Skocz do zawartości
TytusBomba

i7 4770k - podkręcać, czy nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.3dmark.com/3dm11/8085269       <-- czy jak na moje podzespoły to normalne wyniki?

Czy dużo by mi dało podkręcenie tego procka z 3.5 do 4.5 ghz + kartę graficzną gtx 780 ghz ? (chodzi mi o wydajność w wymagających grach, np. w takim planetside 2 podczas dużych starć na ultra fpsy mi spadają z 60 nawet do 35 ~ 40)

moje chodzenie to Fortis HE 1225

Czytałem w necie różne poradniki o podkręcaniu z biosu i myślę że sam nie dam rady tego zrobić. Czy oc programem z windowsa też jest takie trudne ? dodam że mam zainstalowany A- tuning, oc guru, cpu- z, gpu- z, intel burn test, linX, speedfan i core temp, na razie nic nie przestawiałem bo się boję że coś rozwalę, włączyłem tylko tak z ciekawości intel burn test  na maximum, trwało to ponad godzinę i zdziwiłem się bo temperatury rdzeni po rozpoczęciu na core temp szybko się zwiększały do max 76 stopni na rdzeniu 0, różnica temperatur na najchłodniejszym rdzeniu wynosiła max 8 C, po czym spadały do ok 50 C w trakcie przerw a dotykając radiatora nie czułem żeby był mocno gorący, chociaż w grach wydaje mi się że mocniej się nagrzewa (może to przez działającą kartę graficzną?), podczas przeglądania internetu mam 28-32 c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień chłodzenie na lepsze - Fortis to trochę mało dla 4770K@4,5 Ghz .

Raintek Ereboss lub TR HR-02 Macho .

Po co ci aż tyle programów , w dodatku niektóre się dublują ( o przekłamaniu odczytów już nie mówiąc ) - wywal A- tuning, oc guru oraz speedfana .

Podkręcać warto choć 4,5 Ghz to może być już granica dla tego CPU w normalnym OC ( bez zdejmowania IHS-a , smarowania rdzenia czy lappingu ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intele z K na końcu kupuje się chyba po to, żeby je podkręcać (o ile kupiło się też odpowiednią płytę)?

Cooler - w sensie finy - może być chłodny. Heatpipes powinny być gorące. Jeżeli tak nie jest, zazwyczaj źle nałożona pasta (ewentualnie krzywy IHS) i w Twoim przypadku to bym podejrzewał, bo na tym samym coolerze ze starym phenomem II z TDP 125W mam takie temperatury na dość mocno przewoltowanym procku - a Ty masz TDP 84W i 22nm.

Albo źle nałożona pasta, albo krzywy IHS (lub źle naklejony), albo masz potwornie źle wentylowaną budę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dijkstra

Nie porównuj PII X4 955 do tego I7 jeżeli chodzi o przewodzenie ciepła z rdzenia na radiator i dalej .

Już IB miały problem z powodu gluta pod IHS-em ( skalpowanie IHS-a i aplikacja sensownej pasty dawała ~20 stopni różnicy w stosunku do nie ruszonego IHS-a ) , tu jest jeszcze gorzej - Intel zrobił się bardziej skąpy i dał jeszcze gorszy glut niż był w IB .

PII ma IHS lutowany czy ma pastę ?

Pomijam znaczenie TDP i sposób jego mierzenia u AMD oraz u Intela , do tego TDP I7 to nie tylko same rdzenie , to także grafika etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będą gorące, ale na dole będą wyczuwalnie ciepłe. Przynajmniej u mnie są na lapowanym z większym TDP.

Ciepłowody to są lekko ciepłe po zapodaniu clp pod czapą w ivy , co spodowodowało spadek temp o 30stopni. Na def paście możesz sobie wyobrazić jakie są ciepłowody , w haswellu jest jeszcze gorzej , ponieważ rdzeń sam rdzeń ma gorszą przewodność cieplną względem ivy.

