kojoT Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Witam. Tak więc po dłuższym nie-interesowaniu się komputerami i korzystaniu wyłącznie z żonowego laptopa, postanowiłem zbudować htpc. Wiem że to nie ten dział więc przejdę do rzeczy. Właśnie kupiłem na ebayu PicoPSU http://www.ebay.pl/itm/24Pin-ATX-Power-Supply-switch-PicoPSU-mini-ATOM-HTPC-ITX-PICOBox-DC12V-160W-/161230904404?pt=US_Adapters&hash=item258a1c5c54&_uhb=1 Zasilacz z zapasem, bo na pierwszy ogień i do doświadczeń pójdzie miniaturyzacja starego komputera. Teraz proste pytanie.... Jaki zasilacz 12v kupić do zasilania tego PSU? Chodzi mi o to, że nie wiem jak wygląda skuteczność zasilacza do zasilania kolejnego zasilacza...? Mogę prosić jakieś typy? P.S. nad sygnaturą popracuję jak wyciągnę kompa z szafy sprawdzę co tam teraz siedzi;) Edytowane 17 Marca 2014 przez kojoT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 Jak dojdzie ten zasilacz to się pochwal jak działa (to klon Pico). Zasilacz 12V na pewno nie najtańszy, napięcie z niego idzie bezpośrednio na płytę główną (Pico nic z tym napięciem nie robi, tylko przepuszcza przez siebie). Moc zależna od tego, co konkretnie chcesz zasilać. Podstawowa rzecz - zdajesz sobie sprawę, że przy Pico korzystanie z napędów 5.25" i dysków 3.5" może być problematyczne (z niedziałaniem/wyłączaniem się włącznie)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojoT Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2014 Mhm. No fajnie... Tylko ja pytałem jaki zasilacz kupić? Jest podane pico o teoretycznej mocy 160W i pytam jaki mniej więcej zasilacz kupić żeby dostarczyć te teoretyczne 160W. Wszystko w teorii a w praktyce to proszę o jakiś dobry typ ew. co kupować a czego nie. Że nie najtańszy to już wiem;) Jeśli chodzi o resztę to spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 Jak chcesz teoretycznie to proszę :) Na Pico dmucha wentylator (bo inaczej padnie) i daje z siebie 160W. Uwzględniając sprawność potrzebujesz mu dostarczyć 170-175W, czyli niecałe 15 amperów. Automatycznie powstaje problem wtyku/gniazda 5.5/2.5mm, które nie są przeznaczone do takich prądów. Z tego co widzę to najczęściej do tego Pico ludzie stosują zasilacze 120W (12V/10A), od biedy wtyk 5.5/2.5 jeszcze da radę. Chociaż tak naprawdę ten typ gniazda jak w Pico ma obciążalność długotrwałą na poziomie ~5A. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojoT Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...