dezerterpl Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2014 Witam Nabyłem właśnie dysk WD40EZRX 4TB. Chciałem go zaszyfrować Microsoftowym BitLockerem, ale jest problem. Dysk ustawiam jako GTP. Robię partycje NTFS, 4K (wszystko domyślnie). Uruchamiam BitLockera, komp myśli 3 sekundy i pojawia się info "Urządzenie dołączone do komputera niedziała". Oczywiście dysk działa, a na niezaszyfrowaną partycję można kopiować dane - wszystko wygląda ok., - tylko niemożna dysku zaszyfrować. Dysk sprawdzony Data LifeGuard Diagnostics i HD Tune - wygląda wszystko ok. Mam jeszcze podobne dyski 3TB WD30EZRX i WD30EFRX - na nich BitLocker działa bez problemu. Jak dla mnie coś BitLocker niedomaga - brak obsługi tak dużych dysków? Ma ktoś jakiś pomysł jak to uruchomić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2014 mi windowsowski bitlocker nie podszedł (zresztą ponoć złamany), a za to używam bezproblemowo truescrypt i mam zaszyfrowane partycje czy kontenery, lekko i bezproblemowo, nie obciąża systemu a osiągi podobne do niezaszyfrowanych, polecam ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dezerterpl Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2014 Używałem kiedyś (bardzo dawno dawno temu) TC ale zdarzyło mi się 2 razy, że po wpisaniu hasła, przy normalnej pracy w Win (gdy dane były normalnie widoczne) komp zaliczył BSODa (raczej nie związane z dyskiem, tylko jakimś innym elementem PCta). Po restarcie, przy próbie wpisania hasła TC twierdził że nie ma danych – po prostu zaszyfrowane dane poszły się .... . Jako że straciłem naprawdę dużo danych (2x320GB próbowałem odzyskać na różne sposoby) to przestałem ufać temu czemuś. Zresztą czytałem o większej ilości podobnych przypadków do mojego. Nie wiem jak jest teraz ale jakoś testować po raz kolejny nie chcę - może jest skuteczny jeśli chodzi o siłę i skuteczność szyfrowania, ale z "integracją" z systemem chyba coś jest nie tak. Niby BL jest od Microsoftu i do końca tej firmie nie ma co wierzyć, ale jeszcze BL mnie nie zawiódł (resety, BSODy, itd. I po restarcie zawsze dane na miejscu). Kwestia tylko żeby ogarnąć te 4TB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...