Dlatego też kupowanie wydajnego chłodzenia do nieskalpowanego haswell-a nie ma większego sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TytusBombs dlaczego nie dasz rady z OC? Na tej platformie jest to wyjątkowo proste! Po prostu ustaw mnoznik procka na 45 i Vcore na 1,3 V. Jezeli procek bedzie stabilny to obnizaj stopniowo napiecie do granicy stabilnosci. Jak osiagniesz ten punkt to dodaj 0,005 V i koniec. Najważniejsze opcje Uefi madz opisane w poradniku na purepc.pl

Napisane z tel.

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phenom ma IHS klejony silikonem dookoła i pastę na jajku. Raportowane przerwy pomiędzy jajkiem a IHS to nawet 0.7mm jak pamiętam :>

U mnie różnica temperatur między jajkami to też do 8 stopni jak pamiętam, więc raczej nie leży dobrze - do tego IHS był tak krzywy, że lapowałem go pół dnia.

Co do 4770k, to nikt mi nie powie, że 76*C na spartanie to normalna temperatura niekręconego CPU - zakładamy, że IGP w desktopowym CPU jest jednak wyłączone. Coś musi być skopane, pytanie tylko, czy przy montażu chłodzenia, czy IHS. Chyba, że jest tak skopane, że są to faktycznie normalne temperatury, ale żeby tak skąpić na K? O_o

Jak widzę chwilowy mam nadzieje brak konkurencji nie wychodzi konsumentowi na dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiał bym na celowe skopanie IHS-a w ramach redukcji kosztów , błąd to mógł by być przy jednej serii lub batchu CPU a nie przy 2 architekturach .

Tym bardziej że IB-E ma jednak lutowany IHS więc to wygląda na celowe działanie Intela .

A co do tego czy iGPU jest wyłączone czy nie to musiał by się wypowiedzieć jakiś elektronik który zna na wylot budowę tych procków

Choć patrząc na TDP I5 2550K , I5 3350P czy Xeonów E3 to różnica TDP w przypadku wyłączenia/wycięcia  iGPU nie jest duża.

W ogóle w kwestii TDP mam małą zagwozdkę .

Porównuję sobie TDP I7 4820K 4C/8T 3,7 Ghz do I7 3770K / 4770K - 130W vs. 77W/84W , I7 X770K mają iGPU , 4820K go nie ma , więc skąd ~50 W różnicy .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowę mam m40 gladius wiec o ile te temperatury są za duże to chyba nie z przyczyny budy

płyta asrock z87 extreme 4 była proponowana na purepc w zestawach to zakładam że do oc sie nadaje

Zmień chłodzenie na lepsze - Fortis to trochę mało dla 4770K@4,5 Ghz .

Raintek Ereboss lub TR HR-02 Macho .

Po co ci aż tyle programów , w dodatku niektóre się dublują ( o przekłamaniu odczytów już nie mówiąc ) - wywal A- tuning, oc guru oraz speedfana .

Podkręcać warto choć 4,5 Ghz to może być już granica dla tego CPU w normalnym OC ( bez zdejmowania IHS-a , smarowania rdzenia czy lappingu ) .

do mojej budy te  chłodzenia nie wejdą, a jakbym na tym fortisie zainstalował drugi wiatraczek? jak myślisz do ilu ghz na fortisie by dało rade podkręcić?

A- tuning było z płytą główną wiec pomyślałem sobie że jak będę podkręcał procka nie grzebiąc w biosie to ten bedzie najlepszy, tak samo z oc guru

a co do tego dublowania to dobrze zrozumiałem że nie można mieć zainstalowanych paru programów do pomiaru temp bo będą pokazywać złe dane?

