rrhuffy Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Witam Naczytalem sie troche o podkrecaniu, moj procek mial bazowe napiecie 1.008V (wiadomo, wartosci bralem zanim cokolwiek ruszylem z czestotliwoscia/napieciami), co wg tego poradnika oznacza duzy potencjal do podkrecania. Po paru probach (i BSODach :D na nizszych napieciach) ustawilem 4.5Ghz na VIN 1.71V i VCore 1.21V (podobno nie powinno byc duzo wiecej niz 0.5V roznicy, stad taki VIN ;) ). Ring podkrecilem na 4.0GHz przy napieciu 1.15V (gdzies czytalem, ze czestotliwosc cache nie wplywa znaczaco na wydajnosc calego procesora, jak rowniez, ze nie powinno odbiegac wiecej niz 300-500Mhz od samego rdzenia). W tescie Intel Burn Test przezyl ponad 2h testow osiagajac temperatury max 87*C. W pierwszym godzinnym tescie LinXem (0.6.4 z AVX) tez bylo 87*C, a w drugim godzinnym, ktory uruchomilem zaraz po nim nie widac wyzszych temperatur. W Prime95 przezyl 1.5h (na ktorym przy 1.20VCORE i 1.70VIN byl BSOD po 45 minutach mimo 4-5h testow innymi programami...) bylo 86*C. Chwile temu skonczyl sie 4h test OCCT z maksymalna temperatura 88*C. W zwiazku z tym mam kilka pytan: 1. Czy moge uznac, ze ta czestotliwosc i te napiecia (celuje w jak najchlodniejsze 4.5GHz) sa w miare stabilne? (wiem, ze brak BSODa na tych programach to tylko rachunek prawdopodobienstwa i moze sie zdazyc, ze nawet po 100h testu nic nie wyjdzie, a procesor bedzie niestabilny...chodzi mi tylko o subiektywne odczucia co do stabilnosci/metodologii jej mierzenia) 2. Czy temperatury (wiem, ze te testy z uzyciem AVX grzeja procka tak, jak nigdy wiecej nie powinien sie az tak zagrzac) przy 1.21V w okolicach 86-88*C przy i5-4670k + HR-02 Macho BW mozna uznac za w miare okej (przy poczatkowych 1.8VIN, 1.25VCORE i 1.2 VRING dobil do 95*C, ktorymi zaczalem sie juz martwic...), czy oznacza to zle zaaplikowana paste (moze za duzo?) / 'zly glut pod czapa procesora' ? Dla przykladu benchmark 7zipa nie przekroczyl 62*C, a w idlu ma okolo 30*C (na stalym 4.5GHz i stalym napieciu 1.21VCORE). Radiator przy najprostszej metodzie pomiaru (reka :D ) jest minimalnie cieply, na pewno nie goracy. 3. Wie ktos dlaczego przy pierwszym tescie LinXem mialem 126GFLOPSow, a w drugim nie przekroczylem 122GFLOPS? Po prostu mnie ciekawi skad te 3.3% roznicy. 4. Czy takie napiecia (1.71VIN, 1.21VCORE i 1.15VRING dla 4.5GHz procka i 4.0GHz cache) sa w miare rownomiernie 'rozlozone' jezeli chodzi o stabilne dzialanie? Przy 1.70VIN, 1.20VCORE i 1.15VRING mialem BSODa po 45 minutach Prime95, dlatego podbilem te dwa pierwsze napiecia o 0.01V, jednak nie bylo to poparte zadnymi 'badaniami naukowymi' :D, tylko podejsciem 'podbije to i to o 0.01V i zobacze czy cos dalo :P 5. No i najwazniejsze - jak ustawic tryb adaptive mode? Wystarczy ustawic max napiecie na 1.21V i odblokowac EIST, czy warto dac jakis offset dla stabilnosci? I jak najlepiej sprawdzic czy nadal jest stabilny, jezeli wiekszosc benchmarkow uzywajacych AVX spowoduje zwiekszenie napiec nawet do 1.35V (z tego co wyczywalem w poradnikach) ? Puszczenie prostego 7zip benchmarka na godzine mozna uznac za taki 'test' ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...