zainstalować linuxa, ściągnąłem wersje ubuntu, dochodzi do okienka z 4 opcjami wyboru, odpalenia systemu z płytki, zainstalowania i 2 jeszcze jakieś, ale przy próbie instalacji i odpalenia czasem wyskakuje okienko jakieś z ldzuikiem a czasem po chwili robi się czarny ekran i koniec...Co śmieszniejsze z tej samej płytki system odpala na laptopie znajome jakiegoś japońca ma a u mnie (lenovo g505s) i laptopie mojego wujka (lenovo g580) robi się czarny ekran. ;/ Jakieś sugestie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 Włączyć UEFI w BIOS i dokonać instalacji EFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 - Każ wujkowi spadać na drzewo - Zainstaluj mu do 8 Classic Shell Wybór należy do ciebie. Też przyszedł do mnie znajomy w pracy i chciał żeby mu zainstalować W7 bo W8 coś tam itd. Powiedziałem nie problem, gdzie ma W7, nie ma. Niech daje 350zł to zamówię. Olaboga. Zainstalowałem mu Classic Shell. Mam spokój. Nie widzę najmniejszego powodu, by instalować W7 mając W8. Do tego w 99% takich przypadków 7 jest spiracone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomak69 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 Dzięki za sugestię z UEFI, ale doszedłem do tego, że ten czarny ekran w linuxie nie jest czarny tylko podświetlenie całkowicie wyłączone xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 Powiedziałem nie problem, gdzie ma W7, nie ma. Niech daje 350zł to zamówię. Z tego co się orientuję to Windows 7 OEM musi być na jednym dokumencie zakupu razem z komputerem lub z jakąś częścią do komputera. Licencja: http://oem.microsoft.com/public/sblicense/2008_sb_licenses/fy08_sb_license_polish.pdf punkt 5c. Więc wychodzi wówczas więcej niż 350zł ;) Wracając do tematu to aby zainstalować Windowsa 7 to niezbędna jest zmiana stylu partycji na MBR. Więc utrata danych jest nieunikniona. Można jednak wcześniej zrobić sobie kopię danych na jakiś nośnik zewnętrzny- co jest chyba oczywiste. Zalecał bym także wykonanie płytek recovery z Windowsem 8 przed konwertowaniem do MBRa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 Dlaczego niezbedna jest zmiana psrtycji na MBR? Napisane z tel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 Z tego co się orientuję to Windows 7 OEM musi być na jednym dokumencie zakupu razem z komputerem lub z jakąś częścią do komputera. Licencja: http://oem.microsoft.com/public/sblicense/2008_sb_licenses/fy08_sb_license_polish.pdf punkt 5c. Więc wychodzi wówczas więcej niż 350zł ;) Temat rzeka. Wydaje mi się, ale może tylko mi się wydaje, że nie ma potrzeby kupowania OEM z "myszką". Klik, W8 można OEM można sobie instalować na użytek osobisty. 8.1 już nie. Musiałbym awansować na "producenta systemu" i po zainstalowaniu sprzedać mu "jednostkę sprzętu wraz z systemem klienta" ;) Ciekawe czy ktokolwiek w MS łapie się w tych wszystkich licencjach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...