Włączysz wygrzewacz z avx zobaczysz 100stopni to jest normalka.

czyli temperatury są ok?, bo widziałem na yt że koleś na tym intel burn test miał 100C na stockowym chłodzeniu nie podkręcany 4770k, czytałem też że ten program jak żaden inny wyciska siódme poty z procka

TytusBombs dlaczego nie dasz rady z OC? Na tej platformie jest to wyjątkowo proste! Po prostu ustaw mnoznik procka na 45 i Vcore na 1,3 V. Jezeli procek bedzie stabilny to obnizaj stopniowo napiecie do granicy stabilnosci. Jak osiagniesz ten punkt to dodaj 0,005 V i koniec. Najważniejsze opcje Uefi madz opisane w poradniku na purepc.pl

Napisane z tel.

chodzi ci o to ? : http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_jak_podkrecic_procesor_intel_haswell_pod_lga_1150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugi wentylator na fortisie daje max 1.5*C i wzrost hałasu. Realne zyski daje wentylator o większej wydajności - oczywiście też kosztem wzrostu hałasu. Jakkolwiek z tego, co piszą koledzy, tu problemem jest odprowadzanie ciepła z płytki procesora do stopy coolera, a nie z coolera na zewnątrz, więc faktyczny zysk ze zmiany chłodzenia może być niewielki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podkręcanie w biosie jest lepsze ? co jest nie tak z tymi programami do podkręcania?

Drugi wentylator na fortisie daje max 1.5*C i wzrost hałasu. Realne zyski daje wentylator o większej wydajności - oczywiście też kosztem wzrostu hałasu. Jakkolwiek z tego, co piszą koledzy, tu problemem jest odprowadzanie ciepła z płytki procesora do stopy coolera, a nie z coolera na zewnątrz, więc faktyczny zysk ze zmiany chłodzenia może być niewielki.

no nic to zrobię ostateczny test, odpalę jakąś mocną gierkę i wyłączę wianie obudowy i zobaczę jak jest z tymi miedzianymi rurkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli temperatury są ok?, bo widziałem na yt że koleś na tym intel burn test miał 100C na stockowym chłodzeniu nie podkręcany 4770k, czytałem też że ten program jak żaden inny wyciska siódme poty z prockaTa

Tak to są normalne termperatury , nie baw się w lepsze chłodzenia czy lepszy przepływ powietrza w budzie to niewiele pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moje tempertury na wyłączonej wentylacji obudowy podczas grania w farcry 3:

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=33vg7s9&s=8#.Ux46bfl5Np4

dotykałem tych Heat pipe-ów i były gorące , o wiele gorętsze od samego radiatora

te temperatury dochodzące do 76 stopni w intel burn test były na stress level: maximum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor mass obciążony w 40-50%, w OCCT z AVX temperatura poszybuje do góry.

PS. Masz jakieś dziwne artefakty. Zobacz na dole screena. Masz gtx780 od Gigabyte?

na occt jeszcze nie testowałem, bo czytałem że ten intel burn test najmocniej wygrzewa, chociaż sam już nie wiem bo na każdym portalu piszą co innego

tak mam kartę od gigabyte z chłodzeniem windforce 3x, które dobrze się spisuje, a to co wygląda jak artefakt jest brzydkim kawałkiem samochodu (tego po prawo) który przed chwilą eksplodował  :twisted2: 

prościej wytłumaczyć się nie da ?            

http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_jak_podkrecic_procesor_intel_haswell_pod_lga_1150

czy może za pomocą tego programu będzie łatwiej?

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=nmgmt4&s=8#.Ux8cgvl5Np4

a jakby coś nie tak chodziło to jak cofnąć zmiany?

i w tych programach occtp intelburn itp jak się przejdzie testy pomyślnie bez żadnych błędów i za dużej temperatury to znaczy że procesor jest stabilny i można spróbować obniżyć napięcie?

z góry przepraszam za tak banalne pytania ale nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy może za pomocą tego programu będzie łatwiej?

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=nmgmt4&s=8#.Ux8cgvl5Np4

Do OC procesora nie używa się żadnych programów. Kręć normalnie przez UEFI

i w tych programach occtp intelburn itp jak się przejdzie testy pomyślnie bez żadnych błędów i za dużej temperatury to znaczy że procesor jest stabilny i można spróbować obniżyć napięcie?

