Skocz do zawartości
G@wel

Wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie. Zrobilem wzmacniacz 4x40W, ale jest on bez wzmacniacza, i chce w nim zalozyc jakis potencjometr do regulacji glosnosci. Tylko niewiem jaki?. Czy 47k ohm niebedzie zaduzo?? Prosze o odpowiedz kogos kto sie na tym zna:D dzieki:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam pytanie. Zrobilem wzmacniacz 4x40W, ale jest on bez wzmacniacza

Poprostu nie mogłem się powstrzymać:

TO CO TY WŁAŚCIWIE ZROBIŁEŚ??? :lol: :lol: :lol:

Weź napisz coś więcej, bo chyba nikt tego nie zgadnie, jak i również tego, jak to jest zbudowane- więc skąd ma być wiadomo, jaki potencjometr?

A takie pytania lepiej zadawać na www.elektroda.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe.. sory:D wiec jest to wzmacniacz zbudowany na TDA8571 i jest on bez przedwzmacniacza:D Wiec jaki potencjometr.. Bo mi sie wydaje ze jak dam na kazdy kanal potencjometr 47k ohm-a, to sygnal neibedzie zabardzo stlumiony?? O TO MI CHODZILO:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a policzyc nie mozesz? moze tak mala symulacja w Pspice :) i wtedy wszystko jasne, jak wstawisz duzo za duzy to poprostu szybki sciszysz .. i dalej bedzie jzu tylko cisza (a polowa zakresy jeszcze bedzie) jak dasz za maly to ci si enie uda wyciszyc, najlepiej zrob sobie experyment podlaczajac rozne rezystory i wtedy wyczaisz jaki jest potrzebny albo wes duzy potencjometr, potem go rpzekrec tak jak ma byc jak sciszysz maxymalnie i wtedy zmierz ile to jest .. cala filozofia (przynajmniej z tego co zrozumialem to o to ch chodzi?? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi