Skocz do zawartości
DarkSoul88

Karta Wifi i bluetooth w jednym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was. Jako ze zakupilem komputer, potrzebuje teraz karty wifi poniewaz router mam w przedpokoju. Oprocz tego faktu zostala mi jeszcze z laptopa myszka ktora dziala po bluetooth i ktorej najzwyczajniej w swiecie zmieniac na nic nie chce bo jest cholernie wygodna. No i teraz pytanie, co byscie mi polecili, najlepiej na pci ale to nie jest wymog, zebym to wifi i BT mial w jednym urzadzeniu, tak mniej wiecej jak w kartach na minipci z laptopow :) z gory dzieki za wszystkie rady.

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo w lapkach siedziałeś. Trudno tutaj o takie twory. Gigabyte coś robił, ale jest to trudno dostępne : http://www.agito.pl/karta-sieciowa-gigabyte-gc-wb300d-89-656295.html .

Na Twoim miejscu bym nie kombinował, tylko dał oba na USB. 

Oczywiście możesz zastosować adapter mPCie (chyba, że masz takie wejście na płycie) i tam wsadzić, znane Ci urządzenia laptopowe. ;] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To cudo gosc na allegro sprzedaje za 99 zl i sie wlasnie zastanawiam nad kupnem. Wyglada calkiem fajnie, plyta glowna ktora wybralem najprawdopodobniej nie ma wejscia mPCie :( a w lapkach cholera siedzialem od 6 lat i rynek pc mnie omijal szerokim łukiem :p

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie umiem Ci powiedzieć, jak to działa, bo nie miałem z tym styczności, ale nie powinno być problemów. Jeśli masz jakiś moduł z lapka, a Twoja mobo nie ma wejścia mPCIe, to kup przejściówkę PCIe -> mPCIe. Proste. ;) Chociaż układy na mPCIe z racji tego, że nie mają zewnętrznych anten i będą bądź co bądź, zamknięte w blaszanej puszce, mogą nie powalać zasięgiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tez chyba jednak zostane przy tym wybalazku od gigabyte. Modulu wifi z lapka i tak nie posiadam, podalem to tylko jako przyklad :) ale dzieki za informacje. Powiedz mi tylko czy ten modul z gigabyte bedzie mi do plyty pasowal? Plyta to asrock z87 extreme 4.

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec, dzis karta do mnie dotarla. Nie mam jej wprawdzie gdzie przetestowac ale jest to zwykla karta na mpci z laptopa, wsadzona do adaptera na pci ;) do tego mamy podpinana antene i tyle. Mysle ze zasieg bedzie z tego bardzo dobry, cala kontrukcja ogolnie jest ciekawa :)

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez przypadek natknąłem się na temat i stwierdziłem, że karta wi-fi mi się przyda w PC (backtrack czy wpięcie routera mi-fi). Bluetooth wygodniejszy niż przesyłanie plików po wi-fi. Czemu nie.

Będę potrzebował tylko jeszcze coś takiego http://allegro.pl/hub-usb-nzxt-iu01-wewnetrzny-i4030677503.html

Co ciekawe, ta karta niby jest AC i wyciąga jakieś mega prędkości. Tymczasem tp-link http://allegro.pl/tp-link-tl-wdn4800-dwuzakresowa-karta-sieciowa-450-i4044914582.html jakieś 140zł. Możliwe to?

Edytowane przez grzech1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bluetooth wygodniejszy niż przesyłanie plików po wi-fi. 

Dziwna opinia, zważywszy, że zarówno przesyłanie WiFi jak i BT da się sprowadzić do tego samego poziomu - drag&drop, więc nie rozumiem w czym wygodniejszy. Zwłaszcza, że przesyłanie pliku 1GB< na BT to koszmar. Lepiej ogarnij dobrą komunikację WiFi. ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież bluetooth 4.0 jest szybki (tzn. Jego poprzednie wersje). Jakiego programu używasz? Ja stawiam FTP w solid Explorer.

Być może mam jakiś stary BT, ale nigdy nie widziałem tam transferu chociażby w połowie zbliżonego do WiFi. Co do programu to zależy, jak na telefon to AirDroid, jak Windows<->Windows to zwykła grupa domowa i współdzielenie plików, a jeśli linux<->windows to scp, albo samba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg Wikipedii:

Przepustowość
  • Bluetooth 1.0 – 21 kb/s
  • Bluetooth 1.1 – 124 kb/s
  • Bluetooth 1.2 – 328 kb/s
  • Bluetooth 2.0 – transfer maksymalny przesyłania danych na poziomie 2,1 Mb/s, wprowadzenie Enhanced Data Rate wzmocniło transfer do 3,1 Mb/s
  • Bluetooth 3.0 + HS (High Speed) – 24 Mb/s (3 MB/s)
  • Bluetooth 3.1 + HS (High Speed) – 40 Mb/s(5 MB/s)
  • Bluetooth 4.0 + LE (Low Energy) – 200 kb/s znacząco ograniczono pobór energii (np. praca czujnika temperatury, przez wiele miesięcy na baterii pastylkowej), kosztem obniżonego transferu oraz zwiększono realny zasięg działania do 100 m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pliki przez bluetooth przesłało się wcześniej niż przez wi-fi. Już e czasach t610. Wtedy sieć bezprzewodowa to było coś. Dla mnie protokołem do komunikacji w urządzeniach mobilnych to tylko i wyłącznie BT (również przesyłania plików). Co nie znaczy, że wi-fi jest źle.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pliki przez bluetooth przesłało się wcześniej niż przez wi-fi. Już e czasach t610. Wtedy sieć bezprzewodowa to było coś. 

Zgubiłem wątek, bo już nie wiem o czym rozmawiamy, temat jest o PC, a nie o telefonach, wspominałeś o backtracku, a teraz nagle mówisz, że pliki się przesyłało wcześniej przez bt niż via WiFi ... no właśnie tylko w telefonach, w komputerach nic takiego nie miało miejsca. Żeby jednak nie brnąć dalej w tą dziwną rozmowę - ja o pietruszce, Ty o wiatrakach - zakończmy ten temat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, karte zainstalowałem, problemów jako takich nie było. Bluetooth poszedł z instalatora na płycie, wifi pobralem ze strony intela. Działa to idealnie. Zasięg z routera Netgear 2200 ktory jest w drugim pokoju mam na full, mysz działą po BT bez zarzutu więc szczerze moge to cudo polecić jeśli ktos potrzebuje combo bt+wifi w jednym:) Dziękuje wszystkim za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi