felulu Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Witam, wczoraj odebrałem swoje zamówienie od wszystkim znanej firmy Morele był to zestaw komputerowy,który złożyli mi ich fachowcy bo sam jestem w tym średni i mam problem tego typu że dwa wentylatory w obudowie (przedni i tylni) działają prawidłowo, natomiast dwa górne ani drgną;/ Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi powiedzieć czy tam są jakieś osobne podłączenia do tych wentylatorów czy wina leży po stronie np zepsutych wentylatorów bo to niby taki drobiazg i chciałbym się upewnić przed reklamacją co jest nie tak(ktorej mówiąc szczerze chciałbym uniknąć). Mój zestaw który wczoraj odebrałem to: Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz Zasilacz Corsair VS 550W ATX 120mm wentylator Procesor Intel CORE I5-4670 3.4GHz Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit) Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H Intel B85 LGA 1150 mATX Samsung DVD -/+ R/RW 24x SH-224DB BLACK Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H Intel B85 LGA 1150 mATX (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3/CROSSFIRE) - GA-B85M-D3H Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) Z góry dziękuje serdecznie za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veritas Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 A wysilileś sie zdejmujac bok obudowy i sprawdziłeś czy kable od w/w wentylatotów sa podłączone albo czy latają luzem? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Otwórz obudowę i zrób ładne zdjęcie, doświetlone (np. lampką). Zdjęcie miło by było, aby nie było z kalkulatora, tylko z aparatu. O takie zdjęcie zrób : http://media.soundonsound.com/sos/dec08/images/DigitalVillageSynergyPC_04.jpg i wrzuć tutaj w dużej rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veritas Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Po co zdjęcia, chyba jest w stanie zobaczyć czy wtyczka od odkurzacza jest podłączona do gniazdka czy leży obok. Molexy nie sa małe... A idąc tokiem myślenia że każdy kij ma dwa końce może sprawdzić gdzie są końce od kabla który idzie od wentylatora. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
felulu Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Właśnie to nie jest takie proste, oczywiście że otworzyłem klape i nie mogłem znaleźć tego kabla, posłucham rady moderatora i za jakiś czas jak tylko bd miał coś czym można zrobić porządne zdjęcie to od razu wstawię zdjęcia;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veritas Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Niewidzialny kabel... Nie potrafisz kolego od wentylatora zlokalizowac kabla? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Popatrz na to zdjęcie - kable powinny "wchodzić" przez mały otwór na górze obudowy - sprawdź czy są gdzieś podłączone. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekr89 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) mam Zalmana Z3 plus wersję białą więc pewnie tą samą, górne wentylatory są podłączane za pomocą wtyczek 3-pin (są 2 przewody) ja je dałem do kontrolera obrotów. Jak będziesz miał problemy ze znalezieniem to zdejmij górę (wystarczy mocniej pociągnąć najlepiej z tyłu obudowy) i zobacz gdzie przewody idą może zostały zamknięte u góry Edytowane 18 Marca 2014 przez bartekr89 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
felulu Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2014 Dziękuje bardzo za pomoc, udało mi się wkońcu znaleźć te kable, musiałem się ich naszukać troszkę bo nie wiedziałem jak ściągnąć góre żeby jej nie uszkodzić i musiałem grzebać od boku,a widocznie pracownicy morele troszkę za bardzo wzięli sobie do serca że kable nie powinny wystawać nigdzie i nawet te od nie podłączonych wentylatorów upchneli najgłębiej jak się da;D;D Ja podłączyłem je do płyty głównej i śmigają, niestety nie reagują przez to na kontroler ale w sumie to nie przeszkadza. Jeszcze raz dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2014 Skoro podłączyłeś je do płyty to nie mogą reagować na kontroler - podłącz je pod kontroler - to są te trzy wtyczki na górze tego zdjęcia - mniejsze do wentylatorów, większa do zasilania (pewnie z molexa 4pin). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...