Żaden benchmark nie jest 100% potwierdzeniem, realna praca wszystko zweryfikuje. Często proc katowany w OCCT działa bez problemu a wystarczy sesja z grą i BSOD. Na forum jest mnóstwo informacji jak podkręcić ten konkretny procesor więc próbuj. To sa raptem 3 opcje na krzyż. Nie chcesz wiedzieć jak się kręciło 10-15 lat temu ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że 10-15 lat temu prościej się kręciło :) Podnosiłeś FSB i Vcore i Vmem + mnożnik i timingi pamięci i tyle. A teraz? W samych napięć dla poszczególnych składowych CPU jest kilka, masz rozdzielone taktowanie rdzenia i cache, Vcore możesz ustawić na 3 różne sposoby (fixed, adaptacyjne, offset), bawisz z regułami pracy VRM itd... Nie wiem czy te multum opcji to aż takie ułatwienie. Czasami od przybytku głowa może zaboleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie mam ustawiony tylko offset, reszta jest na default. Ot cała filozofia OC. Kiedyś rysowało sie ołówkiem łaczenia pinów aby zwiększyc VCORE, blokowanie portów PCI, zabawy z pamięciami, NB etc. Nie mowiąc juz o automatach, które "podkrecaja" za użytkownika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w czym to ułatwienie, skoro to zwykłe lenistwo jeśli ustawiasz wszystko na default? Przecież teraz w Biosie masz opcji 5x tyle co 15 lat temu. Dalej możesz wyłączać porty, bawić się pamięciami, timingami, fazami. Tyle tylko, że zwykły felek tego teraz nie robi, podobnie jak i kiedyś do wymienionych przez ciebie czynności podchodzili tylko prawdziwi maniacy każdego MHz i urwania ostatnich sekund w SuperPi. Po prostu para uszła i nie chce Ci się bawić w drobiazgowe sprawdzanie wszystkiego jak było to dawniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie lenistwo? Procesor chodzi bez problemu na 5GHz jedynie przy podniesionym napięciu oraz zmienionych MAX TDP. Pozostałe opcje są ustawione wg zaleceń we wszelkich poradnikach (Czyli u mnie default). Kiedyś trzeba było się martwić FSB Wall, kończącym się napięciem (edytowanie biosu), mechanicznym modyfikowaniem (czy to na płycie czy na CPU), rzeźbieniem chałupniczymi metodami chłodzenia sekcji zasilania mobo (obecnie każda płyta do OC jak i pamięci RAM mają radiatory), ustawianiem taktowania RAM i timmingów (Obecnie nie ma potrzeby tego ruszać bo wzrost wydajności jest znikomy), wgrywanie nie oficjalnych biosów aby cokolwiek wykręcić sensownego. Kręcenie na nowych platformach to pryszcz, wystarczy zmienić mnożnik, pobawić się napięciem i gotowe. Autor tematu nie jest "zawodowym" overclockerem więc nie musi się bawić każdą dostępną opcją w UEFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłeś do wora historię kiludziesięciu różnych platform na przestrzeni wielu lat i porównujesz do czasu współczesnego. Nie mam pojęcia na jakich platformach siedziałeś, że musiałeś aż tyle się namęczyć na każdej z nich aby 'wykręcić coś sensownego'. Ja aż taką biedę rzadko kiedy przeżywałem. Napocić się trzeba było jak się chciało naprawdę wysoko pojechać, a lajtowe kręcenie dla cywili nie wymagało aż takiej gimnastyki jaką sugerujesz.

EOT

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie mam ustawiony tylko offset, reszta jest na default. Ot cała filozofia OC. Kiedyś rysowało sie ołówkiem łaczenia pinów aby zwiększyc VCORE, blokowanie portów PCI, zabawy z pamięciami, NB etc. Nie mowiąc juz o automatach, które "podkrecaja" za użytkownika

Po pierwsze nie jest sztuką podkręcić byleby podkręcić tylko wykręcić na max-a z możliwym najniższym napięciem , na twojej płycie w offsecie to proc dostaje o wieleeeee za dużo napięcia niż potrzebuje. Dałbym ci ivy i haswella skoro to takie proste ciekawe czy byś tyle wykręcił co doświadczona osoba :> Jak ktoś lajtowo kręci i jak mamy doczynienia z dobry mobasem dajemy na auto podkręcanie i lolek , który nie ma pojęcia podkręci cpu. A o kręceniu pamięci nawet nie wspominam :>

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi